Отговори на тема  [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Следваща
Standby power supply 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Standby power supply
Не съм се заглеждал в подробности, само в общия вид. Всички са подобни - както казах, имам стотина платчици в едно кашонче, някои и с интегралки и/или МОСове.
Ако има грешка - изкопай си друга.

Съб Мар 14, 2015 12:17 am
Профил

че то и без диод ще гръмне :D R2 и той сгрешен :)
по надолу в коментарите пише че R1 и R2 са по 1Мом а не 1ом

Съб Мар 14, 2015 6:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: ...
fich написа:
Вариант с импулсен трансформатор 1:1. КПД 50-70 %.

Ама как хубаво е заземена фазата. :wink:
C2 може да стане 2x47nF и да се сложи единия последователно и на втората линия. Така и да пробие трафчето, тока ще трябва да минава и през малки кондензатори. Просто за по-голяма безопасност. Това важи още повече за неизолираните захранвания. А напрежението върху C2 ще е наполовина.

Последна промяна 4040 на Съб Мар 14, 2015 7:55 pm, променена общо 3 пъти

Съб Мар 14, 2015 7:38 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: ...
4040 написа:
bongo_x2 написа:
Хич и не си играйте - братята руси отдавна са го изяснили. Имам няколко статии, но на изключения комп, и затова набързо намерих това:
http://cxem.net/house/1-173.php

Подобна схема се ползва и в импулсните трафове за лунички, но има и вторична намотка. 220В като преминава през нулата , генерациите спират , затова се ползва диака да ги "пали". Очевидно 1.0=1Mом , 1.0R=1om .

Съб Мар 14, 2015 7:39 pm
Профил

Тия схеми с мултивибраторите са напълно безсмислени при условие, че импулсен контролер почва от 10-на цента на едро и стига до 50 цента в единични бройки. Нивгаж няма да тръгна да си играя с вибратори ;-)

Днес пак разглеждах разни импулсни контролери... Интересно е, че много от тях не само нямат нужда от фийдбак, ами могат да стабилизират някакво напрежение и да се ограничат до някакъв ток. Това ми дава голяма свобода аз да си управлявам фийдбака, без да се притеснявам че нещо може да се оплеска.
Определено това си е най-чистото и най-универсално решение. Мисля че като изключвам през феедбака ще му смъкна консумацията под 20-30mW. В същото време ако потрябва мощност, няма проблем. Трафчета има, даже и в Комет и до на цени 1-2 лева.

Все още се изкушавам и от другия вариант с диака. Работата е там, че трафчетата са от ват нагоре и съответно са по-обемистички. Но пък при common mode индуктурите използват далеч по-модерни технологии и миниатюризацията направо кефи. Ех на мен ми трябва за по-голямо напрежение така че тия с размери 0805 ги пропускам. Въпросът е, че за разлика от кондензаторите има филтри с по-малки размери и по-ниски цени, примерно това е в комет. Единственият проблем е че като common mode са естествено 1:1 и става малко по-сложно управлението. Та затова мисля да пробвам все пак с диак какво ще се получи... Нямам кой знае какви очаквания, не мисля че ще е с по-високо кпд от горния вариант. Но пък при цена под 1$ и минимален размер не мога и да го изключа като опция...

Съб Мар 14, 2015 9:44 pm
Профил

Миро, за кои високоволтови чипове с вграден транзистор с единична цена под 0.5$ за единични бройки говориш?
Колко е цената на всичкия чаркалък от референсните им дизайни (от производителя им ) на захранвания с въпросните чипове? Дали няма да са по-чувствителни към намокряне на платката (поради високоволтовия им дизайн)?

Нед Мар 15, 2015 5:10 pm
Профил

Emo, отиваш в сайта на дигикей и гледаш...

Има супер прости, примерно тайнитата (TinySwitch family).. Буквално може да ги подкараш с един диод и два конда. Linkswitch фамилията също е проста, каубойците също... абе всички имат и почти всички *могат* да се подкарат с минимален брой външни компоненти. По-сложна става схемата при наличие на обратна връзка, но както казах идеята ми е ако тръгна да правя такава схема с един оптрон през проц да управлявам парада.

между другото това е интересен вариант за неизолирано
Efficiencies up to 75% at 20mA
Less than 20mW standby power
Optional 6.0V, 12V or 24V fixed output voltage, or adjustable from 6.0V to 28
и само с два кондензатора и два диода без индуктивности...
всъщност това май е пак от същата фирма дето прави LR8 ако не се лъжа...

Нед Мар 15, 2015 6:21 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...между другото това е интересен вариант за неизолирано

Това си е ценер като ТЛ431 + шунтов транзистор. Такъв шунт можеш и сам да си сложиш и да си го управляваш с проца, като ще е неизолирано. Този шунт има смисъл при празен ход и по-големи токове/мощности , да не грее ценера без нужда.

Нед Мар 15, 2015 6:59 pm
Профил

:D объркал си рейса пич :D
тия 20mW са за чипа, не за цялата схема, при шунт регулатор винаги имаш висока консумация, или през товара или през шунта, друг вариант няма :)
имало опция шунта или да е напълно отпушен или напълно запушен за стендбай, ама нали ако го запушим напрежението ще скочи много... та не знам...

Нед Мар 15, 2015 7:16 pm
Профил
Аватар

Всъщност може и да не е ценер, обаче в крайна сметка върши същата работа. Но с ценер е по-сигурно. Шунта като се включи намаляват активните загуби - тече само реактивен ток през кондензатора.

Нед Мар 15, 2015 7:27 pm
Профил

Идеята на тоя чип е че като на изхода се постигне желаното напрежение, входа се окъсява (затова има и блокиращ диод)...

Така че на празен ход реално имаме един кондензатор закачен към мреждата и почти само реактивна мощност...
Ако беше с ценер, падът върху ценера умножен по тока от серийния кондиназатор са си чиста активна загуба.

Нед Мар 15, 2015 7:33 pm
Профил
Аватар

Тя е ясна идеята ,но пак не пречи да си имаш нещо ценероподобно малко над изходното напрежение. При нормална работа реално няма да се отпушва, но ако нещо се сговни ще си клампи. За фиксирано напрежение и малък ток е малко безмислена тази схема.

Нед Мар 15, 2015 7:41 pm
Профил

Идеята е супер свежа и наистина няма (почти - само тази върху диодите в права посока и окъсяващия транзистор) консумация на активна мощност от мрежата (но има обмен на реактивна енергия и тоци в първичната страна).
Въпроса е дали битовите електромери няма да "отчетат" и реактивната мощност, въпреки, че не би трябвало.
При оразмеряване на кондензатора за изходни токове над 10-20мА, стойността му ще е относително голяма (микрофаради предполагам) и самия той ще започне да подшича.

Идеята позволява лесно микропроцесорно управление и без въпросния чип.
Идеята е свежа наистина.

Пон Мар 16, 2015 12:26 pm
Профил

хм... че то ако е такава работата излиза че едно полупериодната схема трябва да е по ефективна в стенд бай???

Пон Мар 16, 2015 6:36 pm
Профил

не ми дава да си редактирам последния пост...
седях и си мислех за нещо еквивалентно в китайски стил :D
на симулация поне работи... окъсява греца при достигане на напрежението зададено с ценера, и държи относително стабилно напрежение с широк диапазон на товара
за реално не знам дали и как ще работи :)

Прикачени файлове:
mains.jpg
mains.jpg [ 19.82 KiB | Прегледано 2704 пъти ]
Вто Мар 17, 2015 12:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Следваща