|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Standby power supply
Нали за стълбищен автомат говорим? Контролер хубаво-1 миливат, но трябва мощност и за изпълнението. Кондензаторът може и да не удържи 5 минути. Товарът какъв е - ЛЕД лампа, лумунисцентна, жичкова? Или пък реле, контактор? Китайската цена 10 лева на сенсор е много ниска. интересно какво все пак са сложили вътре - гледам в ибей ядрото струва към долар - сензор плюс нещо си и 2 потенциометъра.
|
| Вто Мар 03, 2015 12:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
По-скоро проучвам възможните решения, защото поводът е контролерче дето ще мери само пасивни датчици и ще предава по радио, като има изискване да продължи да мери и след спиране на тока, но без да предава. Така че задължително ще има сериозен капацитет. Нямам ограничение за консумацията, така че не е оправдано да оскъпявам нещата. Но пък ми трябва съвсем малка мощност, така че ми се ще да експерементирам. Стълбищният автомат пък е повода да се замисля кое колко харчи. И даже ми е по-интересно като проект, само дето никой не ми е поръчвал автомати... което пък не пречи да го направя. Особено ако се измисли добро съчетание цена/консумация. То даже могат да се направят множества решения, не само стълбищен автомат, а изобщо упавление със следене на осветеност, температура, PIR датчик, консумация и т.н.. Последните радиа дето купувах ми излязоха по 86 цента, контролерите ми са малко по-скъпички 1-2$, ама си заслужават  Иначе за нашето стълбище аз вече убедих съседите просто да сложим LED и да запазим стария автомат. Тия с PIR дето те искаха да слагат са с CFL лампи и излизат и по-скъпо и както казах много ме съмнява каквa им е консумацията. Самият датчик наистиа харчи малко, но китаецът не гледа кое колко харчи а колко струва и много вероятно да използват резистивният вариант на оная схемичка с ценера, демек говорим за 1W минимум. При всички случаи проблемът си е проблем - как да захраниш нещо с 1mW от мрежата. По възможност да е с поносимо кпд и цена 
|
| Вто Мар 03, 2015 2:12 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Проблемът не е захранването ,а изолацията. Без изолация китайците масово ползват кондензаторчето с ценера, защото резистор дори и на 0.5вт грее осезаемо. Изолация без трафче е практически невъзможна. А трафчетата не са стандартни. И пак опираме до китайката с навивачката какво ще реши да навие. Без масово производство трудно ще се докара да е ценово ефективно. Вариант е да се ползва обикновено импулсно ,например тия с усб изход 5V/0.5A, които са с оптрон в обратната връзка (защото има и с намотка). Та през този оптрон да може да "запушваш" импулсното и да го вкарваш в един вид "спящ" режим. Така и с неикономично импулсно ще докараш ниска консумация, а като ти потрябва ще го будиш и ще си имаш и пълна мощност.
Обаче ,това да пестиш 1W от мрежата вече граничи с еко-анорексия. За 1 година 1W харчи 1.65лв. Дали си струват усложненията? Пестенето и то не е безплатно. Трябва да се смята, защото да не се окаже че пестиш ,но не за теб ,а за някой друг.
|
| Вто Мар 03, 2015 5:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всичко зависи от цената на "усложнението"... Иначе не е анорексия, за някои приложения примерно това с фотоклетките тоя разход направо обезсмисля цялата работа. Проста математика - от една страна имаш икономия от "не" светването на крушката на тоя етаж, от друга страна имаш разход за клетката. Ако разходът е 24Wh и крушката 100W може да го избиеш, ама ако е 10W led малко трудно ще спестиш 2-3 часа. Освен това въпросът е принципен, ако тръгнеш да автоматизираш вкъщи крушки вентилатори и т.н. все пак идеята освен чесане на краста е да се постигне и някаква икономия, а не обатното 
|
| Вто Мар 03, 2015 7:33 pm |
|
 |
|
4040
|
Няма го този разход който си си го наумил. А и да го има ,не ти трябва изолация, сиреч кондензаторчето е решението. Как може 100W/~220V да не бяха проблем , а сега като слагаме ЛЕД-ове, които даже и няма да се наложи да се сменят докато не падне блока - изведнъж голям проблем офазяването? А пък вече навсякъде се слагат и ДТЗ.
Иначе наистина си има нужда от един такъв четириполюсник в корпусче като кондензатор ,което от едната страна му пускаш 220В ,а от другата да излизат 5В/0.1А , поне да захрани едно реленце и без страх да пускаш кабели за разни датчици. Обаче това само на едро може да стане. На дребно резултата ще е спорен защото ВВ дискрети са си топузчета по начало, трафчето и то кривня... Не че няма да стане , но няма да е толкова елегантно. Трябва някакво специализирано чипче като тези за луминисцентките, ако може и ВВ да си е в него.
|
| Вто Мар 03, 2015 8:01 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тия работи с ЛЕД осветлението трябва да се решават по-системно - ти хубаво ще направиш модула да дърпа малко, ама нали има едно захранване за тия ледове, дето е примерно 30-50 вата за цялата стая, то нали ще смуче няколко вата стенд-бай? Може би е по-лесно да се захрани контролера от това захранване дето си е за ледовете. Реално на клиента му трябва устройство, на което му влизат 220V и излизат 1-2-4-8... изхода за LED-ове (CC или CV или комбо), дето да има антенка или мрежова дупка. Целта е цялото това чудо да дърпа до 0.5Вт (според евроизискванията). Може би по едно такова блокче във всяка стая или на етаж.
Иначе е датчик дето ще се чете веднъж на половин час може и с батерии.
Имам предвид че ако се изгражда сега системата има директно решение. Ако се преправя стара инсталация винаги е сложно и няма универсално решение. А ако сложиш и стандарти и сертифициране, филтри, защити ... Онова на CUI е чиста работа, макар и 10 доларова.
|
| Вто Мар 03, 2015 9:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по нашето патентно законодателство не можеше да се патентова схема/схемно решение. тоя как си е изкарал патент? номера с диака е много стар, виждал съм го още като ученик в руското сп. радио. верно, там пишеше "динистор", а не диак, може би затова е минал патента.
|
| Вто Мар 03, 2015 11:10 pm |
|
 |
|
4040
|
gicho, няма нужда ледовете да са на стендбай. Може да им цъкаш директно захранването от 220В. Има вече модулчета за ледове 220В=>генератор на ток, най-често 0.3А, изолирани, за всякакви напрежения/мощности. Взех си едно на 63В/0.3А и наистина дава точно 0.3А, даже с него зареждам 40 НиМх акумулатора наведнъж. И накъсо да го вържеш пак си пуска само 0.3А. Може да вържеш няколко в паралел , както за полюлей, и директно си ползваш старите ключове на инсталацията.
|
| Сря Мар 04, 2015 1:19 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, може да се щрака първичната. Само че клиентите предпочитат на талафоня да имат плъзгач за димер или дори палитра за цвят и да регулират плавно, не искат само да щракат он-оф. 
|
| Сря Мар 04, 2015 3:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Тъй де, за тия дни дето рових май не намирам по-добро решение от това с DIAC-a...
Друг е въпросът до колко да вярвам на немеца че изкарва 30% кпд. Малко ми убягва как точно става, но по-големия ми проблем е да избера подходящо трафче и да пробвам.
|
| Сря Мар 04, 2015 10:05 am |
|
 |
|
nik
|
потърси на тексасците едни грийн моуд чипове - имат захранвания с по 10 миливата стенд бай http://www.ti.com/lsds/ti/power-managem ... cc28710-pr
|
| Сря Мар 04, 2015 10:29 am |
|
 |
|
4040
|
Смяташ през енергията. C2 се зарежда до Ud след което се празни за 1/4 от периода на тр.кръг C2||L1. И така 100 пъти в секунда. Това ти е мощността при 100% КПД. После от това вадиш загубите от диака , намотките, сърцевината, диодите. Отношението на трафчето го смяташ от напреженията Ud/U2. Навивките - колкото може повече и с по-дебел проводник, на практика както ти е удобно. Едва ли ще докараш резонанс под 100Hz и режима ще е прекъснат, но това не е проблем. C1 и C2 образуват делител. Трябва да осигуриш Uc2>Ud за да има празнене. И слaгай някакви мегаоми паралелно на C1, че иначе ще подскачаш . На тия с телефоните, тока на стендбая им е последна грижа. Но ще има: "Що седиш на тъмно? - Падна ми батерията и не мога да светна ламБата." 
|
| Сря Мар 04, 2015 7:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ще е по-интересно, ако не може да си пусне ток в контакта, за да си зареди батерията 
|
| Сря Мар 04, 2015 8:01 pm |
|
 |
|
4040
|
Всъщност защо не пробваш да го изсимулираш? А бе къде са тия със симулаторите, точно когато ти трябват? Досега да го бяха прекарали това. А те - контролери ми симулират! 
|
| Сря Мар 04, 2015 8:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Той Бонго със сигурност го мъчи вече ама явно не го е подкарал  на мене пък не ми остава никво време тия дни...
|
| Сря Мар 04, 2015 9:43 pm |
|
|