| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Standby power supply
Чудя се как може да се захрани контролерче с много ниска консумация от мрежата... Това ми изглежда интересно... Други идеи? Целта е прилична ефективност на прилична цена разбира се. Забравих да уточня, говорим за около 3V изходно напрежение и ток до 1mA
|
| Нед Мар 01, 2015 6:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Standby power supply
предполагам прочете че решението е патентовано, да не стане проблем ако го позлваш в нещо комерсиално.
|
| Нед Мар 01, 2015 8:18 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ето ти друг пример: http://www.circuit-finder.com/categories/led-and-light/led-driver/820/mains-operated-led-circuit-schematicАз съм правил нещо подобно преди няколко години и работеше ок, но задължително трябва да сложиш предупреждения по платката с тлъсти букви
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Мар 01, 2015 8:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
не мисля да го ползвам в тоя му вид, пък и трудно бих могъл и да исках, защото липсват важни подробности относно компонентите, техния избор и т.н. Е тва си е линеен регулатор на всичкото отгоре и не е изолиран... Тия схеми с кодензатори, ценери/грец и т.н. са ясни, но в случая се интересувам от решения с кпд по-голямо от 1%  Колкото и да е странно кпд-то има зачение и то не говоря за глобалното затопляне. По стечение на обстоятелствата наскоро един комшия видял че продават от тия плафони с пир-датчици и давай да слагаме във входа. Обясних му че е напълно безсмислено да слагам разни китайски измислици дето идея си нямам колко харчат в стедбай но едва ли е под 1W. И то ги харчи 24 часа в денонощието. За същите пари има хубави LED-ве дето ще светят поне един часа с енергията дето хаби китайчето на ден без да свети.
|
| Нед Мар 01, 2015 10:02 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Кондензатор 100 нано, някакъв резистор за всеки случай, ценер 5,6 волта. Единият край на ценера е маса, другият през диодче - към електролит. Нали това е прословутата схема за захранване на димер. Ако консумацията ти е 1 мА, повече от 0,22Вт няма да харчиш. КПД към 2.5%. Или 5% - щото консумира през единия полупериод. Ако усложниш схемата - можеш да зареждаш електролита само в началото - да речем докъм 10-15 волта и после да прекъсваш връзката ценер-електролит. Според мене оригиналната схема ти е напълно достатъчна за случая.
|
| Пон Мар 02, 2015 10:27 am |
|
 |
|
sss56
Ранг: Популярен
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 12:04 pm Мнения: 312 Местоположение: София,Стара Загора
|
Първата схема е миниатюризиран вариант.Срещал съм и трафчета на ~220 с вторична ~2.5 изчислени за продължителен режим на работа.Неудобството е по-големия размер,но ще се премахнат елементите в първичната част на трафчето.
_________________phone: +359 2 8664724 mobile: +359 887 519959 Skype:stefanstefa E-mail:stesys@abv.bg http://stesys.eu/1164 София
|
| Пон Мар 02, 2015 10:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
мда, мисля си варианти с трафче, но честно казано не знам какво има на пазара и дали има изобщо нещо подходящо за малки мощности и малки размери.
На първо четене не намирам готови решения, което ми се струва странно. Всички говорят за интернет оф тингс, интелегентни къщи и не знам кво си. Един съвременен контролер ила нужда от 1mW максимум, а захранванията в най-добрия случай почват от 100 mW.
|
| Пон Мар 02, 2015 12:16 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Какъв ще е товарът ?
|
| Пон Мар 02, 2015 12:25 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Последно трябва ли ти да има галванично изолиране или не? Сертификати? Има едни AC/DC хибридни схеми, ROHM имат такива (->comet). Но не са изолирани. Тия са подобни, но изолирани: http://www.digikey.com/product-highlights/en/miniature-sip-acdc-power-supplies/50453А това за 1мвт може и да е коректно за микроконтролера, ама то ако е само микроконтролер можеш да си го зазидаш в стената и без захранване - имам предвид че поне моментно ще ти трябва още малко ток - я за сензор, я за реле/SSR, я за комуникация. Иначе ще е за украса там. А ако наистина ти стига 1мвт, слагай един панел от калкулатор.
|
| Пон Мар 02, 2015 12:48 pm |
|
 |
|
741
|
На маломощните трафчета за 50 Hz проблемът им е, че се получава голяма бройка навивки от безумно тънък проводник. Понеже няма как да стане, трафче под 1 VА за 220V се намира трудно. Затова трафче 1:1 оразмерено за 5-6V с най-малкия магнитопровод, който има. Пуска му се 2-3 мА ток с 47 нФ кондензатор + 1к резистор през първичната и два насрещни ценера на 4.7V накъсо преди греца във вторичната, едно LDO да обере пулсациите евентуално, и е готово. Може и само грец, кондензатор и паралелен регулатор във вторичната, също става.
|
| Пон Мар 02, 2015 1:11 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Смъкването на ~220В с кондензатор не би трябвало да хаби много енергия, защото токът ще е основно реактивен и не би трябвало да се отчита от битовите електромери. Изолацията може да се направи след контролера с разни оптрони, оптосимистори, реленца и т.н. За ток 1ма стигат 15нФ през грец. А пир-датчиците могат да са много икономични. Самия сензор хаби някакви микроампери. Имам пирдатчик-аларма който се захранва с 9в батерийка и изкарва доста време. При тези датчици оптиката върши основната работа и много зависи на какви дървета ще попаднеш. Но най-добре ще е да купиш една от китайските измислици и я измери - може пък китаеца да я е измислил вече тая измислица. При всички случаи твоето мислене ще е много по-скъпо от това на китаеца и едва ли чще ти се изплати. А и чуждия пример никога не е излишен. И за нещо друго помисли - ако ти направиш датчиците, после при всяка повреда (па била тя и съвсем друга) , всяка баба във входа ще вика тебе. "Ако направиш добро, рано или късно ще те принудят да го повториш". 
|
| Пон Мар 02, 2015 2:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
както казах контролер, който спинка през 99% от времето, демек ако не се омаже нещо консумацията трябва да е близка до нула. Не стават 500mW собствена консумация е твърде много. кондензатори брат 
|
| Пон Мар 02, 2015 10:15 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Преди доста години в списание или някаква книга ми беше попаднало интересно решение за захранване на калкулатор от мрежата със галванично разделяне, използваха се просто три оптрона с фото диоди свързани последователно и се разчиташе на фотоволтаичния им ефект, верно КПД близко до 0, но пък е уникално просто и галванично разделено.
|
| Пон Мар 02, 2015 11:27 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За реле или оптрон ... май ще трябва да измислиш нов елемент - "кондензаторна лента", слагаш я на тавана паралелно на светодиодната и ще можеш да си светнеш от телефона за няколко секунди - докато намериш физическия ключ за ламБите... Както и да е, пак не разбрах дали ти трябва изолация или не. Тексасците имаха интересно решение като стартъп верига на голямо захранване, ама не помня за кой чип беше. Нещо с високоволтов транзистор дето се пуска и спира в импулсен режим, да държи заряда на кондензаторите около здравословните нива.
|
| Вто Мар 03, 2015 1:09 am |
|
 |
|
miro_atc
|
gicho, истината е че досега не съм правил нито изолирани, нито неизолирани... И тъй като съм бос в тая област съм готов да разуча повечко решения. Все пак ако под неизолирано разбираш варианта с ценера и кондензатори, мисля че е ясен дори за човек само с обща култура, пък и доста добре документиран... Така че тоя вариант е ясен и няма кво да го коментираме. Иначе по принцип си предпочитам излацията... все пак контролер, дебъг и т.н.
|
| Вто Мар 03, 2015 8:32 am |
|
|