|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:58 am
Производство на електроника, сертифициране
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Производство на електроника, сертифициране
Искам да обърна внимание на автора на темата на Чл. 11 ал. 2 от въпросната наредба: приложение № 1 ти е за вътрешно фирмен контрол приложение № 2 е за външен орган Сиреч при изготвяне на декларацията за съответствие и техническото досие на продукта НЕ е задължително да се правят измервания от външна фирма!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Ное 12, 2014 10:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аве много противоречиви мнения нещо...
Имам един познат който работи в техническия надзор - инспектор и т.н. - та той провери тук таме и каза че е възможно без лаборатории да се мине. Само с изготвяне на подходяща документация. Вече не знам на кого да вярвам. Аз нямам радиа и т.н. ама все пак на ток си работи нещото...
|
| Сря Ное 12, 2014 10:46 pm |
|
 |
|
timt
|
И какво се прави в момента? Продава се яко защото ще се пенсионираш докато стане сертификацията и си издухал всички кинти за производство. Пишиш по БДС (схема 6) и това е. На места където се изисква такова чудо им го включваш в цената- ако искат!
|
| Чет Ное 13, 2014 12:23 am |
|
 |
|
ltomov
Ранг: Минаващ
|
Реших да загледам сега дали имам някакви china export продукти в нас  Разликата ужким била в разстоянието между буквите - на China Export е без разстояние (според уикипедията). Резултати: 1 usb hub супер бъгав и боклучав и едно зарядно дето не съм го тествал още. И големия шок - 2 микрочипски модула за уифи и блутуут, купувани от комет/фарнел... това не знам колко е възможно, ама маркировката определено е china export - никакво разстояние, докато при другите си личи ясно... Единия модул не съм го тествал още, ама другия не работеше и питах и във форума на микрочип - още някакви хора се оплакваха от същия проблем и никой не знае какво става. Та накрая се отказах и минах на друг. Да не се окаже че е бил китайско менте хаха  баси... едит: и ютията и тя... едит 2: абе май говоря глупости, то и на даташита си е с тая маркировка, освен уикипедията пак да лъже нещо...
Последна промяна ltomov на Чет Ное 13, 2014 11:05 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 13, 2014 2:01 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе кви са тия лъчещи двигатели не знам, аз пускам двигатели по 200-300 kW и със сигурност почти нищо не лъчат. Ако им сложиш инвертор е друг въпрос, но и тогава добре направено няма проблем. Ако говорим за колекторни двигатели там е малко по различно, но и там може да се сведе до приемливи стойности. Изобщо ел.двигател който е изправен е най-малкия смутител в една индустриална система.
|
| Чет Ное 13, 2014 2:07 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Димитре, фърли малко светлина по въпроса за двигателите, плс
_________________ Хайде де!
|
| Чет Ное 13, 2014 9:28 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Каква точно светлина те интерисува  .
|
| Чет Ное 13, 2014 3:00 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Равномерна  Как ги обезшумявате тези лагери
_________________ Хайде де!
|
| Чет Ное 13, 2014 4:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами има два начина - временен с медна грес, която е проводима и постоянен с едни рингове, които се монтират на корпуса и от вътрешната страна имат едни графитени четки, които опират във вала и отвеждат заряда към маса. Тоя проблем го има при почти всички двигатели и генератори, защото част от магнитното поле се затваря през лагерите и индуцира тоци в тях и съчмите като се въртят и започват да искрят и това искрене излъчва в почти целия спектър. Друг проблем, дето прави е че искренето изяжда повърхността на лагера и съчмите и след време лагера сдава багажа доста преди нормалния му живот. Затова и понякога слагаме керамични лагери - ако клиента се навие да плаща де, защото единия е $150 и даже не можеш да си го купиш ей така свободно на пазара, а и съчмите ги правят две фирми на кръст  . Спомням си миналата година трябваше да доставим много спешно такива лагери за алтернаторите за Катерпилар и за да избегнем една камара време в чакане и оформяне на необходимата документация трябваше да правим човек в Мексико да посрещне представител на японската фирма, дето прави съчмите, да вземе една торба съчми от него и да ги вкара в САЩ през мексиканската граница, после да ги дадем на SKF, които пък да ни направят лагерите. Циркове големи  . Ей тук може да видиш какво представляват тия дисчардж рингове - единия може да стигне $200+, то и затова разни фенове най-вече в БГ си ги спестяват и после реват как моторите били много шумни  : http://www.est-aegis.com/SGR.phpНие нормално нямаме проблеми с лагерите като правим сертифициране на алтернаторите, ама има едни синхронни алтернатори, които имат много голямо усилване и създават много големи пикови въртящи моменти и разказват играта на лагерите в мотора много бързо. Последния път като тествахме и на чисто нов мотор му разказаха играта на лагерите само за един ден и почнаха да шумят яко в целия спектър и това при постоянна скорост и товар. Можеш да си предтсавиш какво става с лагерите на двигателя и/или на скоростните кутии, където са закачени тия алтернатори и скоростта и товара се променят постоянно. Та нямах последния път такъв ринг с мен и трябваше да правя на място импровизирана четка към вала от огъната на S медна лента и да я опъвам с един ластик, дето се връзват неща по багажниците  .
|
| Чет Ное 13, 2014 5:36 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Много полезна информация! Аз обаче с риск да заприличам на черна станция, искам да задам един тъп въпрос! Как се продават тези двигатели изобщо като трябват толкова модификации, за да минат теста?! Тука в БГ ясно, че е чeйрпазар, ама в US?!
_________________www.elkran.com
|
| Чет Ное 13, 2014 9:12 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Според мен тия екстри не се правят само за да мине теста. Митко писа че е скапал лагерите на един мотор само за един ден, защото не е ползвал такива работи.
|
| Чет Ное 13, 2014 9:57 pm |
|
 |
|
timt
|
На две топкови мелници с по 320 кВат (работят на 200 кВат) инвертори, лагерите са под постоянна графитна смазка със специални грес-помпи. Ефекта: 
|
| Чет Ное 13, 2014 10:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Хубаво де, хабер си нямам що за алтернатори са това, но повечето видени от мен ел. мотори изкарват поне десетилетие, стига да не се мокрят. Значи другаде е заровено кучето.
timt писал преди мен, и от това не разбирам. Иначе медната грес освен, че май е електропроводима, се слави главно като високотемпературна: дори да изчезне органичната съставка медните сферички остават. Що писах "май": нали не вярвате, че електростатиката разяжда съчмите?! Само голеееми тоци, пък там на греста малко може да се разчита - и Димитър го написа.
|
| Чет Ное 13, 2014 10:14 pm |
|
 |
|
timt
|
Исках само да спомена че проблема са го решили по този начин със смазване и един вид заземяване. Имам някъде спецификазия и обороти но не мога да ги намеря в момента а едва ли е интерес.
П.П. "ел. мотори изкарват поне десетилетие" това е много относително от към смазване, обороти, влажност, вобрации.
|
| Чет Ное 13, 2014 10:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това както споменах е заради специфичния алтернатор, който този мотор върти та затова - иначе изкарват по доста време преди да се скапят ако дезайна е такъв, че има искрене. Иначе ги продават без такива рингове първо защото не всички приложения изискват "EMI безшумни" лагери и второ тук също има скръндзи  . С графитната/медна грес понякога нещата може и да са много прости, а може и да са много сложни. Например не може да се сложи ако лагерите са капсоловани. Това, дето timt го е пуснал е явно някакво специализирано решение и не може да се приложи при малки мотори/генератори например. Бонго, както винаги пак нещо не е разбрал, отделно пък си мисли, че като е видял на дъртото рено алтернатора и няколко мотора и вече е видял всички видове алтернатори и мотори, дето съществуват  . Точно електростатичните заряди скапват лагерите. Не толкова самите съчми, защото са много твърди, колкото пистите, където се търкалят. Достатъчно е от електростатичните разряди да ерозират няколко хилядни от инча и после вибрациите, които се появяват от неравната вече писта си свършват останалата работа. Ако още не ми вярваш потърси из нета има десетки книги само на тая тематика. Особено големи са проблемите при вятърните генератори. Мисля, че ринговете даже първо за там са измилсени, за да не се налага като се скапят лагерите да разглобяват целия генератор. На греста малко може да се разчита, защото първо както написах не може да се сложи на всякъде и второ трябва да се подменя от време на време. И въобще не я слагат (поне в тия случаи де) заради високата температура, на която може да рабпти, а точно за да разрежда лагерите без да има искрене.
|
| Чет Ное 13, 2014 10:57 pm |
|
|