|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
Паралелно свързване на алкални батерии
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Паралелно свързване на алкални батерии
Имаме един проект за който мислим сега. Проблема е че нещото трябва да работи 2 години на батерии, а клиента иска бая светодиоди да святкат там в различни ситуации, и сметките не излизат с две батерии ААА. Викаме да сложим 2хАА, те не искат, щото нещо мястото ги притеснява и предложиха да ползваме 4хААА като две по две са паралелно и двойките са свързани последователно. Идеята е напрежението да остане 3V, но капацитета да се удвои (спрямо една батерия ААА).
Батериите ще се сменят от потребителя. Ще си ги купува сам от магазина. Лично на мен не ми харесва тази конфигурация, не знам какво би произтекло от това. Някой има ли опит в паралелното свързване на алкални батерии?
|
| Чет Юли 24, 2014 6:30 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
 Re: Паралелно свързване на алкални батерии
Паралелното свърсване на батерии не е ли противопоказно за всички видове, не само за алкални? Всъщност, ако батериите са достатъчно високо вътрешно съпротивление, не би трябвало да има проблем  Наскоро и аз се рових из интернет с подобен проблем (само че за ЛиИон). И това което намерих е т.н идеални диоди. МОС трансистори с управление, ама нещо не ми паснаха на цена и за сега търсенето отлежава. Само като пример: http://www.linear.com/product/LTC4358
|
| Чет Юли 24, 2014 6:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Ем Li-Ion масово ги връзват в паралел, директно ги заваряват с пластина. Никакви транзистори помежду (това в лаптопите е повсеместно).
|
| Чет Юли 24, 2014 6:44 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Държателя трябва да осигури механична защита против обратно свързване на една от двете батерии в паралел.
|
| Чет Юли 24, 2014 7:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ами то 4 х ААА заемат повече място от 2 х АА. Обикновено АА има поне 2 пъти по-голям капацитет от ААА, така, че танто за кукуригу. И защо непременно алкални - виж литиевите L91 и 92 на Енерджайзър. AA (L91) е 3Ah, а платото е между 1.8 и 1.7V. Е, по-скъпи са, но безплатен обяд няма  .
|
| Чет Юли 24, 2014 7:49 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами не е ясно какво точно е мислил механичния дизайнер, ще имаме среща края на месеца пък да видим. Мисля че е имал предвид че диаметъра на АА е по голям и оттам дебелината на нещото става голяма, май 4мм била разликата... Това за обратното свързване изобщо не ми хрумна.  Доста е важно, мерси! Трябва да са алкални, щото да може да се пазаруват от мисната бакалия  . Все пак крайния клиент ще е обикновен човечец.
|
| Пет Юли 25, 2014 10:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
В крайна сметка... опасно ли е и ако не какви са негативите на паралелното вързване на алкални батерии? Честно казано, то е малко като със светодиодите, в училище ни учат, че не трябва да се прави, обясняват ни защо не трябва да се прави, звучи си съвсем логично да не се прави... ама се прави.
Мен конкретно ме интересува зa LiIon елементи де. Могат ли директно да се вържат паралелно и как тогава се зареждат? В крайна сметка винаги ще се стигне до момент, когато елементите ще се разбалансират... или понеже са винаги вързани такъв момент няма... ба ли го, липсват ми някой знания по химия тука.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 25, 2014 11:03 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Както вече някой каза - LiIon-а е вързан в паралел във всяка ноутбушка бактерия - дори съм виждал и по 3 елемента заедно. Зареждат се нормално - не е проблем защото напрежението на целия пакет е на практика напрежението на всеки елемент от него. Опасно става ако това напрежение превиши 4.2В... Ако елементите се разбалансират - целия пакет умира и айде в кофата. Отворил съм доста батерии до сега и това е по-често срещаната причина за да се изхвърли батерията... В повечето батерии вътре са 3 пакета в серия от по 2 клетки в паралел - един от пакетите дефектира в повечето случаи останалите са добре... Ако нещо стане - дефектния пакет почва да грее и там се намесва термичната защита - в по-старите батерии освен активно мерене с NTC има и крайни изключватели, в по-новите батерии са махнали крайните.. И така... С две думи - връзвай смело LiIon в паралел (единичните елементи е хубаво да са заредени предварително за да не рукне голям изравнителен ток) - ако са наред елементите ще се балансират сами, но задължително трябва да следиш И температурата освен напрежението при заряд...
PS - Забелязал съм, че ако елемент е дефектен като почнеш да го зареждаш първо напрежението се покачва нормално, до един момент (около 3.9В) в който вместо да продължи да се покачва остава на това ниво, дори тръгва надолу. Заедно с това елемента почва да се нагрява - това състояние може елементарно да се следи с контролер и да се прекъсне заряда....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Юли 25, 2014 11:51 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами то при свързване на галванични елементи в пакет, химията е без значение.
Дори последователното свързване е по-опасно от паралелното при калпав елемент в пакета.
При паралелно свързване, консумирания ток се разпределя между елментите в зависимост от вътрешното им съпротивление, като тези с по-голямо вътрешно съпротивлетие са разтоварени за сметка на елементите с по-малко вътрешно съпротивление. Ако един елемент даде фира - окъсява останалите (ако не са развързани). При последователно свързване (което е и масовия случай), товарния ток е еднакъв за всички елементи. Ако в пакета има елемент с намалял или фабрично по-малък капацитет, той се разрежда преди останалите и в един момент престава да е галваничен елемент и протичащия през него ток го поляризира в обратна посока, което е възможно най-опасното. Затова едно време се препоръчваше при последователно свързване на галванични елементи (особено при повече на брой), паралено на всеки елемент да се свързва диод в обратна посока, който се държи запушен от "своя" елемент. Ако напрежението падне - диода шунтира елемента и не допуска обратно зареждане над пада в права посока. Затова са изискванията да се използват еднакъв марка тип и състояние.
|
| Съб Юли 26, 2014 5:17 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Китайците имат разни платки за балансиране и управление на заряда. Не са скъпи и вършат работа. Пробвано!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Юли 28, 2014 9:32 pm |
|
 |
|
velio
|
Това дали е за паралелно? Щото за последователно е задължително да имат и си имат.
|
| Вто Юли 29, 2014 11:17 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Схемата на свързване е 3S3P.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Юли 29, 2014 1:31 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Не е допустимо свързване в паралел, когато клиентът сам ще може да ги подменя. Представи си че реши да смени само по една батерия от свързаните в паралел с нова. Има обаче вариант за заобикаляне на това ограничение - всяка батерия или най-добре двете последователни групи преди да се свържат в паралел да минат през схема предотвратяваща протичането на ток в обратна посока. Естествено че диод е неприложим, но може да ползваш P или N канален MOSFET свързани в обратна посока. В първия случаъ той прекъсва положителния извод, а в другата - отрицателния. Аз задължително слагам подобна схема при проектиране на устройство на батерийно захранване (или такова на което може да се разменят захранващите линии) - загубите практически са 0, и имаме пълна защита от захранване с обратен поляритет. Единствено трябва да се съобрази подходящо напрежение на гейт-сорс за да се отпуши транзистора (затова е и по добре да се групират първо последователно батериите и да се добавят два транзистора). Ето пример за подходящ транзистор (VGS(th) -0.55 V) : http://goo.gl/HqdwvkПрилагам някакви схеми които намерих в интернет: (Това което е описано като софт-старт функция на картинката не го гледай защото е грешно)
|
| Вто Юли 29, 2014 3:47 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Да, с MOSFET устройството ще е защитено от обратно свързване на батерията, но само, ако MOSFET-а е купен от комет. Нещо не схванах развързването на две паралено свързани батерии с MOSFET. 
|
| Вто Юли 29, 2014 5:45 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
Привет колега Velio, Каква е консумацията на устройството? Доста често във нашата фирма се налага да свързваме паралелно алколни батерии. Използваме шотки диоди ппоследователно свързани на всеки клон от паралелно свързаните батерии. върши работа. А иначе могат да се използват литиеви батерии SAFT , 3,6V от този тип: http://www.saftbatteries.com/battery-search/ls-lsh
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Чет Авг 07, 2014 9:29 pm |
|
|