Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
TV и домашна мултимедийна кабелна мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение TV и домашна мултимедийна кабелна мрежа
Не съм се занимавал до момента с такова чудо, но сега ми се налага да помисля за варианти, за да мога да предвидя прекарването на кабелните канали (и гофретата) преди измазването на стените.

Искам във всяка стая да имам TV розетка (6 броя общо) и се чудя какво оборудване ще ми трябва, какво да е свързването и топологията и от къде да закупя необходимото ми оборудване.

На първо време ми трябва вариант за ефирна телевизия (с антена), но по-късно ще трябва да може да се добави и сателитна или кабелна.

Предвиждам до ТV розетката и такава за етернет, в гофрето на която да може да се прекара оптично влакно и/или UTP кабел.

Може би трябва да прекарам в стените и кабели (или поне гофрета) за тонколоните (5+1) и на домашното "кино".

Как според вас трябва да изглежда една домашна "мултимедийна" инсталация, така че с развиването на технологиите в близките 10-20 години да не ми се налага да къртя стени и да прекарвам нови кабели?

На този етап мога да предвидя и предварително да положа всякакви гофрета и/или кабели и моля за идеи и помощта ви.

Пон Юли 07, 2014 10:56 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение Re: TV и домашна мултимедийна кабелна мрежа
emilvtc написа:
така че с развиването на технологиите в близките 10-20 години да не ми се налага да къртя стени и да прекарвам нови кабели?

Малко е като шега, ама разглобяем окачен таван и аналога му за стени биха свършили работа. :D

Пон Юли 07, 2014 12:35 pm
Профил

То напоследък хората гледах да махат кабелите, така че проблема не е толкова актуален, още по-малко за след 10 години.
Реално е достатъчно да си подготвиш добра локална мрежа - пускай CAT6 и оптика покрай него.

Пон Юли 07, 2014 1:31 pm
Профил

За липсата на кабели е така... ама захранването все пак трябва да стига по някакъв начин :) А и сега има много статии за вредата от излъчванията, а като ги увеличим още?

Пон Юли 07, 2014 1:33 pm
Профил

Полагай кабелите по пода, под замазката. По-точно полагай гофрета/тунели или там квото. Или ако имаш висящи тавани - отгоре е перфектното място.

А че след време ще преправяш, е повече от сигурно. Ако розетките ти са ниско, над первазите например, и са външни, а не вкопани, преправянето/местенето е най-лесно - кабелите са по гофретата и зад первазите - можеш да си ги местиш както искаш, без да къртиш.

Като за начало просто си помисли в коя става какво ще ти трябва, предвиди си начин за стигане на кабели от всяка стая във всяка друга. Така ще имаш пълна свобода къде да слагаш хъбове, разпределители, WIFI точки, усилватели и т.н. Аз лично избягвам да вкопавам в стени каквото и да е - вкъщи всичко е с розерки от посочения вид, изключая осветлението, което си е стандартно, макар че и за осветлението в днешни дни е редно да се помисли - щеше да ми е далеч по-лесно да мога да набутам общ контролер някъде и захранване на 24-48 волта. Всичко вкъщи е на диоди вече, с много малки изключения.

Пон Юли 07, 2014 2:45 pm
Профил ICQ

Телевизорите са ясни - поне 1 коаксиален и 2 етернета (утре ще сложиш домашно кино и то също иска мрежа) С аудиото - основните кабели са ти около телевизорите, евентално изкарай кабели за две колони на срещуположната на телевизора стена. За сателита утре - там нещата стават доста по-сложни, основно - зависи какво точно ще искаш от него. Дали ще ползваш позиционери, дали ще правиш мултифийд ... дали ще ползваш повече от една чиния ... там вариантите стават много. Ако искаш да гледаш на 6 телевизора сателитна телевизия най-добрия вариант ти е или с антена за всеки спътник, който искаш да гледаш, или с мултифийд с една антена и няколко спътника, с позиционер не става - там един ще определя кой спътник да е във фокуса на чинията в даден момент и всички ще гледат нещата от него :-) При всички положения като минимум ти е поне един коаксиален кабел до мястото за чинията (чиниите), от там нагоре всичко зависи от финансите, които си готов да отделиш. Аз лично бих предвидил трасе за поне 6 кабела (по броя на телевизорите) от общата точка до мястото за чинията. Това е най-евтиния вариант в бъдеще - трябват ти прости конвертори с 6-8 изхода и дисек ключове зад тях и имаш сателитен сигнал на всеки от телевизорите. Иначе отиваш на мултиключове s unicable и цената става плашеща :-)

Пон Юли 07, 2014 5:08 pm
Профил
Аватар

Е то ще стане до всеки талавизор поне два лан и поне два коаксиала. ВиФи за мултимедия е ала-бала. Аз вкъщи в момента нямам кой знае кви възможности и бича на DLNA. Максимума който минава през ВиФи-то е около 5000-6000 к.бит битрейт видео. От там нагоре почва да прекъсва и бучкам кабела. А един 3D филм е минимум 10МБит. А вифи-то ми е 64Мбит.

Пон Юли 07, 2014 5:38 pm
Профил ICQ

Ами аз ги правя тия в малко по големи мащаби, но един колега си купи апартамент и го направи пак така, стана много добре ако изключим псуването и удължения ремонт. Та на тоя въпрос:
1. Прави централизирана система звезда, т.е. всичко отив ана едно място, това е еиднственото разумно и работещо решение.
2. Пусни по един кабел до всяка тераса и си остави аванс или и там го сложи на розетки. Като казвам един кабел имам в предвид трасе, един два коаксиала, едно UTP евентуално един захранващ. не се зане кога към кого ще се вържеш, та да иа кабели. Там кабела трябва да е хубав, добро RG6 или RG11. За uTP-то ти предлагам да е Cat.6
3. Пусни си една тръба която ако не излиза пред входната ти врата свършва някъде близо до нея, там сложи и разклонителна кутия. В тръбата остави водач. Хубаво е тръбата да е по големичка, Ф20 примерно и да няма много чупки, това ако се опитваш да прекарваш оптика по нея.
4. До всеки телевизор си пускай по един коаксиал RG6 и поне едно UTP, аз ти препоръчвам две UTP-та.
5. Ако ти се знаимава имаш време а и пари направи като колегат, изкърти цялата инсталация която имаш и пускай нова, това ако си в старо строителство де, за елктро инсталацията говоря. Пускаш 3 проводно и делиш на колкот можеш повече кръгове :)
6. Ако мислиш да слагаш някакъв съраунд, сега е момента да си го избереш и да си пуснеш кабели за колоните. какъв да е много зависи, но като провило всички имат два фронтални, два задни и поне един център, от тамнататък суб уофер, заден централен, странини отпред микрофони за обратна връзка, приемници .. става сложно :)
7. Ако искаш да озвучаваш цялата къща става още по-сложно. Предполагам няма да ходиш на истински home media center и е по добре ако ще правиш нещо такова, всички кабели да излизат там където си предвидил да е ТВ-то.
8. Ако имаш видео домофон, а дори и да нямаш, ако не кабели си пусни празна тръба от входната врата или някъде около нея до спалнята, а ако си в по голям апартамент или къща и до всекидневната или там където планирате да прекарвате повече време, не се знае кога ще ти се прииска да имаш втори и трети панел.
9. Сега е момента да мислиш и за СОТ-а, за да нямаш после кабели лепени с топъл силикон. Също така ако планираш газификация си предвиди и кабел за газовия сензор.

За тръбите, можеш да позлваш обикновенна гофрирана тръба, хубаво е да е Ф20 навсякъде, цената и е почти същата като на Ф16, разликата е в къртенето :)
Във всяка тръба заедно с кабелите си оставяй и по еидн водач, така ще можеш лесно да пускаш нов кабел или да подменяш.
Разклонителни кутии има всякакви, аз предпочитам на OBO.
За розетките и там избора е голям, Legrand не са лоши но й Шнайдер имат не лоши а и много други има. Един съвет, не смесвай серии ако не се налага още по-малко производители. едните проблеми са чисто визуални, другире и механични, може да ти с еприиска да монтираш друг ключ но да не стане примерно. Някои инсърти за розетки примерно за RJ45 и за f конектор не пасват във всички основи.
Розетките за кабелната ги прави с инсърти за F конектор, не за антенен жак.

Там където ще изведеш всички кабели е хубаво да имаш повечко местенце. Примерно нещо от сорта 400х400х200 дълбочина. За самото оборудване, ще ти трябва суич, примерно 16 портов, усилвател за кабелната, но има разлика дали си на цифрова или на аналогова и дали ще минава и нет по него, но практически няма нужда да минава нет, ако си на сателит пук е съвсем друго. Така или иначе ще имаш едно или няклко у-ва за кабелната. Там ще си сложиш и рутера, Добра идея е и еидн малък пач панел като този на снимката, така можеш да си превключваш кабелите където ти е кеф, лесно част от тях ще ги пускаш да са телефон и т.н. Забравих да кажа, отделни кабели за телефон не ти трябват, имаш UTP-та.

Пон Юли 07, 2014 7:24 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...

Само за контрол на достъп си пропуснал да напишеш. :D :P

Мен ако питаш - един малък шкаф на удобно място в коридора и там нареди железата. Аз коаксиален кабел не бих прекарвал Безмисленно е. Традиционната кабелна телевизия и без това е на път да умре скоро. По добре оптика.

Пон Юли 07, 2014 9:02 pm
Профил ICQ

Оптика, ама ако иска да гледа нормална кабелна или сателитна .. какво ще прави с тая оптика, тоя тип медия конвертори не са много евтини. Аз их си пуснал коаксиала.
а за пропуска ... аз доста пропуснах, пожароизвестяване, блоировка на враите, автоатично отваряне на вратите, аварийно осветление, управление на евакуацията, видео наблюдение .. пък може и един спринклер да сложи, в САЩ вече е задължително в почти всички щати новото строителство да е със спринклер.

Пон Юли 07, 2014 10:14 pm
Профил

Cekins написа:
Е то ще стане до всеки талавизор поне два лан и поне два коаксиала. ВиФи за мултимедия е ала-бала. Аз вкъщи в момента нямам кой знае кви възможности и бича на DLNA. Максимума който минава през ВиФи-то е около 5000-6000 к.бит битрейт видео. От там нагоре почва да прекъсва и бучкам кабела. А един 3D филм е минимум 10МБит. А вифи-то ми е 64Мбит.

Еми пусни си Wifi 350MBit и няма да имаш грижи с каквито и да е филми. При мен телевизора е на 3 метра от рутера, ама през дебела стоманобетонна стена. Телефона ми показва на същото място 2-3 от 4 чертички. Никога не е имало грижи с каквито и да е филми, включително фулл HD с 3D, дето рилийсите са по 20-30 гигабайта. Имам гофре минаващо по пода точно под телевизора - никаквъ ми е проблема да му пусна един кабел и да добавя розетка за LAN, ама просто няма смисъл.

Вто Юли 08, 2014 12:12 am
Профил ICQ

Каквото и да направиш, винаги има алтернатива - т.е. и да пропуснеш нещо по време на ремонта, винаги има друго решение което не иска прокарване на нови кабели.
- ако си пуснал етернет кабел но няма как да захраниш устройството - PoE
- ако има само 220 волта захранване - WiFi или powerline (EoP)

повер лайн тепърва ще навлиза - само да се усетят ел.енерго преносните фирми, че могат да пренасят и информация да видиш как кабеларките и телекомите ще изпищят на умряло :D все пак тяхната мрежа е много по широка ... ръгаш в контакта и готово ... интернет оф тхингс ...

Вто Юли 08, 2014 1:18 am
Профил

Мммм далеч са електро разпределенията да пренасят, има доста спецификаи в тези устройства, да не кажем че възможностите в които не работят са повече от тези в които работят. Може да е старомодно но аз на радио не вярвам, най-вече на тия потребителски радио щуротии. Виж ако имаш 10-на точки, можеш да пуснеш меш мрежа, работят в по-висок банд и не гониш по 200 mbps може и да е ОК, но тия у-ва струват пари.
За вкъщи ако питаш мен, най-добре си е жицата, особенно ако правиш ремонт.

Вто Юли 08, 2014 2:29 am
Профил

Че са далече, далече са ... но то едно време никой не предполагаше, че и кабеларките ще започнат да доставят интернет да не говорим за интернет доставчиците да доставят тв ... ама ей го на - стана. Така ще стане и за енерготата ... трябва им още малко време да се поизчисти технологията както и да поевтинее. Поне за домашно ползване поверлайн карантията за до 200мб струва под $10 - да видиш като наближи $1-$2 как ще се навре във всеки контакт и фасунка :D

Вто Юли 08, 2014 7:50 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Оптика, ама ако иска да гледа нормална кабелна или сателитна .. какво ще прави с тая оптика, тоя тип медия конвертори не са много евтини. Аз их си пуснал коаксиала.

Точно оптиката се използва в момента най-масово за обикновена аналогова и цифрова (не IP) кабелна телевизия. Засега все още оптичните приемници са само до сградата, но е въпрос на време да са до всеки апартамент/къща. Дори и в момента само един оптичен кабел , дебел 3мм с изолацията, би бил достатъчен ,но само ако намериш подходящ доставчик за всички услуги. Тъй като все още такива доставчици са рядкост, добре е да се застраховаш с коаксиален и UTP кабел. Хубавото на положените в тръба кабели е, че могат да се ползват като "въже" за изтегляне на други кабели, ако се наложи смяната им.
Присъединявам се кум предложението на Тони да поставиш една разпределителна кутия, а също и да внимаваш с радиусите на огъване. Не само заради оптиката. Ако трябва да смениш кабел, много трудно се прекарва , ако има много чупки.

Вто Юли 08, 2014 10:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща