Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Спонсорирам намирането на схемата на СМ631 и СМ632 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Спонсорирам намирането на схемата на СМ631 и СМ632
Логическите уравнения. Ако ги няма, а има маски, пак може да се реверсират към логика (предполагам?)...

Пет Юни 06, 2014 8:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Ако не са ги изкопирали на ниво маски ... а за ривърса на маските ... мога само да ти пожелая приятни занимания. Може и да не са били засекретени, това не значи че е лесно да се намерят. Също така не знам какъв им е бил статуса точно на ИМЕ, но ако са били под надзора на военните то автоматично става секретно като влезе в архива ако ще и завка за тоалетна хартия да е. Друг е въпроса какво е нивото на секретност и кой има достъп до него. Каквото и да е било и колкото и секретно да е било, много вероятно е изтекло по давност и сега мжеш да го вземеш, стига да го намериш :) А това някой да си го е запазил ... ако беше преди 15-20 години да има надежда да има нещо в ИМЕ, но толквоа време след като го разсипаха .. не знам дали си даваш сметка че хората които тогава с абили на по 20 сега са на по 50, а хората които са го ривърсвали като нищо са по 65 и нагоре, а няма и да са учудя ако много от тях не са между живите.

Пет Юни 06, 2014 8:46 pm
Профил
Аватар

най-накрая зацепих - това са чиповете от //е, нали?

това са сериозни чипове, не са по технологията БМК. най-вероятно са gate-array.
на времето беше пълна мистерия какво има вътре, кои адреси какво правят, как се ремапват и т.н.
дори с пълно функционално описание няма сигурност, че ще се постигне същата фунционалност, защото със сигурност има недокументирани "фючъри"

според мен са пилили маски направо, надали са се пробвали да ревърсват логиката. щом нормален регистров пал не са могли да изкопират, просто не знам. някъде 86-та някой внесе някакво количесто тайвански клонинги на //е. завода в правец ги продаваше като им слагаше само някаква лепенка. вероятно от там е тръгнала идеята да се изкопира //е и да се появи на бял свят правец 8ц.

тънката усмивка на човека навежда на мисълта, че по панаири и изложби са показвали просто пренаписани чипове, а пред партийното ръководство е отчитана огромната работа на трудовия колектив и най-вече на неговото ръководство. дали наистина с произвеждани такива чипове може лесно да се провери - намира се някой умрял 8ц, вадят се чиповете, събличат се и се снимат.

dlpdlp,
не вярвам да има стройни уравнения. просто по онова време чиповете се правеха по друг начин.
оригиналните чипове са правени от един човек walt broedner, бивш служител на sytertek. първоначалния дизайн е отнел 2 годин, след това 6 месеца до първите работещи прототипи и накрая още една година за чистене на бъгове.

може би не е мисия невъзможна да се получи функционален аналог в някое FPGA. обаче (ще ме прощаваш) надали ще имаш достатъчно средства, за да спонсорираш такъв проект. пък и не виждам никакво приложение, освен чисто носталгично.

Пет Юни 06, 2014 10:35 pm
Профил

Да, това са ММУ и ИОУ от //е (//с). Интересно е, че азиатците са ги изкопирали преди нашите за този псевдоправец 8Е, на екземпляр на който съм собственик сега и може и по тази линия нашите да са внесли нещо по-късно. По-интересно е, че историята дори не е известна какво и как са направили след толкова десетилетия. От друга страна в рекламния каталог на ботевградкия завод от 87ма има търде много параметри по изводи за дадените чипове, за да са копирани на сляпо. От друга страна чиповете се произвеждали за оригинала от AMI. Може и оттам да е изтекло нещо при азиатците. Да, засега интересът е носталгичен, но не се знае. Съвместими решения с ТТЛ логика има в американските клонове на //е - franklin ace 2x00, както и в някои ISA платки. Не е чак толкова обречена мисия. Но при положение, че са произвеждани у нас, бих предпочел не да давам чипове в китай да се пилят и анализират, а да зарадвам някой наш пенсионер(и), който са е борил като инженер с дизайна им. Малка корекция - появва се 8А, а след това 8Ц и 8S. Естествено БГ чиповете работят безупречно в //е. От сериозен специалист ми бе споделена хипотезата, че е възможно у нас само кристалите да са капсулирани, а да са внасяни от чужбина...Правело се е с най-различни ИС по онова време. Абе пълна загадка е специално за въпросните ИС какво и кой е правил у нас, но е факт, че сериен продукт има, че и е изнасян за СИВ. Мистерия...

Пет Юни 06, 2014 11:22 pm
Профил

И аз така знам, че са внасяни кристалите и тук само са капсулирани. И сме преизнасяли 8088/6 (Правец 16)
в ссср, където си ги слагаха в техен си корпус.

Съб Юни 07, 2014 6:01 pm
Профил WWW

Мисля, че точно ти ми го каза, ако съдя по ника ти...

Съб Юни 07, 2014 6:46 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

То стана интересно , ще вземе да ме амбицирате да съблеча някой 631 и 632 ( имам няколко изгоряли ) че да видим как е вътре.

Нед Юни 08, 2014 12:32 am
Профил ICQ
Аватар

драсни някой ред на зелените човечета.
пиши им че имаш умрели чипове и ще е интересно може би не само на българската публика да ги съблекат и снимат.
добре би било истината да излезе наяве, без значение каква е - дали са корпусирали внесени кристали, или сме успяли да ги копнеме напълно

Нед Юни 08, 2014 10:32 am
Профил
Аватар

Предвид че българските май бяха EURO (PAL) версията, и тайванците си имаха собствен източник за такива, колко му е да се сравнят за идентичност. Тя и EURO разликата може да е няколко къси метални връзки в единия чип само, колкото да preset-не вертикалния брояч.

Както писах по-горе, ИМЕ са си имали базата и хората за Reverse Engineering. Дали CM631/632 са минали по този път може да е зависело от срокове и бюджет, а може и от доста лошото качество на изходната ни продукция.

Нед Юни 08, 2014 12:24 pm
Профил
Аватар

Това е добра идея ще им пиша да видим какво ще стане , почна да ми става интересно още повече :) .Трябва да поровя за чиповете но ако трябва и здрави ще им пратя :) .

Нед Юни 08, 2014 12:49 pm
Профил ICQ

Имам един-два развалени. Имам и дъна, които ме чакат за ремонт, от тях предполагам, че ще изпаднат още. Здравите са ми кът, защото ме мързи да се разтърся. Да, единият от нашите чипове е 50Hz-овия вариант, който яко дразни при идея да се пусне реалният NTSC ярък цвят както трябва, и да, разликата е най-вероятно само в опроводяването на броячите...

Нед Юни 08, 2014 11:17 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Малко инфо по въпроса на която попаднах
http://kxk.ru/dustyattic/v1_729074__.php

Сря Юни 11, 2014 3:01 pm
Профил WWW

Мерси, и там пише за 6502, че са го пакетирали у нас. За останалите чипове малко по подразбиране се говори...И все пак, ако не са реверсирани у нас, е имало азиатски клон на епълските ММУ и ИОУ, купувани от нашите...

Сря Юни 11, 2014 7:48 pm
Профил

https://www.indiegogo.com/projects/the- ... and-80486/
Срещу не много голяма сума тук оголват и снимат чипове ...

Сря Юни 18, 2014 10:58 pm
Профил

И като го снимат какво? Да не би да го реверсират до логическо ниво ;)?..Фотосесиите са за манекенките. А съм сигурен, че в гаражни условия и на място може да се декапсулира за снимка.

Сря Юни 18, 2014 11:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща