|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:36 am
CNC рутер - впечатления ...
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: CNC рутер - впечатления ...
Стандартното решение е доста просто - ротационните квадратурни енкодери имат и един допълнителен единичен сигнал на оборот. Комбинирано с прост превключвател някъде по остта се свежда до: - остта подхожда от известна посока на бърз ход - при задействан превключвател минава на много бавен ход - следващият единичен сигнал е машинната нула Индуктосинът е абсолютен датчик по позиция в рамките на една намотка.
|
| Нед Яну 12, 2014 12:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
[url]Евтина алтернатива е използването на подложка с известни размери и отчитане за наличие на верига. нещо подобно - http://www.youtube.com/watch?v=4TnY9vXnjYo[/url] Да, за моите цели решението е това. Видях, че в комплекта на машината има нещо подобно.
|
| Нед Яну 12, 2014 9:34 am |
|
 |
|
Edesign
|
ето едно хубаво видео, което показва какво означава държач за детайла http://www.youtube.com/watch?v=pfKfqcsbP5U
|
| Нед Яну 12, 2014 10:51 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Да, подобен алгоритъм би бил използваем, с уговорката, че позицията за сработване на ключа и репера на енкодера трябва да са подходящо разминати. Което не е сложно, но трябва да се има предвид. Имам някакъв смътен спомен че съм попадал на енкодери без въпросният сигнал. Имат само А и В. Недостатъците които виждам - останал съм с впечатление, че софтуерите не поддържат подобен алгоритъм и ще трябва да се прибегне до творчество. Реално се измерва позиция на вала, не на работната маса. При сервизиране на машината винаги може да се получи изместване на позицията на вала. Това ще наложи да се коригират работните офсети. Предполагам, че имаш предвид един оборот, не една намотка. Не съм задълбавал в индуктосините, та може и да не съм схванал казаното от теб. Това с придържането на детайла с ръка е препоръчително да се избягва. Наличието на 2 ръце с по 5 пръста на всяка, надлежно функциониращи, е ценна екстра...
|
| Нед Яну 12, 2014 1:26 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Естествено, това счетох че е излишно да го пиша. Имаш "C" - имаш машинна нула. Начинът който описах е Fanuc. Не случайно се подхожда от една посока, за да се елиминира луфта. По спомен първото машинно нулиране дори използва специален режим, за да спре при сигнал "C". Последващите само проверяват. Индуктосинът е линеен датчик, погледни картинки. Ротационният се казваше резолвер. Това му е и идейното на индуктосина, че в рамките на една намотка (дали не беше 2mm?) имаш абсолютна позиция, и то от самата ос (маса).
|
| Нед Яну 12, 2014 5:06 pm |
|
 |
|
spotlite
Ранг: Минаващ
|
Ако на някой му се занимава да си я накичи с мотори и електроника, при мене има един метален ЗВЯР, с огромно тегло, шлайфана маса за високоточни игри!
_________________SKYPE: simeon-k E-Mail: spotlite@abv.bgwww.mtech-bg.com
|
| Вто Яну 21, 2014 10:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Изглежда интересно .. жалко че в момента не ми е до това, бях се навил да купувам ама ще го поотложа във времето че много други занимания.
|
| Вто Яну 21, 2014 10:57 am |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
На мен ми се занимава! И то много 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Сря Яну 22, 2014 11:22 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
мойта е с ротари енкодер ама с код на грей и всяка позиция винаги е еднозначно определена
|
| Чет Яну 23, 2014 3:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Забелязвам някаква активност около CNC машинките, та да побутна тая тема. По-напред бях писал за тия юнаци - http://www.bevelcutting.comОт известно време следя по-интензивно какви ги вършат, че това жувотну мач3 не се трае повече... Та, наканили са се да пускат интересен кит - SBC (cubieboard2) + моушън контролер. http://www.bevelcutting.com/blog/viewpost/171.html Има избор между няколко контролера. На пръв поглед изглежда интересно. Край на компютрите и всякаква подобна периферия. И най-важното - довиждане на LPT порта. По техни думи, проектът бил във финална фаза и очаквали до няколко седмици да бъде завършен. Софтуерът който предоставят безплатно при закупуване на моушън контролер от тях, също изглежда доста грамотно направен. В сайта има и цени. Не се наемам да давам категорична оценка дали решението е евтино или скъпо. Според моите схващания, е приемливо.
|
| Нед Сеп 28, 2014 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз тъкмо се прибрах у нашенско, ще трябва да се заигравам са разни детайлчета тия месеци и пак дойде на ред CNC, избора ми е или да плаам по фирми или да си купя едно , ще го мисля.
|
| Съб Окт 11, 2014 7:22 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Купи си. Чувството че "си отказал" ходенето по байчовци е несравнимо! 
|
| Съб Окт 11, 2014 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ти взе ли нещо? То проблема е че половината от нещата ще са свързани с нещо което тепърва се имзисля, никой не знае и какво точно трябва да е, а после трябва и една технологийка да се усвои, та бая рязане ще е и проби, определено нещо пъд ръка ще е много по-удобно.
|
| Съб Окт 11, 2014 8:18 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да, взех преди повече от година, година и половина. Както съм писал и по-напред в темата, моят проект е по-железарски ориентиран и не е рутер, а триосна фрезова машина. Скоро ще ми се наложи да скова и нещо което като механична конструкция ще се доближава до рутер, но ще е универсална машинка, за по-различни цели. Още не е ясно и дали ще има фрезова глава / шпиндел.
|
| Нед Окт 12, 2014 8:46 am |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Ако имаш път към Пловдив ми се обади , мисля че мога да направя машина която да отговаря на изискванията ти
|
| Пон Окт 13, 2014 7:45 pm |
|
|