Отговори на тема  [ 212 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Следваща
CNC рутер - впечатления ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: CNC рутер - впечатления ...
Нашата машина нали си е китайска и си е с някъв китайски мотор - асинхронен 220 волта трифазен с водна риза за охлаждане - 3 kW. Доколкото знам цангите са и стандартни, ама то явно излиза, че за китайските е нормално :)

Пон Сеп 23, 2013 9:45 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

www.mtech-bg.com

Пет Сеп 27, 2013 12:36 am
Профил ICQ
Аватар

http://www.aliexpress.com/item/Updated- ... 40593.html

За това рутерче какво ще кажете?

Нед Сеп 29, 2013 7:36 pm
Профил
Аватар

Изглежда добре. Лошото е, че при китайските техники това не означава нищо.
Преди време се сдобих с някаква подобна, но по-железарски ориентирана. Много весел чарк. В началото имаше график - един ден бачка (не цял), на вторият - някакво ремонтче или реглаж. :D След смяна на всички болтове направени от говнолин, а след това и на всички лагери, графикът се разреди - повече време за работа, по-малко за поддръжка. Но на моменти е много досадно.
Ако добре си спомням, имаш наблюдения за управлението на CNC през принтерският порт, та няма да навлизам в детайли.
Пак ми е на езика да тегля една сочна сръбска на "мача", но възпитанието ми взима превес... :D

Нед Сеп 29, 2013 8:56 pm
Профил
Аватар

Ами както споменах вече няколко пъти - нашето си е евтино китайче и досега не се е чупило, с едно малко изключение и то не по желязтото а имаше някакъв проблем в импулсното захранване - лоша спойка на масата и масата беше тръгнала по знайни и незнайни пътища към моторите, та имаше бая поизгорели писти. Китайката после прати 1 резервен мотор, 1 резервно захранване, 2 резервни драйвера и 1 резервна контролна платка. Не се управялва през лпт и за гъзарийка има RF дистанционно.

Та всичко е въпрос на късмет - може да е китайско и да е ок, може да е немско и да е шит.

Пон Сеп 30, 2013 12:09 am
Профил ICQ

itso.t написа:
Изглежда добре. Лошото е, че при китайските техники това не означава нищо.
Преди време се сдобих с някаква подобна, но по-железарски ориентирана. Много весел чарк. В началото имаше график - един ден бачка (не цял), на вторият - някакво ремонтче или реглаж. :D След смяна на всички болтове направени от говнолин, а след това и на всички лагери, графикът се разреди - повече време за работа, по-малко за поддръжка. Но на моменти е много досадно.
Ако добре си спомням, имаш наблюдения за управлението на CNC през принтерският порт, та няма да навлизам в детайли.
Пак ми е на езика да тегля една сочна сръбска на "мача", но възпитанието ми взима превес... :D

Колега, не знам какво имаш против "MACH"-a, но искам да ти призная че от години произвеждам рутери професионално с серво мотори и т.н. и трябва да ти кажа че нямам никви грижи с тоя мач... Пускал съм програми, траящи 50-60 часа работа без прекъсване и т.н. Освен това е супер гъвкав, можеш да си пишеш макроси, да добавяш функции и кардуер и т.н. Явно трябва да се запознаеш с "мача" за да го обикнеш :-)

Пон Сеп 30, 2013 8:53 am
Профил ICQ
Аватар

spotlite написа:
Колега, не знам какво имаш против "MACH"-a, но искам да ти призная че от години произвеждам рутери професионално с серво мотори и т.н. и трябва да ти кажа че нямам никви грижи с тоя мач... Пускал съм програми, траящи 50-60 часа работа без прекъсване и т.н. Освен това е супер гъвкав, можеш да си пишеш макроси, да добавяш функции и кардуер и т.н. Явно трябва да се запознаеш с "мача" за да го обикнеш :-)

Много имам против, но в момента едва ли ще се сетя за всичките му екстри. Нищо - ще дописвам.

Започвам с LPT ориентираната му концепция - малко входове, повече изходи. По тоя повод, традиционното свързване на крайните изключватели е "на караминьол" - всички последователно. Дотук добре. Проблемът е, че при такова свързване "мачът" няма как да разбере колко на брой и кои изключватели са сработили, и позволява движение във всички посоки с изключение на посоката в която се е движил последно. Става ли ясно ако по някаква причина повече от една ос е в единият си край какво следва? А аз защо съм информиран за проблема? :D Тъпотията се допълва с това, че при мен всички крайни изключватели са отделно. Мачът също ги "вижда" отделно. Е, обработва ги заедно - все едно са на LPT.

При толкова малко входове, как реализираш някакъв приемлив контрол над машината освен с мишката? Аз лично имам особено мнение за китайските пултове през юсб и не бих използвал подобен. Всъщност, избягвам юсб за подобни цели за каквото и да било освен обмяна на файлове.
Питам по-скоро от любопитство. Аз съм намерил решението за мен и като концепция е повече от прилично. Когато проектът финишира, ще клони към перфектно... :D

Няма софтуер който да рестартирам толкова често. Ако спреш програмата преди края, следващото тръгване е на "онче-бонче". Ако е "бонче" - следва рестарт.

Има и още, но ми убягват в момента...

Проблемите с управлението на LPT в "нереално време" и последствията от това ги приписваме на уиндоуса. Е, белите коси са си за крайният потребител... Казвам го по принцип. При мен комуникацията е през етернет. ЛПТ е забранен като устройство.

Редакция:
Писането на макроси... Не съм много на ти с тая материя, но се втрещих как се реализира командата за някаква пауза във нагледният бейсик. Много готино - заспи за такъв период. И то наистина заспива, заедно с всички текущи задачи. Ами ако таймаутът трябва да е 20 минути? Много се впечатлих... :D

Пон Сеп 30, 2013 1:07 pm
Профил

itso.t написа:
spotlite написа:

Много имам против, но в момента едва ли ще се сетя за всичките му екстри. Нищо - ще дописвам.

Започвам с LPT ориентираната му концепция - малко входове, повече изходи.

За втори LPT на PCI чувал ли си?

Пон Сеп 30, 2013 3:52 pm
Профил ICQ

spotlite написа:

ИМХО, той и да е чувал, управление през LPT с windows(пък и не само) софтуер е възможно най-гламавото решение въобще. Хардуера трябва да има команди "премести от тук до тук с такава скорост" и място за буфериране на няколко последователни, и сам трябва да си гледа дали някоя ос не е отишла в края си и да ограничава. На някои хора на изток просто не им изнася да правят нещо повече, или просто толкова си могат. Същото един PICльо за 5 кинта ще го прави и ще си свирка, комуникирайки си я през сериен, я през USB, я през CAN с компютъра, без нито един от недостатъците на LPT-то.

Пон Сеп 30, 2013 4:48 pm
Профил ICQ

и 5 лпт порта да сложиш софтуера обработва всички крайни изключватели като 1 събитие (пише си го в описанието)
което не е болка за умиралка, ако това му беше единствения кусур....
мен най ме притесняват бъговете и забивките - да, нещо което е работило можеш да го оставиш с часове да си работи, но нещо ново или нестандартно ако решиш да пробваш резултата не е много сигурен, а къстъмър съпорта за проблем по голям от "как да си вържа крайния изключвател" им е точно нулев, или няма отговор или най много "не може"
например като започнах да вдигам подаването над 3м/мин генератора на траекторията взе да забравя за плавното ускорение и забавяне, тук-там спира внезапно, което мощни серво мотори го отработват, но цялата машина се тресе и се появяват дефекти на детайла
много съм доволен от емц2 или линуксцнц
http://www.linuxcnc.org/

вярно че лпт-то е куца работа ама за аматьорски работи става
иначе има и истинско решение, малко по скъпо е ама майсторите така преработват заводски цнц машини
http://www.mesanet.com/
pci карта с фпга което чете енкодери и подава управление към моторите, компа само му казва къде да иде, или пък генерира стъпки за стъпкови мотори, синхронизацията между осите и движението се генерира в реално време във фпга-то, без смущения от работата на операционната система.
щото линуксцнц макар да е с RTOS се усеща като е на лпт, максималната честота на импулсите пак е ограничена

Пон Сеп 30, 2013 5:07 pm
Профил
Аватар

spotlite написа:

Тъкмо да чуя, но точно в тоя момент ми заглъхна ухото. :D

След като ми се нормализира слуха, чух за тъй наречените моушън контролери. Споменах го и по-напред в темата. Конкретно чух за http://www.galilmc.com/
Изборът ми беше продиктуван от следното: моушън контролер, произвден от някой "не гаражен производител" със съответната поддръжка, и в същото време да има поддръжка в някой от популярните софтуери за CNC контрол. Уви, падна ми се мач3. :D Друго от задължително условие беше интерфейсът да не е юсб, лпт и да е галванично разделен. Естественият избор се оказа етернет.
Естествено, цената също имаше значение при избора. В сайта на галил цените са неприятни, но който търси, намира.
Моят контролер е за осем оси, с вградени драйвери за стъпкови двигатели за 4 от тях и също вградени такива за още 4 постояннотокови, четкови. За всяка от осите имам вход за енкодер на двигателя, плюс още няколко универсални енкодера - за JOG или за да се закачат директно на товара, например СВД. Има цифрови входове и изходи плюс 8 аналогови. Последните се оказаха много ценна екстра. Както би трябвало да е ясно, за всяка ос има отделен вход за крайни изключватели в двете крайни положения плюс отделен вход за "home position switch".

Драйверите на стъпковите двигатели доста се различават от китайските си събратя, но това ще го разгледам по-детайлно когато ми дойде музата, както споменах по-напред в темата.

Сериозно обмислям на стъпковите двигатели да им разпиша пътните документи и като белите хора да мина на AC серво-мотори. Някакъв компромис са стъпковите с 5 фази, но като цена на двигател и конторлер се доближават до сервата, което поне според мен ги обезсмисля като алтернатива...

Редакция:
Тъй като плъгинът за моят контролер е писан от част от същият екип писал любимият ми мач, и там са си оставили ръцете. Недоклатена работа... :evil:

Пон Сеп 30, 2013 6:23 pm
Профил

хубаво си избягал от паралелния порт, да беше избягал и от мача :)
има много моушън контролери вече, следващата машина съм замислил да е под линукс с моушън контролер, ама да видим кога...

Пон Сеп 30, 2013 6:56 pm
Профил
Аватар

Не съм бягал от принтерският порт защото никога не съм го използвал. Концепцията никога не е включвала употербата му. Евентуалните проблеми с него бяха ясни предварително.

Упорито търся заместител на мача. За момента има един кандидат, но още съм в размишления. Цените са неприятни. Май се повтарям... :D

Действително има доста моушън контролери, но както казах, умишлено бягам от такива които изглеждат по-гаражно производство.
Гредата е, че не са особено евтини, и при неудачен избор, смяната не е като на стъпков двигател - в шкафа и нов.
На тема поддръжка, пак си женен за производителят му. Ако е недъгава, страданията са си за твоя сметка.
Уви, не е и нещо което човек да сглоби за смислено време. Дебела работа е. Поне според моите разбирания...

Пон Сеп 30, 2013 7:12 pm
Профил

според мен емц2 е успешен заместител, макар сайта им да е малко невзрачен програмата е много сериозна ( особено на фона на мач3 ) всичко тръгна по друг начин, всичко си работи, и винаги както се очаква
лошото е че иска мнооооого четене, макар да имат много добра документация, и добър къстъмър съпорт, поне за мен не е така интуитивна, и иска доста настройки дори за 1 паралелен порт, може би защото има прекалено много възможности

irc.freenode.org - #linuxcnc - тук можеш да питаш, има големи факири които помагат постоянно, също и някои от девелъпърите отговарят
приготви се за няколко дни четене само за основните неща.... но си заслужава

Пон Сеп 30, 2013 7:32 pm
Профил
Аватар

Пробно пусках и линукския софт за CNC. Хареса ми, но за съжаление нямат поддръжка на въпросният контролер.
В същото време, не искам да правя стъпка назад и да се връщам на управление през лпт при наличие на решение което го превъзхожда многократно. Имам наличен необходимият хардуер за реализания и през принтерският порт, но съм инат и няма да се дам. :D

Проектът още не е финиширал. В момента техниката е работеща, но има още неща за доикусоряване и довършване. Когато го завърша ще публикувам по-подробна информация, изводи и решения до които съм стигнал.
Настъпването на едни и същи мотики от всеки, самостоятелно, е тъпо занимание...

Последна промяна itso.t на Пон Сеп 30, 2013 7:48 pm, променена общо 1 път

Пон Сеп 30, 2013 7:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 212 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Следваща