Отговори на тема  [ 212 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Следваща
CNC рутер - впечатления ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: CNC рутер - впечатления ...
Мъерзеше ме да ги търся, но се прежалих.
Ето ти голи снимки на не'кви машини. Открий приликите с Ц5, 6, 7/8 11, 12 или с ФУ123456.

Прикачени файлове:
haas11.jpg
haas11.jpg [ 63.08 KiB | Прегледано 5316 пъти ]

Прикачени файлове:
0004.jpg
0004.jpg [ 69.65 KiB | Прегледано 5316 пъти ]

Съб Сеп 21, 2013 1:25 pm
Профил

itso.t написа:
Мъерзеше ме да ги търся, но се прежалих.
Ето ти голи снимки на не'кви машини. Открий приликите с Ц5, 6, 7/8 11, 12 или с ФУ123456.

Еми, други направляващи + СВД. Със същите неща има машини сирурно от 50 години.

Възела, от който тръгна спора - все същия.

Съб Сеп 21, 2013 1:41 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
nik написа:
на скоро един познат си купи ситизен струг...

че това струг ли се води?

питай го приятеля ти дали ще поема външни поръчки и ако да, пусни някакви координати.
такова чудовище не трябва да седи без работа, а е прекалено скъпа играчка за да си го купи човек за отвреме-навреме

като знам колко трудно е да намериш платкаджиница с 0.2мм дупки, 4/4 мила писти и контролиран импеданс в афропата, направо не ми се мисли за железарския еквивалент в технологичен аспект.

координатите са в англия... едва ли ще те устройва, нито като дистанция нито като разценка.... ама той е работяга, не остава и секунда без работа, от 1 година го познавам все не смогва... това му е последната придобивка ситизен А20 или нещо такова, след няколко по стари цнц стругове и врези

Съб Сеп 21, 2013 1:56 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:

Така е. Всички 50 и повече годишни фрези, стругове, шмиргели и маламашки са със СВД и танкети с направляващи.
Както и да е...

Съб Сеп 21, 2013 4:33 pm
Профил

itso.t написа:
sparkybg написа:

Така е. Всички 50 и повече годишни фрези, стругове, шмиргели и маламашки са със СВД и танкети с направляващи.
Както и да е...

Не, не всички. Както преди 50 години, така и сега има и така и иначе.

Съб Сеп 21, 2013 6:40 pm
Профил ICQ

леле леле поредната яко засрана тема...
вместо да се напише кой какво е правил имаме 5 страници безсмислени спорове.

1. Аз бих попитал дали някой може да разясни на български какво значи по-точно decay за управлението на стъпкови мотори?
2. Друго, което ми е любопитно, дали някой е подкарал проекта за PIC32 за управление на стъпкови мотори на Microchip?
3. Също от къде си купувате инструменти за рутера (като изключим ebay), някъде в БГ магазин с цени по-малки от 30лв за един фрезер?
4. Тези дни се скъсах да търся мотор за шпиндел на рутера, който да върти на по-малко от 5000 оборота и да има присъединителен размер 43мм и откривам само някакви с оскъдна информация е ebay?
5. Оказва се голям проблем и цангата на мотора стандартно са с 6мм и 8мм, а всички инструменти за гравиране на платки и свредла са или 1/8 инча или 3 мм и освен Kress друга марка не откривам. Има ли друга марка и дали от някъде могат да се намерят по-малки цанги за Sparky 550?

Съб Сеп 21, 2013 6:51 pm
Профил WWW

какво ще работиш на по малко от 5000 оборота? освен желязо всичко друго се дяла на високи обороти, и тъй като говорим за малка фреза там пък колкото повече толкова по добре работи, иначе ако не е чугунена конструкция много вибрира
шпинделите (с или без инвертор) които продават по ибей си вървят с цанги, а дори китаеца да не ти прати те са стандартни и могат да се купят допълнително, моя дойде с 3 цанги но аз ползвам само 1/8
купих му отделен инвертор за по висока честота и го ползвам основно на между 32 и 42 000 оборота

Съб Сеп 21, 2013 7:28 pm
Профил

пластмаса се реже при ниски обороти (около 1000) и то с фрезер с един или 2 режещи ръба иначе топи.
Относно шпинделите ebay не ме устройва защото ми трябва документално счетоводно всичко да е ОК и не става въпрос за една бройка.

Относно цангите - аз не откривам никакъв стандарт на закрепване - пробвал съм да заменя спарки, макита, бош не стават, а тези за кресс по 35 лв пък са още по различни от гореписаните. Заменяеми са цанги за малките моторчета, тези които ги използват за ръчна работа като на марка dremel.

Съб Сеп 21, 2013 7:53 pm
Профил WWW

плексиглас и пвц режа на 42 000 оборота с фрезер с 1 режещ ръб 1/8 диаметър с дълбочина до 5мм наведнъж, не топи, докато е остър режещия ръб си реже идеално
ибей и пейпал си пращат инвойс който можеш да си принтираш а отделно можеш да изискваш от изпращача също инвойс на хартия

а за стандартните цанги имах предвид тези шпиндели:

http://www.ebay.co.uk/itm/Water-Cooled- ... 43ac4b8671

в описанието си пише цанга ER20 това са стандартни цанги , моя е 1.5 кв и мисля че беше по малка цангата но не помня размера, май беше ER16 което също е стандартна

Съб Сеп 21, 2013 8:18 pm
Профил

да разгледах този мотор и всички други китайски, които се продават в ebay и виждам че си имат някакъв стандарт ER20, но явно това си е китайска работа.
В момента на машините имаме монтирани крес FME 800 искаме да е друга марка но не намираме. Т.е. всички "бели" производители за прав шлайф спазват стандарт - присъединителен диаметър 43 мм (тези в ebay са 52 или 80мм), но проблема е в цангите, защото те са различни за всички и само крес предлагат пълен набор.
Ако присъединителният диаметър е различен от 43 мм то трябва да сменяме и детайла за закрепване, което е изключено (документално много трябва да се обяснява защо).

Нед Сеп 22, 2013 9:30 am
Профил WWW

ER стандартите са всичко друго, но не и китайска работа. По-скоро това върху Sparky-то е тяхна си работа. :)

ER цангите са много хубаво и прецизно нещо. Обикновено са с някакъв обхват (примерно за ER40 са през милиметър) и хващат прецизно по цялата дължина всичко в тоя обхват. Можеш да ги намериш и в китайски, български (поне големите - от ER20 нагоре), и марков вариант. Вече никой не работи с цанги като от едно време.

На твое място щях сериозно да се замисля за смяна на шпиндела, защото ER ти дава свобода да не зависиш от производиреля му.

Нед Сеп 22, 2013 1:13 pm
Профил ICQ

Не съм запознат с ER стандарти и т.н. а и нито имам желание, нито ме интересува, нито имам време.
Въпроса е ясен и прост--> освен кресс някой срещал ли е друга марка (като изключим ebay china) за мотор за шпиндел, който има набор цанги.

Проверил съм Макита, Спарки, Бош, Milwaukee, Metabo - никъде в страниците им не е споменато за collets по ER стандарт и никъде при тях не откривам машина с 3мм или 1/8 инча цанга. Но хубавото е, че всички произвеждат прави шлайфове с присъединителен размер фи43мм, което явно е някакъв стандарт, защото в ebay гледам размерите са каквито китайците са си измислили.

Въпросът ми е понеже не обичам да завися само от една фирма (крес в случая) и търся еквивалент.
Ако някой знае моля да сподели, ако не здраве да е.

Нед Сеп 22, 2013 2:49 pm
Профил WWW

43-те милиметра са стандарт, и то от много време. И бормашините са с толкова, независимо къде са произведени (китайските включително). Само руснаците навремето имаха друг стандарт. Това дето гледаш в е-bay просто е друг вид машина, та от там и цангите му и въобще цялото захващане.

Ако въпроса стои по същия начин като шри шлифовалките, от 3 производителя, дето съм опитал, всеки беше със собствен си стандарт цанги (Dremel, Raider, и още някакво, май марково), тъй че и да намериш цанги за едното, взаимозаменяемост едва ли ще има.

Цанги би трябвало да могат да ти се изработят с какъвто размер искаш. Въпроса е да намериш кой да свърши тая работа. В троян правеха, ако не се лъжа, ама вече завода е на скрап. Другия вариант е да ти направят преходник от твоето към ER (което е немски стандарт впрочем), ама въпроса стои по същия начин - трябва да намериш кой да свърши работата, а това е малко проблематично в днешно време.

Старите български цанги по железарските фрези бяха от същия вид като тия в сайта на Sparky, между другото. Само по-големи.

Нед Сеп 22, 2013 6:09 pm
Профил ICQ

изброените марки по горе не са по ER стандарт умишлено, защото ER цанга се произвежда от много фирми и струва няколко евро, а техните си ги продават по 15-20 или колкото им хрумне, защото са нестандартни и нямаш избор - плащаш колкото ти поискат, търговски трикове нищо случайно няма
а китайците ползват ER цанга защото гонят цена, какво по евтино и надеждно от това

иначе отдавна се отказах от четковите мотори, сменям четки докато изтънее колекотора, после сменям и мотора... от както сложих асинхронния не съм го пипал....

и прав шлайф ползвах за кратко, метабо, оста която излиза навън е отделна от ротора, с малко каренце вътре, голям недостатък е защото втората ос е много лека, и не успява да обира вибрациите на инструмента, разбива лагери и износва инструмента много бързо (карбидните имам предвид, изронват се от вибрациите)
когато оста е цяла с ротора, масата на самия ротор обира вибрациите и инструмента живее в пъти по дълго

Пон Сеп 23, 2013 2:28 am
Профил

Ех жалко :( Имах такива подозрения но все пак се надявах да намеря. Иначе досега 6 години кресс се представи много добре всеки ден работи по 4-5 часа реже основно платки и пластмаса. Явно със същата марка ще продължавам и занапред.

Пон Сеп 23, 2013 6:44 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 212 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Следваща