Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Оформяне на техническа документация по БДС и ISO 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Оформяне на техническа документация по БДС и ISO
Здравейте,
опрял съм до проблема да предоставя техническа документация по проект за електроника за фирмата, за която работя.

Проектът е микропроцесорно изделие, включва платка и кутия. Кутията е разработена от механичния инжинер на SolidWorks, а аз генерирам моята част с Altium Designer.

Искат ми да предоставя пълна техническа документация за електрическата част в някой стандарт, да кажем БДС, ISO или DIN. Кой точно стандарт - ще го уточня до 2 дена. Изделието е под името на белгийска компания, предполагам че ще е ISO или DIN.

Какво по принцип включва техническата документация, бихте ли споделили опит - например ел. схема, build of materials, друго? Как трябва да се оформи такъв проект?

Сря Сеп 04, 2013 12:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Оформяне на техническа документация по БДС и ISO
Микропроцесорно изделие... Хмм, това е голяма работа. Значи започваш с увод и преглед на най-разпространените микропроцесорни фамилии: 8080 и 6800, споменаваш по пътя и разни по-екзотични (т.е. ненамираеми), като 68000, NS32000 и т.н. Следва кратко описание на изделието, конкурентни изделия по първо и второ направление и предимства спрямо тях.
След това слагаш една глава, посветена на СМ601 с пинаут, тактови диаграми, примерен генератор (без 6875, с него и баба знае ;)). После нашироко описание на асемблера му, примерни програмки за интерфейс съм СМ602 и 603.
След това снимка на платката на изделието, малко таблици с параметри - захранване, и т.н.
Ами това е май... опа пардон, сега сме 2013, не 1983 :D

Сря Сеп 04, 2013 1:06 pm
Профил

Добре де, защо се заяде с човека? Пита си, не му е било работа до сега, не му е трябвало. И на мен ми е интересно - никога неми се е налагало да изготвям документация за предаване на проект (други са се занимавали с това, аз си копая) - айде, вместо подмятания да кажете какво и как?

Сря Сеп 04, 2013 1:16 pm
Профил WWW
Аватар

Не съм се заял бе, майтап си правя :)
Иначе сериозно казано и грам идея нямам по въпроса му, ама то ако сме само сериозни, къде ще му излезе края...
Дано някой му даде полезно инфо де

Сря Сеп 04, 2013 1:34 pm
Профил
Аватар

В някой фирми, се изисква и спецификация на компонентите както и заменяемост в случай, че някой от компонентите отпадне от производство. Може да искат и данни от температурни тестове, на удар и вибрации, херметичност .... зависи от изделието което разработвате. Доста бумащина е. Нямате ли си QC човек - той трябва да е вътре в тези неща?

Сря Сеп 04, 2013 1:50 pm
Профил

Ако фирмата има ИСО - в тяхната ИСО документация трябва да има изисквания към документацията на изделието. Да речем е няма ,можеш да почнеш отдолу нагоре или обратно.
Отгоре надолу:
- сборна ведомост - трябва да съдържа възможните версии на изделието и за всяка версия- указани документите, които описват частите на изделието.
Както си казал- 1)кутия - Документ.XXX.Y.1.0.0
2)наредена платка. Документ.XXX.Y.2.0.0
3)Сервизно описание Документ XXX.Y.3.0.0
4)Паспорт Документ XXX.Y.4.0.0
5)Гаранционна карта Документ XXX.Y.5.0.0
В документа на платката - да го наречем спецификация -Документ.2.0.0- се описва някак така:

- Документи
--- Док2.1.1-Гола печатна платка
--- Док2.1.2-Схема електрическа
--- Док2.1.2.2 - Фърмуер (CD)
--- Док2.1.3-Схема монтажна
--- Док2.2.1-Методи за проверка

-- Покупни изделия и материали
----Резистори
------ R1,R15,R22 - 100 ohm, SMT 1206,
------ R2,R9 - 220 k ,SMT 0805, забележка- 0.5%,
----Диоди
.....

Самото оформление на страниците не е критично(питай за изисквания) , важно е да има дата/име/подпис на съставителя и одобрителя. Всякакви други атрибути , които облегчават четенето на документацията и закупуването на елементи са ок.
Едно време имаше "допустими замени" - в тоя смисъл - ако описването на един резистор
с омове и корпус е достатъчно. Един бърз AHC буфер е коректно да бъде споменат с точното наименование по производител и името на самия производител.

Ако някой ти каже ,че светодиодът трябва да бъде с кръгче в ел.схема , а ти си го направил без кръгче - това е несериозно. Схемата трябв да се чете от средни техници, не от осмокласници. Кой е графичният символ за акселерометър? Аз не знам . Просто черна кутия с входни и изходни сигнали с надпис IC21 , и в спецификацията можеш да напишеш
в графата "забележка" - "акселерометър". Можеш да го напишеш и на ел.схема, и на монтажната схема - ако това ще е важно за хората, които работят по платката.

Сря Сеп 04, 2013 1:50 pm
Профил

Поискай от фирмата, за която работиш, да тио дадат примерна спецификация на друго тяхно изделие(все пак те ще я ползват, не ти, нали).
Като начало е хубаво да направиш една "схема на делене", като за всеки блок, възел и т.н. да дадеш уникален номер.
Например:
изделието е пералня, кръстена ПЕР2
правиш една такава схема на деление:
цялото устройство има номер ПЕР2.00.00.00.00
има следните модули:
опаковка: ПЕР2.01.00.00.00
ламарини на пералнята: ПЕР2.02.00.00.00
електроника: ПЕР2.03.00.00.00
ит.н.
ако вземеш опаковката
кашон ПЕР2.01.01.00
дунапрени ПЕР2.01.02.00

така продължаваш докато го докараш до най-малката градивна единица. Имената на всеки модул, блок, възел, сглобена единица е хубаво да се записват в името на файла
отделно от дова е хубаво от самото начало да предвидиш файл, обозначаващ измененията, които ще настъпят в бъдеще.
Абе намери си някой, завършил в Германия, за да те научи :)

Сря Сеп 04, 2013 3:38 pm
Профил

Да това е СКД по БДС но ско трябва да се спазва има значение коя цифра какво ти е, дали е стандартен елемент, т.е. болтове , гайки и др. които са стандартни детайли, дали е сборна единица или е нестандартен елемент. По горе в примера дунапрена трябва да е ПЕР2.01..... абе нещо много са ти групите ми се струва .. чакйа че и аз с еобърках .. при мен ги пускам с 3 групи 01.000.000.000 примерно :
PDU 01.000.000.000 ми е изделието
PDU 01.002.000.000 е метлана кутия
PDU 01.002.000.001 и т.н. са детайлите от кутията
PDU 01.002.001.000 и т.н. са ми стандартните елементи
PDU 01.001.000.000 ми е платка
PDU 01.003....х.000.000 са ми кабелни форми
PDU 01.003.000.001...х са ми самите кабели във формите

Но това касае само номенклатурни номера, верно това е основата на документацията, но като цяло оформлението е специфично за всеки производител макар да има стандарт.

Сря Сеп 04, 2013 3:51 pm
Профил

Спецификация, това обикновенно е доста критично, макар и нещо съвсем просто, нагледал съм се на неясни спецификации. Особенно за електроника има доста специфика, хубаво е д аимаш повечко колонки, за корпус, темп.обхват, производител, доставчик, алтернативен доставчик, ном. номер при доставчика .. защото иначе става много сложно, често това което се доставя не е това което е нужно и почват едни обеснения ама нали тук пише това, ама ти не погледна ли платката, защо не пита ... доставчиците не са инжинери, идея си нямат обикновенно от корпуси, температурни обхвати и др. особенно пък ако се опре до QFP, TQFP и други от сорта, конекторите също са доста специфични и е хубаво да са добре описани, особенно тия които са с кримващи се накрайници.

Сря Сеп 04, 2013 3:58 pm
Профил
Аватар

Броя на групите се определя от сложността на изделието. За неговото изделие трябва най-напред да има сборен чертеж. От него ще се извадят две сборни единици и детайли:
- кутия
- платка
- детайли (крепежни елементи, светодиоди и т.н)
Ако има клавиатура, тя може също да е сглобена единица (новопроектирана) или закупно изделие.
Следва платката. Ако по нея има по-сложни неща (които се изработват по чертеж), те също се водят сглобени единици. Всичко друго са детайли или закупни изделия.
Имаш една главна спецификация за изделието (по ЕСКД тя е основния документ) и спецификации на сглобените единици.
До тук според мен три групи номера ти стигат. Ще е нещо от вида NNN 00.00.00 номерацията ти.
PS Ей това е "Библията": http://pro1473.server4you.de/index.php? ... f7d23a5e09

Последна промяна Lupus на Сря Сеп 04, 2013 6:04 pm, променена общо 1 път

Сря Сеп 04, 2013 5:50 pm
Профил WWW

Зависи какви са вътрешните изисквания, примерно поради ред причини се налага да се слагат номеклатури и на стандартните елементи. Не говоря за резистори и кондензатори, но съединители, пинове за тях, болтове, гайки и др. Това се налага най-вече с цел съпорт и поддръжка. За да няма писма от клиенти от сорта " два болта от ония за радиатора" ама кой радиатор, на кое изделие ... ама какви са тия болтове ... та напоследък ми се налага да номерирам всичко, така в сервизното ръководство всеки компонент си има парт номер, който всъщност е номера по чертеж и спецификация. Практикува се и друго, стандартните не се номерират по спецификация и чертежи, но с еправят отделни чертежи на които им се слагат други номенлкатурни номера които са свързани със складови наличности. Това също пък си има предимства, може да имаш 5 изделия в които да имаш еднакви стандартни детйали, които ако ги номерираш за всяко изделие ще имаш 5 номера. Аз обикновенно номерирам така че да са уникални за изделието, т.е. да нямам 5 винта М3х25 с 5 различни номера в едно изделие. Обикновенно ги слагам в една група която е за стандартни изделия, но тогава млако се губи връзката този детайл за коя сглобена единица се отнася, но е някакъв компромис с това хем да е номерирано, хем да го има по чертежите, хем да не се водят две номерации.
Абе това си е цяла дисциплина, принципно не е работ ана констурктора или проектанта да прави тая номерация, ама много често така се случва. .... айде аз отивам да си номерирам дъските :)

Сря Сеп 04, 2013 6:01 pm
Профил
Аватар

@ToHu,
Ти си ги омешал и модифицирал, защото го играеш "всичко в едно". И конструктор и доставчик и производител. Ако обаче си само конструктор, а производителя е друг е добре да се придържаш към стандартните форми. Иначе ще трябва да напишеш и обяснителна записка за твоята си система. :D

Сря Сеп 04, 2013 6:10 pm
Профил WWW

Абе не точно че не съм производител, това се неща които правя за други, обаче това е което искат. Иначе как е по стандарт е ясно, но тов аимах в предвид, че често има и вътрешни някакви изисквания в съответната организация които са малко встрани от стандарта. ANSI стандарта не е лош, имам го някъде по секции но ето два линка които намирам набързо
http://cad.morainevalley.edu/documents/ ... ndards.pdf
http://mscweb.gsfc.nasa.gov/543web/file ... -64-1F.pdf

Второто специално е интересно, имам и MIL стандартите някъде, те са малко по различно оформени.

p.s. имената на чертежите, също си има стандарт как се образуват. Не можеш да пишеш електрическа схема, или предпазен капак, пише се: схема, електгрическа ; капак, предпазен и т.н. това мисля и ГОСТ и в БДС и в ANSI и IEC е едно и също, първо съществителните, след това определянията или прилагателните и накрая модула и евентуално изделието

Сря Сеп 04, 2013 6:29 pm
Профил
Аватар

Добре, ти какво му препоръчваш за това просто изделие - да се придържа към стандартите или да поиска от клиента да му даде своите норми и вътрешни изисквания? Нали оня може да поиска да му се направи документацията по супер нестандартни вътрешни правила и работата по документирането да е повече отколкото дизайна. А ако това не е включено в цената? Къде ти е сметката?

Сря Сеп 04, 2013 7:05 pm
Профил WWW

Ама в случая не става въпрос за клиент а работодател, аз ако бях работодател щях да искам да се спазват вътрешните стандарти, пък ако бях работник на неговото място щях да искам да ми се дадът или да ми се каже какво се очаква.
Това което аз не харесвам е да дойде някой нов и да почне да работи по негов си начин. От две години се опитвам да науча един такъв че си имам начин на правене на спецификации и оферти, и от две години всеки път като ми прати нещо и губя по половин час до де се ориентирам къде какво е сложил, и накрая най-често го преправям.

Сря Сеп 04, 2013 8:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща