Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Странно умряло РС заханване ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Странно умряло РС заханване ...
абе чисто информативно, да ви е горяло така РС захранване та да убие всичко зад него, аз за толкова години не бях виждал такава случка, не съм отварял още захранванията, в сервиза са но .... Регулатори на дъното, процесор, 6 диска .. общо взето всичко, и това е redundant захранване зад UPS. UPS няма нищо в логовете, всички предпазители са ОК, катодните ми отводители не са сработвали, нулата и земята са ОК .... очевидно е захранване но не мога да си обесня как е успяло чак така да умре, единствено един 3Ware контролер е оцелял и може би паметите, не съм сигурен за тях още.

Пон Май 20, 2013 11:19 am
Профил

Мнение Re: Странно умряло РС заханване ...
Хлебарка на неправилното място?

Това ми се види като прехвърлило високо напрежение към нисковолтовата част. Иначе не виждам как ще утрепе баш всичко. Ама пък такова чудо не се случва лесно.

Пон Май 20, 2013 11:38 am
Профил ICQ

само веднъж ми е попадало такова чудо, но захранването вече го нямаше и не знам какво се е случило но подозирам че е нещо в обратната връзка

обаче на скоро ми донесоха едно захранване което ту работи ту гори дъната - ако някой го интересува ще го изровя да погледна модела, някакъв син етикет беше, с 2 малки вентилатора, единия от вътрешната страна, а причината - един малък кондер изсъхнал - 47микро близо до оптрона на стенд бай от към високото напрежение, стабилизира напрежението за фототранзистора, когато е полу изсъхнал при един товар стабилизира при друг товар плавно вдига над 7-8 В стенд бай и дъна които имат нещо закачено директно без стабилизатор - горят

Пон Май 20, 2013 11:45 am
Профил

Варианта в праха натрупан от вентилаторите да е имало нещо проводимо? Случвало ми се е няколко пъти, но съм вадил късмет (или по-скоро клиентите са вадили късмет) че само първичните страни са заминавали. Хлебарки също са утрепвали захранвания, но не и така че да прехвърли от високата към ниската... Да не се е офазило нещо дето е било закачено я по етернет я по USB към тая машина и да е станало прасссс ?

Последна промяна Koleto на Пон Май 20, 2013 11:54 am, променена общо 1 път

Пон Май 20, 2013 11:48 am
Профил ICQ

nik написа:
....47микро близо до оптрона на стенд бай от към високото напрежение, стабилизира напрежението за фототранзистора, когато е полу изсъхнал при един товар стабилизира при друг товар плавно вдига над 7-8 В стенд бай и дъна които имат нещо закачено директно без стабилизатор - горят

Ема едва ли горят така, че чак дисковете, регулаторите и процесора да заминат... По скоро се споминва веригата за пускане в тоя случай. Това дето Тони разправя почти на 100% съм сигурен че е олешено от много по-високо напрежение...

Пон Май 20, 2013 11:52 am
Профил ICQ

повишаването на стенд бай гори само каквото е закачено там, но ако повиши 12В гори всичко, споменах го защото въпреки многото защити от по високо напрежение явно при определени схемни решения все пак е възможно

например има захранвания с трансформатор за управление на транзисторите, има други чипа е от към високото напрежение и се регулира през оптрон, тези са с 3 оптрона - 1 ОВ стенд бай, 1 ОВ другите напрежения и 1 power on/power good/current protection
тези вече не ги срещам но докато сменям кондери все съм си мислел какво се случва ако стане нещо от към ниското напрежение, което управлява двата оптрона

Пон Май 20, 2013 12:08 pm
Профил

Да, два еднакви компютъра купени от едно място, едновременно. В рамките на две седмици и на двата изгоряха захранванията, и повлякоха всичко след тях. И двата отидоха във варела.

Пон Май 20, 2013 1:05 pm
Профил

Ами много е странна ситуацията. Този сървърми е в шкаф с още доста неща, вкл.и други сървъри, IP централа .... Имам UPS отпред, уж читав. Товарите са захранени през предпазители, преди това имам катодни отводители както на входа от към мрежата така и след това. Ако се беше офазило нещо свързано към сървъра той нямаше да е единствената жертва си мисля. Преди 7 дни беше почти цял ден на байпас UPS-а, ама това беше тогава, след това още 3 дни сървъра си работи нормално. Ако имаше пренапрежение щеше или да светне някой катоден че е сработвал или да му падне предпазителя. Това се отнася и за изместена нула. UPS в лога няма нищо, дори прекъсване на захранването, но ако е бил той и други щяха да пукнат а други няма.
Първото което си помислих е пробив в захранването, да обаче къде да пробие. Тези не съм ги отварял, но повечето силови трафове имат сериозна изолация, не съм виждал пробил импулсен от компютър. За хлебарка такава няма, боклуци и такива няма. После си мислех дали да не е ОВ, да ама там няма да станеизведнъж, до де самия стабилизатор вдигне, после докато зареди и кондензаторите по входа на дъното и периферията .. това са доста мс, автоматиката на захранването трябва да сработи, тя не е в самия захранващ модул а там където се включват двата модула.
Иначе, че е от 12-те спор няма но странно ... с риск да не ми заменят гаранционно захранванията ще взема да им ги искам и да ги изкормя.

Пон Май 20, 2013 6:34 pm
Профил

като каза шкаф... сега се сетих за един rack сървър от тези тънките, донесоха ми го за друго но си спомням че ОВ за 12в беше отделна жица към дъното и с резистор вътре в захранването към +12

каква е тази защита дето е отделно? какво би се случило при повишаване?

Пон Май 20, 2013 6:49 pm
Профил

Ами това е redundant захранващ блок, представлява кутия в коятоима backplane с два слота. В лутията влизат два еднотипни захранващи блока.При отпадане на единия другия поема товара. Освен това следи качеството, най-вече стойността на напрежението на всяко захранване, и ако отчете аномалия го изключва от товара, или поне така се предполага. Ще разкостя нещото да видя какъв му е зора, защото и двте захранвания са дали фира. Това самопосебеси е странно, предполагам комутцията е полупроводникова, съотвенто за да отиде от едното към другото трябва де пробие ... а то за да пробие доста трябва да е, от проблем в ОВ трудно ще пробие комутатора.

Пон Май 20, 2013 10:02 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами това е redundant захранващ блок, представлява кутия в коятоима backplane с два слота. В лутията влизат два еднотипни захранващи блока.При отпадане на единия другия поема товара. Освен това следи качеството, най-вече стойността на напрежението на всяко захранване, и ако отчете аномалия го изключва от товара, или поне така се предполага. Ще разкостя нещото да видя какъв му е зора, защото и двте захранвания са дали фира. Това самопосебеси е странно, предполагам комутцията е полупроводникова, съотвенто за да отиде от едното към другото трябва де пробие ... а то за да пробие доста трябва да е, от проблем в ОВ трудно ще пробие комутатора.

Зависи от тип-а на захранването. При някой при "изтървала" обратна връзка на захранването изходното напрежение може без проблем да стане 3-4 пъти по високо от номиналното. :)
Обикновенно при такъв случай чиповете захранвани с гръмналото захранване имат доста добре изразено късо между захранващите пинове и земя. :)

Пон Май 20, 2013 10:53 pm
Профил ICQ

Да това е ясно, но то отнема време, знам ли ... ако всичко с автоматиката е било наред е трябвало да изключи...то явно не е де. Ако взема да го разкостя ше се разбре ... ама тъпа работа, тов ами беше файловия сървър и домейн контролера .. и то точно в петък. Сега се надявам дневните бекъпи да са наред и конкретно от този ден да е минал преди да е сгънал сървъра.

Пон Май 20, 2013 11:00 pm
Профил
Аватар

Наскоро едно захранване ми умре също по странен начин: по принцип си работи, като окъся зелената жичка към маса си тръгва, всички волтажи са си ОК. Обаче като го закача на дъното - не ще да тръгва. Друго захранване със същото дъно си бачка идеално.

Вто Май 21, 2013 3:09 pm
Профил

Може да му е умрял стенд бая.

Сря Май 22, 2013 12:37 am
Профил
Аватар

Аз тука най-обичам да събирам чаркалак от ударени от гръм компове. Явно БГ мрежата е мнооого по-яко нещщо :)

Сря Май 22, 2013 2:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща