Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
LiPo батерия при ниска температура??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение LiPo батерия при ниска температура???
Някой някъде да е виждал графика на параметрите на LiPo батерия във функция от температурата?

Без значение от кой производител и за какъв елемент иде реч. Просто искам да се ориентирам какво се случва с тази технология -капацитет, вътрешно съпротивление и работно напрежение при температури около нулата (ако има до -20 най-добре).

Щото повечето ги специфицират за работна температура долу до -20, ама не казват какво се случва там :?

Edit: Намерих някаква графика за капацитета:

http://www.hardingenergy.com/pdfs/6%20L ... olymer.pdf

Ама мен повече ме интересува вътрешното съпротивление и напрежението как се движат.

Съб Мар 30, 2013 7:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: LiPo батерия при ниска температура???
Цецо, не мога да ти кажа точни данни и графики защото просто ги нямам, но последните месеци тук си играем доста с литиеви батерии щото военните са луднали по тях и правихме доста експерименти, включително да ги сложим в една термо камера и да ги зареждаме/разреждаме при различни температури и изводите са горе-долу следните - под 0C и над 55C просто няма никой :) . Тествали сме от няколко производителя и различни типове батерии и все едни и същи резултати. Даже си спомням батерийте на A123 Systems (дето взеха от Обама $180 млн субсидия и след няколко месеца фалираха, а преди дни ги купиха някакви китайци, каквото там беше останало и ги кръстиха B456 Systems - баси и цирка) зареждаме ги и почваме да сваляме температурата и около нулата си показват напрежението на празен ход и само им хващаш двата терминала с ръка и напрежението колабира, а както казах трябваше да са напълно заредени :) . Сега аз говоря за големи автомобилни батерии от по около 200 ампер часа, ама тя химията е същата. Та с две думи и капацитета и вътрешното им съпротивление силно зависят от температурата и са горе-долу вършещи работа от 10 до 50 градуса Целзии.

Съб Мар 30, 2013 9:58 pm
Профил
Аватар

Бря! 8O Димитре, каква е тази автомобилна батерия дето умира при 0 градуса?

Цецо, ето ти нещо по въпроса (последната графика):

http://www.ibt-power.com/bkencel/Lithium-Po-tech.html

Обърни внимание на стойността на разрядния ток на графиката.

Цитат:
Ама мен повече ме интересува вътрешното съпротивление и напрежението как се движат.

U = E - r * I

Колко ти е I?
Или по-добре ръгай дивайса с батерията във фризера и записвай какво се случва.
Аз моите животински тракери така ги тествах. До -20 си работят, а по-надолу фризера не докарва. Е, има и друго - те включват GPS и GSM най-често през час и то за кратко, а през другото време консумацията е двайсетина микроампера. И на терен нямаше проблеми през зимата. Използвам само литий-полимерни батерии заради теглото. Зареждането е независимо от температурата, защото няма как - не мога да чакам пролетта :wink:

Нед Мар 31, 2013 8:55 am
Профил
Аватар

х

Нед Мар 31, 2013 9:05 am
Профил
Аватар

Ами и аз им се чудя, ама на - такива са :D . Ама виж сега - това не са основните батерии на автомобила. Това са допълнителни батерии, които ги слагат за да могат да захранват апаратурата, когато се налага да правят т.н. "silent watch", т.е. всичката апаратура е включена без двигателя да работи. До сега ползваха обикновени оловни батерии, ама сега теглото е проблем и всички са луднали по литиеви. И съответно цирка за нас е пълен, защото ги свързват паралелно едни на други и ние трябва да ги зареждама, а оловните са с отрицателна температурна зависимост, докато литиевите са с положителна и схемите на зареждане са си ебали мамата :D . Та с две думи моите наблюдения са, че капацитета и вътрешното съпротивление играят доста в зависимост от температурата. Допълнително влияние при нас оказват и вградените в батериите контролери, които имам чувството, че правят нещата още по-зле от колкото са.

Нед Мар 31, 2013 4:25 pm
Профил
Аватар

Става въпрос за батерия на дефибрилатор. Засега просто си правя експерименти, но установих, че почти никой производител не дава никакви графики какво се случва около 0-та.

Имам тука една от RC модел. 3S,800mA/h,25C. На топло е изродски дзвер. Аз го товаря с 1,5 - 2А за около 20 секунди, толкова е един заряд на кондензатора. На топло кляка от с около 30mV (на трите елемента общо), което е повече от добре като вътрешно съпротивление - 20 милиома. Даже ме учуди, защото аз преди 2 години пак се заигравах с LiPo и тогава бяха значително по зле като вътрешно съпротивление.

Обаче по спецификация трябва да мога да направя 20 заряда на дефибрилатора при 0 градуса и то последователни, почти без почивка... Та се чудех там какво ще се случи.

Много е оскъдна информацията мама му стара. Никой производител не ебава да даде точни криви. А не може да ги нямат. Редките на които се натъквам из нета не показват чак такава умирачка при 0 градуса. Като капацитет ги дават да губят до 20-30% максимум. Но за вътрешно съпротивление не ебават да говорят, а аз искам да смуча 2 ампера да го ... еба. 10 пъти да се вдигне вътрешното - ще го преживея, ама дали е само толкова?

Ще я пробвам във фризера и ще кажа.

Пон Апр 01, 2013 8:33 am
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
... 800mA/h ... 1,5 - 2А за около 20 секунди ... 20 заряда на дефибрилатора при 0 градуса и то последователни, почти без почивка ...

Би трябвало да може. Не е лошо да мериш напрежението. Ако след 20-тия заряд е над 3,6V си ОК. Ако не - пробвай с друг екземпляр. Имал съм проблеми със стари акумулатори за RC модели.

Пон Апр 01, 2013 9:35 am
Профил
Аватар

То на празен ход ще е над 3.6 и след 20 заряда. Аз затова не се притеснявам, капацитета ще ми стигне. 20 заряда са около 20% като капацитет. Мен ме притеснява работния ток до какъв пад ще доведе...

А от опита ми с всякакви батерии, знам, че капацитет и вътрешно съпротивление са доста различни неща...

Пон Апр 01, 2013 9:41 am
Профил ICQ

Като я натовариш на студено при високо вътрешно съпротивление, предполагам от загубите ще се позагрее и ще се съвземе.
Може би ще си решиш проблема, ако ограничаваш тока на заряда според напрежението, за да не ти умира останалата електроника. Първият заряд ще е по-бавен, след това на топло ще се оправи.
Идеи давам само, не съм го пробвал на практика.

Пон Апр 01, 2013 9:50 am
Профил
Аватар

Да де, ама стандарта не прави разлика между първи и последващи заряди. Т.е. още първия трябва да покрие изискванията за време на заряд, което ми зависи от товарния ток и до колко ще клекне батерията.

Иначе това за затополянето е така, пробвал съм го вече.

Пон Апр 01, 2013 2:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами пробвай, но мери напрежението през цялото време, а най-добре е да го записваш с някакъв рекордер, за анализ после.

Пон Апр 01, 2013 3:56 pm
Профил
Аватар

Телефон - температура -15 градуса, батерия литево-полимерна напълно заредена преди да тръгнем из планините зимни. Два часа на студа (направих грубата грешка да го сложа във външен джоб на якето) и едно ало не можах да кажа. Тамън от другата страна да вдигнат -> Low battery и угасна.
Като се стопли го включих и изкара още два дни преди да си поиска зарядното отново. :)

Пон Апр 01, 2013 9:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Tisho написа:
Телефон ...
А отчиташ ли какво е било GSM покритието в района. Щото, ако телефона е бичил на пълна мощност, като безумен - резултата е логичен, дори и за съвсем нова батерия.

Вто Апр 02, 2013 7:48 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Dimitar написа:
...зареждаме ги и почваме да сваляме температурата и около нулата си показват напрежението на празен ход и само им хващаш двата терминала с ръка и напрежението колабира, а както казах трябваше да са напълно заредени :) . Сега аз говоря за големи автомобилни батерии от по около 200 ампер часа, ама тя химията е същата. Та с две думи и капацитета и вътрешното им съпротивление силно зависят от температурата и са горе-долу вършещи работа от 10 до 50 градуса Целзии.

Е..., то има няколко различни химии разпространени, LiFe-тата мисля имат по-широк Т работен диапазон.
Да не би да сте тествали някакви предварително омъртвени батерии(те А123 имаха някаква скапана партида), или нещо в процеса на заряд разряд.

Производителите вярно не дават почти никаква информация. Май ще се окаже, че и те самите не знаят точно как работят продуктите им. :x

Тук има малко графики, незнам дали ще са от полза, но човека от доста време си играе с литиеви батерии и дава доста полезни съвети относно работата с този тип животни.
http://blog.evtv.me/2012/07/the-cold-we ... girardeau/
http://blog.evtv.me/2012/11/cations-ani ... tor-verks/

Вто Апр 02, 2013 8:23 pm
Профил
Аватар

Убеден съм, че не са били от проблемна партида батериите :) .

Вто Апр 02, 2013 8:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща