Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
"Система за телеизмерване на ВЕИ" - конкурентни предложения? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение "Система за телеизмерване на ВЕИ" - конкурентни предложения?
(ВЕИ: възобновяеми източници на енергия)

Мои познати от "другия край на България" трябва да решат върпоса с "Система за телеизмерване" на тяхното малко ВЕИ (дори не го знам колко е малко или голямо).
Те са получили едно предложение, но ги посъветвах да се огледат и да се запознаят по-подробно с предлагането.

Моля, ако някой има опит или идеи, да ги сподели. Уверен съм, че има как да го организираме взаимноизгодно :).

Цитат:
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ
за система за телеизмерване на ВЕИ,
...
Да се достави и монтира и въведе в експлоатация телекомуникационен контролер (RTU) осъществяващ телеизмерването. Контролера да има Ethernet порт и да ползва протокол за комуникация IEC 60870-5-104 за връзка със сървъра за телеизмерване...

Благодаря за разбирането!

Пон Ное 26, 2012 9:04 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: "Система за телеизмерване на ВЕИ" - конкурентни предложе
Ммм само не знамкомуникацията дали е същата, иначе имаме нещо такова, за ВЕИ не е изпозлвано но за ВЕЦ-ве да. Само дето ако твоите хора търсят цена може би не е това продукта.

Пон Ное 26, 2012 9:13 pm
Профил
Аватар

Да, трябва да отговаря на техническите изисквания и да, търси се цена :)

Пон Ное 26, 2012 9:22 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Защо техническите изисквания започват с канала и протокола за комуникация. На първо място трабва да са параметрите, които се измерват с обхват, точност и честота на измерването и предаването на данните. Как точно се предават е на второ място.
Вероятно има готови решения на въпроса, но цената им очевидно не устройва твоите хора. Затова, за да намерят решение на добра за тях цена, не трябва да поставят изисквания към параметрите като на готовото решение.
И що трябва да е по кабел. И касовите апарати са свързани към НАП през GPRS.
Не съм запознат с параметрите, които се следят на един ВЕИ, но предполагам са основно напрежения, тоци, мощности, енергии + други специфични параметри. Така, че: система за събиране и обработване на тези параметри -GSM модем - TCP/UDP сървър - база данни.

Вто Ное 27, 2012 9:10 am
Профил
Аватар

То възниква и друг важен въпрос - за търговско измерване ли става дума или само за контрол на работата на централката?

Вто Ное 27, 2012 10:25 am
Профил WWW
Аватар

Хм - ами те параметрите може и да са твърде много и обема на данни може да е солиден. Зависи дали е просто за мониторинг или за по-сериозни "изследвания" - при мене "лога" е към ... 20-30 Мб на ден и то с леко смачкване на данните. Само дето аз съм лесен - имам закачено РС към цялата карантия... Колкото до търговското измерване - там е най-добре ЕРП-то да си се занимава. Между другото в UK електромера просто си показва "минус" и вади от натрупаното до момента - никой не се занимава да ти гледа колко си импортнал и колко си експортнал. За мощности до 4 кв. са на уведомителен режим, за над тия е малко по сложно. Единствено задължително условие е дивайса да отговаря на стандарта.

Вто Ное 27, 2012 10:58 am
Профил ICQ
Аватар

Пратиха ми тоя линк

Съдържа сякаш целите "ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ"
Изброенеи са параметрите, споменат е "Енерго-Про Мрежи АД" - това май е бившия е-он.
Цитат:
2.Изисквания към програмирането на контролера.
2.1.Системата за телеизмерване трябва да осигурява достъп на оператора на електроразпределителната мрежа в реално време до регистъра на профила на товара (трифазен/еднофазен kW, kVA и kVаr) с интеграционен период, конфигуриран от потребителя, със стъпка 5, 10, 15, 30 или 60 минути, линейно напрежение Uab (с клас на точност ? 0.5), ток Ia, както и информация за ежечасово произведените количества електроенергия от електрическата централа.
При отпадане на канала за връзка всички измерени стойности да се архивират в контролера до възстановяването му.
За осигуряване на необходимите данни да се достави и монтира многофункционален измерител на електрически величини, които да е свързан с контролера по стандартизиран протокол за връзка, както и към отделни измерителни трансформатори с необходимия клас на точност. Измерителните трансформатори да са различни от тези за търговско измерване и ще са собственост на Производителя.
Не се допуска използването на един многофункционален измерител на електрически величини за повече от един Инвеститор.

Вто Ное 27, 2012 12:21 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Cekins написа:
Хм - ами те параметрите може и да са твърде много и обема на данни може да е солиден. Зависи дали е просто за мониторинг или за по-сериозни "изследвания" - при мене "лога" е към ... 20-30 Мб на ден и то с леко смачкване на данните. Само дето аз съм лесен - имам закачено РС към цялата карантия... Колкото до търговското измерване - там е най-добре ЕРП-то да си се занимава. Между другото в UK електромера просто си показва "минус" и вади от натрупаното до момента - никой не се занимава да ти гледа колко си импортнал и колко си експортнал. За мощности до 4 кв. са на уведомителен режим, за над тия е малко по сложно. Единствено задължително условие е дивайса да отговаря на стандарта.

20-30 МБ на ден е нищо, независимо дали се предава еднократно (всичко за веднъж на ден) или периодично (на няколко секунди по един пакет с част от данните).
PC е добра идея, ако има сертифициран софтуер и ако успее да получава данните, отпада необходимостта от апаратно устройство.

Вто Ное 27, 2012 12:28 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Като чета изискванията, очевадно е за търговски цели, безусловно трябва да отговаря на тези изисквания и без сертифициране няма да мине. Така, че евтин вариант няма да се намери.

Вто Ное 27, 2012 12:47 pm
Профил
Аватар

О, аз далеч не говоря за търговско измерване. За сега стоя далече от тия работи. Моите измервания са си чисто статистически. Шефа въобще пък няма намерение да търси пазари в БГ.

Вто Ное 27, 2012 5:25 pm
Профил ICQ
Аватар

http://www.stinnovators.com/?page_id=579

Вто Ное 27, 2012 8:14 pm
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
http://www.stinnovators.com/?page_id=579

Перфектен дизайн на всичките им разработки! Браво!

Вто Ное 27, 2012 8:37 pm
Профил WWW
Аватар

Предния линк по-ми хареса (http://www.frodexim.com/ :))
Въпреки, че не виждам връзка с темата, девайсът изгледа много добре.
Жалко - не видях някакъв интерфейс.
Щеше да е още по-добре, ако имаше SNMP, HTTP или дори нещо по-специализирано (или по-екзотично :)).

Вто Ное 27, 2012 9:33 pm
Профил ICQ WWW

Ами това което ние сме правили може да е било и с други цели, както казах става вец-ве, и там си влиза в скадата, следят се един куп параметри, аз това го разбирам като телеметрия, ако им трябва просто дистанционно отчитане на консумацията е вече друг въпрос.

Сря Ное 28, 2012 11:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]