|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:43 am
Сензор(и) за качеството на въздуха
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Сензор(и) за качеството на въздуха
Обмислям вариант за вентилационна система за "проветряване" на жилищни помещения при "затворени" прозорци. Целта и е осигуряване на чист въздух за хората, а също и обезвлажняване на въздуха и борба с конденза по стените. Системата ще има и рекуператор на входящия(свеж) и изходящия(замърсен) въздух с цел топлообмен между тях и евентуална икономия на енергия.
Къщата е селска (а и градска да е - все тая) и наоколо комшиите се топлят на твърдо гориво. Т.е. понякога квартала е доста задимен и в тези моменти е по-добре, ако вентилационната система НЕ работи (за да не вкара задимения външен въздух в къщата де ...).
Та въпроса ми е с какви сензори да "сензна" въпросната задименост на външния "свеж" въздух, за да спра вентилационната система?
Освен това - с цел да не се губи енергия - добре ще е вентилационната система да се спира и ако въздуха в къщата е вече свеж и влажността му е в граници. Т.е. трябват и сензори за въздуха вътре в къщата.
Та вторият ми въпрос е с какви сензори да "сензна" и измервам качествовто на вътрешния въздух в къщата?
|
| Чет Дек 29, 2011 11:41 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Сензор(и) за качеството на въздуха
Оф това с кондензиращата влага по студени стени в малка къща едва ли има решение ако нямаш собствена АЕЦ в двора.
За сензора за пушек не знам, може би мноого прецизен вариант на "smoke detector", от тия с америциевите източници. Ама не знам дали е изпълнимо въобще де, може би след компресия/филтрация та да се вдигне концентрацията на частици и да стане може и да е порядъци далече от нужното.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 29, 2011 11:44 am |
|
 |
|
plameniv
|
Най лесно е въздуха от стаята да се прека през охладител да речем около 2-5гр, там се кондензира влагата и се изхвърля навън но не чак толкова че да замръзне и после минава за нагряване в нагряващото тяло може и нагревател да е или както си е климатика да му се направи охладител и въздуха преди да влезе в него се охлажда бързо до 2-5гр! Ако се вкарва пресен въздух, няма какво да му мериш пушеци и частици и замърсяване, най лесно е да се прекара през филтър с вода и активен въглен, няма значение колко е мръсен ще се изчисти, едва ли има нужда да се вкарва кой знае какво количество, в повечето случай ще върти въздуха вътре в стаята, с някакъв влагомер ще се мери колко е влагата и може с някаква клапа да се прекарва през охладителя или не ако не е влажен! Повече механика, термодинамика и малко електроника 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Дек 29, 2011 2:10 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не искам да филтрирам пушека от комина на комшията, а да спра вентилацията когато се появи въпросния пушек. Вярвам ще се съгласиш, че колкото и да филтрираш пушека - по-качествен въздух няма да получиш от този, който от часове е вътре в къщата, нали?
Не се боря само с влагата във въздуха (и конденза), а искам както е по стандарт (БДС) да си вентилирам жилищните помещения. (т.е на всеки час - грубо казано 1/3 от обема на въздуха в помещението трябва да се подменя). И това САМО ако в помещението има хора. Ако няма - вентилацията може да се спре или да се намали примерно 30 - 50 пъти ...
Сензори за какво трябва да търся?
Тези за дим по алармените системи мисля, че няма да свършат работа. При тях концентрациите на дима трябва да са големи. (Тези с които имам опит са оптични и не стават)
Какъв ли е химическия състав на пушека?
( Мислех за сензори за СО и СО2, но май и те няма да помогнат много... )
|
| Чет Дек 29, 2011 3:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми шансът ти да премериш пушек е оптичен или гама или алфа. Химията няма какво да я гледаш, все някакъв въглен ще е, частици де. Не знам детекторите за пушек - които са мнооого безчувствени за целта, и не знам могат ли да се очувствят до практична за целите ти степен - алфата или гамата на америция ползват. Гамата е на 59.5 keV-а, ниско ама не чак толкова, та навярно алфата ползват. На алфите малко им трябва, може би ако осигуриш поток с някакъв вентилатор и свестен детектор да може да видиш нещо, ама най-вероятно ще го видиш много след като си го надушил  . От друга страна работещ комин на съседа може бая частици да пусне та може и да ти свърши работа. Може би най-обикновена камера и анализ на картинката за пушеци и мъгли  . А бе това си е за "безумни идеи" май, поне моите постове в него така ми звучат  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 29, 2011 3:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук нещата, които искаш да правиш са стандартна част от климатичните системи на къщите (air exchangers, humidifiers, dehumidifiers и т.н.), но не съм виждал до сега да го правят като следят замърсеноста на външния/вътрешния въздух. Ето ти един сайт, където продават всякакви такива джаджи да разгледаш как ги правят нещата (за всеки продукт имат подробни обяснения и инсталационни иструкции): http://www.alpinehomeair.com/viewcatego ... goryID=405В БГ незнам как би направил такава система в съществуваща къща, защото не са пригодени за изграждане на централни климатични системи с въздуховоди. Във всеки случай би трябвало да е доста трудно. Ще попрегледам разни неща да видя дали въобще мерят въздуха, но ме съмнява да ти кажа - единствените неща, които съм видял да правят по тоя въпрос е, че има изисквания как точно да бъдат инсталирани системите, за да не им влияят както твоите комини, така и комините на комшиите. Иначе може да се поинтерисуваш от тези лаборатории, които мерят качеството на въздуха и да видип те какви датчици ползват в уредите си.
|
| Чет Дек 29, 2011 3:58 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Виж сега ако искаш да е както трябва, каквото и да си бърборим тук без филтър забрави да стане! 1. Колкото и датчици и мерения да направиш докато измериш и задействаш затварянето на входа ще ти се опуши и опраши къщата. 2. Като ценово е далеч по евтино да си намериш един филтър и елиминираш проблема с меренето на пушеци брой частици във въздуха влага, латентност на системата и най вече голяма ненадеждност и т.н.!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Дек 29, 2011 4:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Чет Дек 29, 2011 6:15 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
В автомобилите се използват подобни като функция датчици и реагират относително бързо. Като "усетят" пушек, затварят притока на свеж въздух. Поинтересувай се какви са като вид и т.н. Това е на по-луксозните возила де...
|
| Чет Дек 29, 2011 6:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами варианти разни, както tgi казва оптичен или алфа, с оптичен да отчетеш ниски нива на запрашеност/ задименост е малко зор, но постижимо. Обикновенно за отчитане на малки концентрации се изпозлват лазерни системи, но е твърде скъпо, а и трудно да го реализираш, самият детектор е от порядъка на 600 ЕУР ако го купиш готов. За алфа лъчи е по лесно, може да изпозлваш някой стандартен йонизационен детектор, лесно и евтино, стандартно е с малко механика е ОК. Друг вариант е новите модели оптични детектори със синя светлина, тук говоря за готови решения. Ако искаш сам да го правиш е доста тегаво, за разлика от йонизационният камерата на оптичния си е приключение, от нея много зависи чуствителността. Можеш да изпозлваш готов оптичен със синя светлина, но не съм сигурен дали ги има в конвенционално изпълнение, повечето са адресируеми. Тук говоря за пожарни сензори тъй като според мен са най-лесно достъпни, на приемливи цени и можеш лесно да ги интегрираш.
Иначе ако говорим за сензори за чистота на въздуха, има и такива, в момента не мога да се сетя конкретен модел, но в по големите климатични системи има такива детектори, единствено не съм сигурен дали отчитат само прах или и дим. Имаме няколко подобни инсталации в които сме монтирали допълнително детектори за дим, и май тия оригиналните на дим не сработват, само на прах, но пък дава концентрацията.
|
| Чет Дек 29, 2011 9:03 pm |
|
 |
|
Taner
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 3:46 pm Мнения: 112 Местоположение: Пловдив
|
|
| Чет Дек 29, 2011 9:55 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Колеги, благодаря ви за отзивчивостта ! След нова година ще се опитам да разбера какви сензори използват в колите. Може би идеята на itso.t ще ми даде готово решение... Относно филтрацията - със сигурност ще имам прахови и евентуално антиполенни филтри, но те ще са "механични". "Химични" филтри не мисля да използвам. В линнковете на Димитър намерих доста инфо относно вентилационните системи. Явно в щатите хората отдавна използват такива системи по къщите си ... В БГ хората тепърва започват да мислят по въпроса ... В линковете които ми дадохте намерих доста полезни неща и като че ли сензора трябва да е за СО и СО2. От линка на Taner този за СО като че ли е подходящ http://www.figaro.co.jp/en/data/pdf/20091110164549_63.pdf. Обхвата му е 1-100ррм СО, а работната му температура е -10 .. +40 градуса при относителна влажност до 95% ... Т.е. за климата в България е на "границата", но като че ли може да се използва като OutDoor сензор ... За вътре в къщата - сензора за СО2 може би трябва да е нещо като този: http://www.figaro.co.jp/en/data/pdf/20091110165647_72.pdfСтранно, но никъде не намерих инфо за живота на тези сензори ?!? Някой използвал ли е подобни сензори? Какви изненади трябва да се очакват от тях? Отделно "вътре" ще трябват и сензори за влажност на въздуха. Можете ли да ми дадете някаква идея за сензори, които обаче да имат дълъг живот? ( На времето използвах едни капацитивни на Филипс, които се скапваха за около 6-12месеца ... ) Някой може ли с няколко думи да обясни какви са тези сензори с "алфа" лъчи и на какъв принцип работят?
|
| Пет Дек 30, 2011 12:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами алфите са едри и лесно спират във всякаква преграда, всъщност за мерене на алфа спектри се ползват вакуумни камери. Доколкото съм виждал детектори за пушек има два източника вътре и някакъв примитивен детектор, всъщност два трябва да са били (някакво балонче с газ за йонизация); източниците (241Am) цъкат съвсем отблизо в детекторите, пушекът се допуска да пречи само на единия. С тия детектори почти 100% само са карали в MCS мода (т.е. мерили са само бройки в секунда всичко, което хваща детекторът, енергии не са се опитвали да различават). Като се опуши пътя на единия поток разликата се вижда. Защо диференциално, ами той америцият има много дълъг но не безкраен период на полуразпад, пък и електрониките могат да са по-дрейфащи и евтини така и т.н. Като гледах сензорите, дето Димитър ги постна, и аз първо се залепих за CO/CO2 ама те едва ли ще хванат нещо навън (за в къщата може и да са добри, не знам какви концентрации се очакват но по-възможно ми изглежда). Навън едва ли ще видят промяна от пушека на комините в околността, там само механичните частици от пушека имаш шанс да хванеш (предполагам де, не съм го мерил а то с меренето докато не измериш си е все предположение дето е учудващо колко лесно може да излезе грешно).
|
| Пет Дек 30, 2011 12:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Начина на строителство в БГ и щатите е коренно различен. Домашните системи тук са подобни на индустриалните в БГ - едно централно устроиство и после въздуховоди, т.е. много е лесно да се регулира климата в цялата къща. Ако се запази начина на строеж в България не виждам как въобще може да се приложи такава система за къщите там. Аз ползвам в къщи следния сензор за влажност: http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/1886054Държи се доста добре и не съм чул да има определен живот. Ползват го масово в климатичните системи за мерене и регулиране влажността на въздуха.
|
| Пет Дек 30, 2011 6:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами да ти кажа честно при определени условия всеки датчик за влага може да се скапе мноооого бързо. Например праха им разказва игрите за отрицателно време, само дето ако има нещо писано по въпроса в дейташита ще е много мъгляво.
|
| Пет Дек 30, 2011 6:48 pm |
|
|