|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:31 pm
Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване.....
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Всичките тия ефекти стават при допускания на липса на електролитен кондензатор, при липса на товар и т.н. По същия начин един усилвател става на генератор, като смениш коефициента на обратна връзка, или пък мултивибратора става на тригер. Схемата обаче при тия стойности на елементите и при това свързване не е умножител, а работи като стабилизатор на напрежение. Вярно е, че стабилизира по-лошо и че не е толкова надежна, отколкото ако са разменени местата на диода и ценера. Но "къдриците" не са огромни, а в рамките на допустимото, за захранване на цифрови схеми. При нас не се е забелязал ефекта на "колибата с кози крака", явно защото Conis правят добри електролитни кондензатори, тъй като 7-ма година платка не е гръмнала, а работят на прах, влага, големи изменения на температурата на околната среда. Ще трябва да се обадя на дедо Митьо Стоянов от "Транспортни Системи", да ги има изпредвид крайните ефекти от светлинното шоу, ама като знам, че едно нещо при него като работи не се пипа с години, само ще си го премести от единия крачол в другия.
|
| Чет Сеп 29, 2005 12:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Philips application
|
| Чет Сеп 29, 2005 4:04 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Texas Instruments
|
| Чет Сеп 29, 2005 4:14 pm |
|
 |
|
Lino
Ранг: Минаващ
|
@Pirev
"Схемата обаче при тия стойности на елементите и при това свързване не е умножител, а работи като стабилизатор на напрежение".
Схемата пределено не е умножител. Относно качествата и на стабилизатор:
през положителната вълна е изправител, през отрицателната стабилизатор/ограничител .
За сметка на пулсациите загубите при тази схема са по малки от класическата.
След като пулсациите не пречат на работата, поради някаква причина човека си е харесал и е решил да ползва този "полустабилизатор"  .
|
| Чет Сеп 29, 2005 5:54 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За мен решението на Texas Instruments е истината - класика. Другото е творческа изгъзица. И обърнете внимание на пулсациите - само 30mV!
|
| Чет Сеп 29, 2005 7:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Преди време бях правил нещо подобно, само че се използват и 2-та полупериода на мрежата и кондензаторът в капацитивния делител е с двойно по-малък капацитет и съответно размер. Схемата не е пред мен и я чертая по памет. Ако масата на захранваното устройство е свързана директно към 220-те волта, схемата е неприложима.
|
| Чет Сеп 29, 2005 8:14 pm |
|
 |
|
¶
|
Какво не ти харесва по схемата на bateAz с полевия транзистор ? Със сигурност не е творческа изгъзица !
|
| Чет Сеп 29, 2005 11:44 pm |
|
 |
|
velio
|
Вижте това със SR036 SR037 на Sipex. Малко му куца КПД-то (<40%) но би заело безпрецедентно малко място...
|
| Пет Сеп 30, 2005 2:32 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
|
| Пет Сеп 30, 2005 7:10 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Малко се поувлякохме май а, ... вместо да дадем някакви идеи на jony++, се опитваме да докажем че нещо което работи не трябва и не би трябвало да работи! Аз също съм спал по ТОЕ - казвам го на rumen, и според мен е много по лесно да споделиш емпиричен опит отколкото да характеризираш неща които не си правил! Накратко, ако някой има реализиран проект с безтрансформаторно захранване нека го сподели за jony++!
|
| Съб Окт 01, 2005 2:03 pm |
|
 |
|
jony++
|
Наистина ви моля ако някой има работещо и икономично решение да го сподели. В противен случай ще ми се наложи да тествам всички решенияq които сте предложили и да видя кое ще е най-подходящо за мен. Между другото максималната консумация на схемата за която ми трябва захранването е 28mA. Въпреки че засега схемата на Pirev ми се вижда най-икономична, но така и неразбрах кой вариант беше правилен - показания или с разменени места на ценера и диода. А и този делител за осъществяване на детектирането на нулата малко ме обърква.
|
| Нед Окт 02, 2005 12:59 am |
|
 |
|
¶
|
Размени ценера и диода, доводите са тези на Румен, че без товар и повреден или незапоен електролит схемата вдига на изхода високо напрежение, освен това има по-малко пулсации по схемата на Румен.
|
| Нед Окт 02, 2005 11:44 am |
|
 |
|
¶
|
Размени ценера и диода, доводите са тези на Румен, че без товар и повреден или незапоен електролит схемата вдига на изхода високо напрежение, освен това има по-малко пулсации по схемата на Румен. Делителя от схемата, която съм постнал, се използва от процесора за да знае кога да запали симисторите, просто следи мрежовото напрежение кога минава през нулата, в случая на теб не ти трябва. За да искаш 28мА ток, трябва и ценера да може да го издържи, примерно ценер за 100мА няма да има проблем с този ток. Все пак си сметни мощноста върху ценера. Ако нямаш достатъчно мощен ценер използвай транзистор за да вдигнеш тока. Ако пък ти трябват малки пулсации, сложи един RC или LC филтър, както в схемата на Texas.
|
| Нед Окт 02, 2005 11:45 am |
|
 |
|
velio
|
С риск да си навлека нечий гняв:
|
| Пон Окт 03, 2005 2:25 pm |
|
 |
|
jony++
|
Днес аз я налепих тая схема /с разменените ценер и диод/ и я пробвах. Напрежение дава, около 4,7 волта, обаче като ток няма никой, само 2мА ток на късо съединение. И схемата с процесора изобщо не тръгва. Сега верно че сложих слаб 5,1 ценер, но при късо съединение нетрябвали да му се случи някаква по-ефектна случка вместо да дава 2мА на изхода
Между дрwгото бях забравил и тия дни си припомних че на времето правих ето тази схема:
http://mladkonstruktor.bg/Shematics/Thermo_shema.gif
от сайта на Младконструктор и тук има безтрансформаторно захранване. И нея пробвах днес, притова в най тежък режим - късо съединение. Вдигна до 68 мА ток, то след доста време в това състояние не загря нищо - нито мощния резистор, нито греза, нищо.
|
| Вто Окт 04, 2005 10:23 pm |
|
|