Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Контрол/проследяване на стоки и инструменти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Контрол/проследяване на стоки и инструменти
Това можеше и да го сложа в безумни идеи, но според прочетеното в гуглето явно не е съвсем невъзможно. Ще съм благодарян на всякакви идеи и коментари.

Значи представете си хале/склад/работилница 100х100х20 метра, в която искате да проследявате наличието/местоположението (с точност до няколко метра, например) на няколко хиляди обекта. Не става дума за реално време и абсолютно местоположени/координати, а по-скоро дали обекта се намира в сградата и приблизително къде (в рамките на няколко часа или сутрин преди започване на работното време). Комуникацията е по-скоро еднопосочна - или в едната, или в другата посока. GPS проследяване по-скоро няма да се използва. Освен това може просто да се активира съоветния приемник и той да се обозначи със звуков/светлинен/радио сигнал (ако не му е свършила батерията ...) . А ако обекта е достатъчно малък (например мултимер, осцилоскоп, везна и т.н.) и е заключен в метален шкаф... е вероятно ще стои там по-дълго :-) Естествено при хиляди обекти ще трябва и съоветния софтуер.

Възможностите са много...

ISM 433MHz - много предаватели предващи през сравнително голям период от време, един приемник или обратното
достатъчно стандартни решения

Инфрачервен предавател(и) / Тагове приемници
достатъчно стандартни решения

RFID радар / RFID тагове
http://www.rfid-radar.com/howworks.html

WiFi проследяване / WiFi тагове
http://www.ekahau.com/products/real-tim ... -tags.html

GSM модули (с вградена SIM, само SMS)
(темата май е доста дъвкана тук, има какво да се чете по-въпроса)

UWB тагове
http://www.zebra.com/id/zebra/na/en/ind ... deband.htm

Пон Май 16, 2011 12:39 am
Профил

Мнение 
В Луфтханза има инсталирана такава система. РАботи с видеокамери.
Ако нещо излипсва и трябва да се разбере кога е изчезнало и кой го е взел се прави следното:
1. Отваря се видеофайл, съдържащ начално положение на предмета (например ЧУК :) )
2. С една програмка се огражда предмета
3. Пуска се да се търси кога е изчезнал предмета от картината

Иначе може на всеки предмет да сложиш пасивно RFID и да го търсиш с две-три насочени антени. Това само идея.

Пон Май 16, 2011 1:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Малко трябва да прецизираш условието:
1. Искаш да знаеш дали е в помещението предмета, кога е внесен и кога го е напуснал.
2. Искаш да знаеш местоположението му в помещението с определена точност.

Пон Май 16, 2011 7:44 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Аз работя върху такъв проект в момента. Предавателна станция на 9KHz, приемна станция на 868MHz ( FSK приема + GFSK потвърждение). Верижка на ръката, вътре предавател 868Мхз, приемник на 9Кхз, акселерометър, proximity сензор, индикация - вибратор и светодиод, бутони. Протокол - ако се активира бутон, ако е полето на предавателя, ако е излезнало от полето на предавателя и ... . Ако се слага на стационарни обекти, предава само ако се мести. Ако е за зони, които са опасни за този, който го носи, почва да вибрира, докато не излезне от полето. .... и т.н.

Пон Май 16, 2011 9:25 am
Профил

Мнение 
Grubi,
Chipcon (сега ТексасИнструментс) имаха суб гигахерцив чип базиран на CC1110. Идеята е в халето да има няколко радио-маяка, които са стационарни и им се знаят координатите.
Въпросните "мобилни" устройства переодично се будят и приемат пакети от радиомаяците, като измерват и силата на сигнала от всеки един от тях. На базата на нивото на приетия сигнал от маяците и координатите им се прави нещо като "триангулация" и се определя местоположението му.

Потърсих на бързо в сайта на тексасците тези чипове, но нещо не ги открих ?!?

Можеш да взаимстваш идеята и да направиш нещо подобно.

Пон Май 16, 2011 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
FiTTiLA написа:
Предавателна станция на 9KHz...

аз се чудех защо опънаха това желязо от люлин до перник, дето премиера каза да не МУ го повреждат.
а то било антена за фитила... #-o

Пон Май 16, 2011 10:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
дедо и фитила - да, да - ако минавате насам има една @малка@ станцийка на 17,2Khz с която са си приказвали с Хамериката на морз
http://en.wikipedia.org/wiki/Grimeton_VLF_transmitter

emilvtc - спомням си, че имаше такова нещо и аз го бях търсил по едно време и каубойците или са го затрили, или добре са го скрили

lupus - искам само да знам дали нещото е вътре или не, и ако не приблизително кога е изчезнало. кога се е появило не е ме интересува много. приблизителното местоположение е пожелателно, но ако може нещото да се обозначи само със звук/светодиод и т.н. пак ще свърши работа.

благодаря на всички за идеите

Пон Май 16, 2011 11:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Едно от решенията, което се ползва в такива случаи е Long Range RFID.

Вто Май 17, 2011 7:51 am
Профил WWW

Мнение 
Абе наскоро гледах няколко реклами на таквизи работи, май бяха в LinkedIn ама сега не ги намирам...

Значи бяха свързани с някаква нова серия суперр low power тензо датчици на National. Бяха нещо с пиезокристали и рекламираха две приложения - едното е да черпиш енергия, другото да детектваш мърдване.

Даже май имаше някаква демо платка май с EnergyMicro - раздрусваш я и тя пали LCD (без батерия)... Намекваха и за радио, демек мърдаш и то изпява "местят ме" набързо...

Вто Май 17, 2011 9:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Long Range RFID на хартия е до 10м. На практика устойчиво 3-4м с малка антена (до 15см).
стационарна базова станция със няколко секторни антени е няколко хилядарки в зелено.

зависи много и от транспондерите. евтините са глухи. тези, които работят на по-голяма дистанция са скъпи, пък и трябва да се купуват по много.

с две думи - не става за груби.

с пиезо- захранваните джаджи ми се струва загубена кауза също.
за предаване на 100м трябват поне 10mW и що-годе прилична антена (разбирай - ток и жица)
да кажем, че само предава, за няколко дестки милисекунди с 8-10мА. пак няма да стигне енергията от пиезо-генератор.

така мисля, експеримента може да покаже друго

Вто Май 17, 2011 11:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
Long Range RFID на хартия е до 10м. На практика устойчиво 3-4м с малка антена (до 15см).
.......
така мисля, експеримента може да покаже друго

Слагат се до вратите, от където се внася и изнася стоката.
От базата данни се знае дали нещо е вътре или не.

Вто Май 17, 2011 1:06 pm
Профил WWW

Мнение 
До колкото схванах идеята е и да може да се определи местоположението на устройството в стаята. Как ще стане това с тагове? ще трябват много "таг-четци" разположени из площта на стаята ... знам ли ... казвате и че таг-четците не са евтини - значи не става.

FiTTiLA, не схванах каква е идеята на тези 9kHz ?
Би ли споделил (ако можеш) какъв е принципа на детектване на позицията устройствата в твойта система?

Ако се използва "триангулация" за да се определи положението - може да се използва и ултразвук. В стаята на определени места с известни координати се поставят източници на ултразвук с кръгова диаграма. Всички те излъчват последователно и синхронизирано един след друг, като в даден момент излъчва само един от тях и има пауза (тишина) преди следващия да започне да излъчва. Излъчват модулиран ултразвук, който носи някаква информация - примерно кой е номера на излъчвателя, команди към мобилните устройства и др.
Така едно мобилно устройство ще чуе повече от един "маяк" и по отношенията на закъсненията между началата на приемането на звуците от маяците ще може да определи позицията си спрямо тях.

Но май радиосистема с отчитане на нивата на RSSI ще е по-простия вариант.

Вто Май 17, 2011 1:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Grubi написа:
...
lupus - искам само да знам дали нещото е вътре или не, и ако не приблизително кога е изчезнало. кога се е появило не е ме интересува много. приблизителното местоположение е пожелателно, но ако може нещото да се обозначи само със звук/светодиод и т.н. пак ще свърши работа.
....

emilvtc написа:
До колкото схванах идеята е и да може да се определи местоположението на устройството в стаята. Как ще стане това с тагове? ще трябват много "таг-четци" разположени из площта на стаята ... знам ли ... казвате и че таг-четците не са евтини - значи не става.
.....

Чети по-внимателно преди да пишеш!

Вто Май 17, 2011 6:57 pm
Профил WWW

Мнение 
От собствен опит знам, че функционалност която е "пожелателна" на етапа на договарянето и пазарлъка - става "задължителна" в последствие ... (случая може и да не е такъв)

Освен това мисля, че като се мисли нещо, винаги е добре да се има идея за реализацията на "програма максимум" относно функционалността и чак след това като се започне с компромисите - режем от функционалността докъто успеем да удовлетворим клиента с приемливо отношение цена/функционалност ...

Вто Май 17, 2011 11:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
От собствен опит знам, че функционалност която е "пожелателна" на етапа на договарянето и пазарлъка - става "задължителна" в последствие ... (случая може и да не е такъв)

Освен това мисля, че като се мисли нещо, винаги е добре да се има идея за реализацията на "програма максимум" относно функционалността и чак след това като се започне с компромисите - режем от функционалността докъто успеем да удовлетворим клиента с приемливо отношение цена/функционалност ...

С такава философия, ако беше жена щеше да си перманентно бременна. :P

Вто Май 17, 2011 11:22 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща