Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Вентили и ULN2803 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Вентили и ULN2803
Искам да управлявам едни вентили 24В/0.4А с XMEGA128. Първото за което се сетих беше ULN2804, но ако имам 8 вентила, и то постоянно включени, чипът няма да може да разсее приблизително 6-7 Вата. По описание разсейваната мощност е 1.5Вата за целият чип, DIP корпус, и то при стайна температура предполагам. При 85 градуса разсейваната мощност пада наполовина. Виждали ли сте подобно интегрирано решение за по-голяма мощност или ще трябват отделни транзистори?

Другата възможност е ULN2803 и релета - определно е по-лесно, но може би ще заема повече място.

Благодаря предварително!

Нед Авг 22, 2010 3:05 pm
Профил

Мнение 
Слагай смд мосфетчета, но и биполярни стават. С тая интеграла нищо не печелиш.

Нед Авг 22, 2010 4:18 pm
Профил

Мнение 
Например виж ITS4880R и BTS4880R на Infineon Technologies в Digikey. И се моли следващият път, като ти дотрябват, да можеш да ги намериш. Има и четворни и двойни за различни тоци. Идейно са добре, но и тях ги хвана липсата покрай кризата.

Нед Авг 22, 2010 8:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За тия тоци най добре RSQ035N на Rohm - има ги в комет.

ULN-ки съм слагал на напън (с по около 200-300ма на канал) ама им сложих и радиатор - не питай как ...

Жичка : с интегралата се пести доста място и запояване. Мойте бяха 5 сметни го в транзистори - та били те и мосфети

Нед Авг 22, 2010 9:16 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Вентили и ULN2803
Grubi написа:
Искам да управлявам едни вентили 24В/0.4А с XMEGA128. Първото за което се сетих беше ULN2804, но ако имам 8 вентила, и то постоянно включени, чипът няма да може да разсее приблизително 6-7 Вата. По описание разсейваната мощност е 1.5Вата за целият чип, DIP корпус, и то при стайна температура предполагам. При 85 градуса разсейваната мощност пада наполовина. Виждали ли сте подобно интегрирано решение за по-голяма мощност или ще трябват отделни транзистори?

Другата възможност е ULN2803 и релета - определно е по-лесно, но може би ще заема повече място.

Благодаря предварително!

още един глас за смд мосфети, за тоя ток без проблем си в корпус SOT23, не е много по голямо от чип с 8 изхода.

Нед Авг 22, 2010 9:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само да не са с 5 крака и да не се запояват на ръка :) че голямо мазане пада. Едната ми версия беше с мосфети и ми се увидя да налепя 40 SOT23 + 80 R0805 ... Друго си е да нашляпаш 5 ИС. Ама пък после дарлингтоните яко подгряха. За сметка на това ми направиха услуга - влязоха в схемата и като резистори, които се оказаха много полезни.

Нед Авг 22, 2010 11:19 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
...Жичка : с интегралата се пести доста място и запояване. Мойте бяха 5 сметни го в транзистори - та били те и мосфети

Ми не съм убеден. Транзисторите са много по-гъвкави при опроводяване, навсякъде може да ги завреш, а интегралите понякога правят гаден възел от писти и спестеното от корпуса го губиш в платката. Откъм крачета също не пестиш кой знае колко, а ако ти трябват по-малко канали- хич. При този ток и напрежение избора на транзистори е голям. А конкретно тая печка да се слага не виждам смисъл при условие ,че едно добро транзисторче ще разсейва под 0.05W . Е наистина, чаркалака е малко повече,но е елементарен и евентуален ремонт ще е много по-лесен.

Нед Авг 22, 2010 11:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еее, зависи как си е проектирана платката. При мен се получи много по изчистено с ULN-ките - един ред 595-ци над тях един ред ULN-ки - от там директно на букси - пистите дирекшън от едните в другите - естествено SMD всичко.

Пон Авг 23, 2010 9:35 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря за отговорите. досега трябваше да съм го завършил, но...

Освен 24В май ще има и 220В.

За 24В постоянно ще е само MOSFET или опто MOSFET. Оптото е ужасно скъпо, но пък е оптично развързано и може да комутира до 2.5А. Тези с по-малките токове са на същата цена.

http://uk.farnell.com/avago-technologie ... dp/1708441

За 220В ще е SSR с триак и детекция на нулата -
http://uk.farnell.com/sharp/pr39mf21nsz ... dp/1618486

Вторите ги има и в Digikey и имат и китайски клон може би, за 600мА има JC26MDC (JEL). Ако сте опитвали с подобни или по-евтини опто MOSFET и опто триаци (каквото предполагам има в Sharp SSRa), ще се радвам да споделите мнения.
Лошото е, че опто MOSFETA може да се използва и прав и с променлив ток, но няма детекция на нулата. Обратно SHARP SSRa най-вероятно няма да може да се използва за прав ток, въпреки че има и такива без детекция на нулата.

Много ми се искаше да е с 2803 и релета - щеше и да е подредено и универсално, а и евтино - но май ще се наложи варианта с оптроните. Проблемът може би ще е място, допълнителна консумация от релетата, изолация и т.н.

Съб Авг 28, 2010 11:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]