| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Резонансен LLC конвертор
Отварям нова тема, в която да обсъждаме и да споделяме материали свързьани с резонансни LLC конвертори.
Като за начало прикачвам АП нот на ST, който ми се стори много подробен и изчерпателен по темата. Ако на някой му е попадал друг добър документ по темата и иска да го сподели - може да го прикачи.
|
| Сря Апр 24, 2024 5:12 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
 Re: Резонансен LLC конвертор
Бях сложил тук преди 2 години линк към архива на Тексас за техните PSDS серии, вътре е и техния "under the hood" за полумост LLC. Link
|
| Сря Апр 24, 2024 5:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
d_jelev, линка не работи. Имам личен и фирмен акаунт в TI и с двата нямам достъп до документ(и) от линка.
Ако имаш свален документ(и) специално за LLC - моля те прикачи го/ги като PDF тук във форума, за да останат достъпни.
|
| Чет Апр 25, 2024 9:13 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1625 Местоположение: София
|
https://www.ti.com/design-resources/sem ... urces.htmlОще в първия линк има нещо по въпроса, но е от 2010 година. P.S. Линковете към pdf-ите не работят. Работят само линковете към презентациите.
|
| Чет Апр 25, 2024 9:52 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1625 Местоположение: София
|
Последна промяна al_at на Чет Апр 25, 2024 3:52 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 25, 2024 2:41 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
При мен линка работи. Пробвайте да си изключите vpn-а.
|
| Чет Апр 25, 2024 2:41 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Емо коментар то релативно скромен опит - по врем на ковида трябваше да заменя това -онова на няколко резонантни захранвания - малкото беше 250вата а най голямото 1к.
Това работи много добре ако товара ти е 220-250вата например. Ако му сложиш 40 вата товар например ,кпд пада много и има най различни ефекти. идеята е че закона за регулиране е -макс мощност на номинално натоварване . съвсем грубо - когато не е номинално натоварването то почва да бяга от резонанс за да намали мощността .... ареята за вариране е сравнително малка и естествено загубите отиват в небесата. другото е че ако искаш L и C да са с по малки проценти на стоиноста им а- цените на тия неща отиват много нагоре.
та както споменах -резонантно бих правил ако знам как ще е натоварено. Ако не знам товара на изхода - флау бак е класика в жанра дето му се вика.
|
| Пет Май 10, 2024 12:52 am |
|
 |
|
emilvtc
|
HSB, така е както казваш. Управлението на резонансния е доста по-сложно от това на другите регулатори - включително и на фазово шифтнатия мостов преобразувател. Спрях се на резонансния основно заради SoftSwitching-а на транзисторите и диодите. При мен нещата са още по-сложни, защото на входа ще имам соларен панел, който доста си променя характеристиките (изходно напрежение и ток) в зависимост от слънцегреенето, като ще има и MPPT. От друга страна максималната мощност ще е около 600W при входно напрежение около 42V, така че нямам много опции като топологии на захранване. Определено ще трябва да е пълен "H" мост и опцията е или резонансен или Phase shifted full bridge.
Phase shifted full bridge също има проблеми при малко натоварване, като му трябват траф и индуктор. Индуктора е по-голям от трафа като габарити за моя случай.
Идеята ми за сега е при малко натоварване регулатора да работи в интермитентен режим, което ще доведе до по-големи пулсации в изхода, но в моя случай това няма да е проблем. Малкото натоварване в случая ще се определя не само от товара в изхода на регулатора, но и от входното напрежение и ток на солара, които зависят от слънцегреенето.
При резонансния има вариaнт трафа и серийния индуктор да се изработят заедно като един компонент - трансформатор. Лошото в случая е, че при него трябва и кондензатор, който в моя случай ще е относително нисковолтов, но ще трябва да издържа на голям ток. Т.е. няколко кондензатора в паралел, като не е ми е ясно към момента дали няма да е по-голям като габарити и цена компонент(и) спрямо голямата бобина при Phase shifted full bridge вариaнта.
|
| Пет Май 10, 2024 8:04 am |
|
|