Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Мини лаптоп за бедни с ПИК 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Мини лаптоп за бедни с ПИК
Мисля, че това не е толкова безумна идея защото има доста хора които им трябва нещо като лаптоп с малко екстри, но нямат нужните средства за да си го позволят. Предлагам ви да направим едно такова проектче. Страшно много се навих и говоря сериозно. Мисля в пика да има интерпретатор някакъв и в една външна паралелна флаш да има операционна система като адресацията става с шифт регистри. Ще има и паралелен DRAM. В една MMC/SD карта ще има програми и OS-а ще ги изпълнява. Дори и да не искате да се включвате в проекта дайте поне малко идеи. Към пика ще има rtc, температурен дачик и др. неща ако сетя. За сега съм измислил това:

CPU: PIC18F452
RAM: DRAM някакъв паралелен
OS FLASH: мисля AT49F
PROGRAMS FLASH: SD/MMC
периферия: rtc, temp...

:)

Пон Яну 04, 2010 10:35 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ако си земеш лаптоп на старо, сигурно можеш да паднеш до към 100тина лева, какм ислиш че изобщо можеш да се вместиш в такава цена, ако ще и само празна кутия да е?

Пон Яну 04, 2010 11:05 pm
Профил

Мнение 
Бедните са много досадни - без лаптоп могат, но със скапан - не! Обиждат се! :D

Дано не ти секвам ентусиазЪма, ама за дисплейче нещо мисли ли? :)

Вто Яну 05, 2010 1:05 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Дааа, винаги дисплея е проблем. Иначе мобилните телефони вече си станаха компютри. То за спорта може да се направи прототип, но не и за масова употреба. Може да се ползва Протеуса за симулация, поне там "частите" са без пари ;)

Вто Яну 05, 2010 1:15 am
Профил

Мнение 
Хехехе... добрата стара идея на нов глас, а? :D
Аз мислех за нещо подобно още преди време, дори направих платчицата на онова дето го публикувах в "бла-бла с ПИК12". Обаче както някой отбеляза проблемите са не в самия компютър, а в периферията - дисплей най-вече. Затова промених концепцията и направих нова платка, тоя път базирана на Пропелер. Ето я тук. Съвсем като за бедни - общата цена е около $20 асемблирано. Тя има съвсем различна идея - цялото компче си има всичко, обаче за комуникация се ползва Блутут. По тоя начин може да се закачи към всичко - клавиатура, мишка някакъв дисплей и т.н. Обаче като стигнах до софта се оказа че съм кът със свободното време в момента та така си седи. Ама ако има желаещи ще раздам дев-образци :wink:

Прикачени файлове:
IMG0281A.jpg
IMG0281A.jpg [ 94.86 KiB | Прегледано 6987 пъти ]
Вто Яну 05, 2010 1:40 am
Профил

Мнение 
Аз най-вече за спорта го измислих това. То не трябва да е точно мини лаптоп ами нещо като часовник, калкулатор, термометър с операционна система.
Главната ми цел е да се науча как става интерпретатора и тези операционни системи и бози и флашове и рамовете... и т.н.
За лсд смятам да сложа обикновенно 2х16 :)

киид имам 2 въпросчета към теб:
1. Bluetooth-a ти сериен ли е т.е към контролера как го вързваш по tx и rx ли? :wink:
2. За какво ще служи слота за сим карта? Нещо като покет пс ли ще правиш? 8)

П.П. Може да използвам и едно лсд от сони ериксон т68и :)

Вто Яну 05, 2010 10:59 am
Профил WWW

Мнение 
BT е серийно и имитира сериен порт. Тоя слот обаче не е за SIM а е за MicroSD т.е. "хард диск" :)

Вто Яну 05, 2010 12:54 pm
Профил

Мнение 
Точно този дисплей от SE ще ти отнеме маса време да го подкараш. И ще "изяде" пика 8)

Сря Яну 06, 2010 10:16 am
Профил

Мнение 
Тъкмо днес ми попадна ето този интересен линк: http://www.parallax.com/tabid/708/Default.aspx
Както казват хората старата любов ръжда не хваща :D

Сря Яну 06, 2010 12:01 pm
Профил

Мнение 
Хич не се сетих, че това може да е microSD :D

П.П. Вие откъде ги взимате тези слотове за карти памет? От лаптоп става ли да си извадя дето е за ММС?
П.П.2. За дислпея гледах това: http://sandiding.tripod.com/lcdt68.html и това: http://forum.lcdinfo.com/viewtopic.php? ... c&start=15 и не ми се струва трудно само че с тези графичните дисплеи не ми е ясно как се генерира картината :)

Сря Яну 06, 2010 2:06 pm
Профил WWW

Мнение 
kiiid написа:
... Тя има съвсем различна идея - цялото компче си има всичко, обаче за комуникация се ползва Блутут. По тоя начин може да се закачи към всичко - клавиатура, мишка някакъв дисплей и т.н.

Но с тоя Блутут за да ти върви компютърчето задължително отсреща трябва да има някакво друго компютърче. В тоя си вид повече прилича на блутут флашка. А и блутута не гълта ли много ток?
Вместо блутута по-добре сложи сериен порт за мишка и клавиатура и за екран ако може Пропелера да генерира ТВ сигнал или порт към графично ЛЦД. А ако го направиш и да емулира 6502 направо си намираш и софта за без пари и време. За връзка с ПЦ може да се полза приставка "сериен към усб". Така ще имаш наистина самостоятелно работещ компютър, при това и по-евтин.

Сря Яну 06, 2010 5:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
darkshy написа:
П.П. Вие откъде ги взимате тези слотове за карти памет?

Комет, Електронинвест, сигурно има и на други места.

Сря Яну 06, 2010 7:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Миии, тя идеята за 100 доларовия лаптоп е стара, малко производители се вместиха в цената, пък като им видиш възможностите са :toimonster:
Вече за под 300 долара можеш да си купиш почти нормален лаптоп работещ с боза и покриващ всички (почти) нужди.

darkshy, трябва да си майка Тереза да успееш и ако стане - заслужаваш Нобелова награда за принос в образованието :)

Чет Яну 07, 2010 12:37 am
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
kiiid написа:
... Тя има съвсем различна идея - цялото компче си има всичко, обаче за комуникация се ползва Блутут. По тоя начин може да се закачи към всичко - клавиатура, мишка някакъв дисплей и т.н.

Но с тоя Блутут за да ти върви компютърчето задължително отсреща трябва да има някакво друго компютърче. В тоя си вид повече прилича на блутут флашка. А и блутута не гълта ли много ток?
Вместо блутута по-добре сложи сериен порт за мишка и клавиатура и за екран ако може Пропелера да генерира ТВ сигнал или порт към графично ЛЦД. А ако го направиш и да емулира 6502 направо си намираш и софта за без пари и време. За връзка с ПЦ може да се полза приставка "сериен към усб". Така ще имаш наистина самостоятелно работещ компютър, при това и по-евтин.

Не си прав. Има безброй клавиатури, мишки, звук и т.н. периферия дето бачка на Блутут. За дисплей, не знам но винаги може да се направи такъв, нали? Или поне софт дето се търкаля на някой телефон и служи за емулация на дисплей. Варианти много. А иначе това дето ти го казваш е тук: http://www.parallax.com/Portals/0/Downloads/docs/prod/prop/PropDemoDschem.pdf
Това е демото на Пропелера, човек малко памет още да му закачи отвън и ето ти го компа :)

Чет Яну 07, 2010 1:25 am
Профил

Мнение 
А знаете ли как се генерира ТВ сигнал дето се свързва към ТВто с жълт чинч, защото не съм запознат с телевизионните и общовзето индициращите неща. Единствено знам статично, динамично управление на 7 сегментни дисплеи и управление на лсд 16х2 :?

Чет Яну 07, 2010 9:39 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща