| Автор |
Съобщение |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
 Мини лаптоп за бедни с ПИК
Мисля, че това не е толкова безумна идея защото има доста хора които им трябва нещо като лаптоп с малко екстри, но нямат нужните средства за да си го позволят. Предлагам ви да направим едно такова проектче. Страшно много се навих и говоря сериозно. Мисля в пика да има интерпретатор някакъв и в една външна паралелна флаш да има операционна система като адресацията става с шифт регистри. Ще има и паралелен DRAM. В една MMC/SD карта ще има програми и OS-а ще ги изпълнява. Дори и да не искате да се включвате в проекта дайте поне малко идеи. Към пика ще има rtc, температурен дачик и др. неща ако сетя. За сега съм измислил това:
CPU: PIC18F452
RAM: DRAM някакъв паралелен
OS FLASH: мисля AT49F
PROGRAMS FLASH: SD/MMC
периферия: rtc, temp...

|
| Пон Яну 04, 2010 10:35 pm |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
ако си земеш лаптоп на старо, сигурно можеш да паднеш до към 100тина лева, какм ислиш че изобщо можеш да се вместиш в такава цена, ако ще и само празна кутия да е?
|
| Пон Яну 04, 2010 11:05 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Бедните са много досадни - без лаптоп могат, но със скапан - не! Обиждат се!
Дано не ти секвам ентусиазЪма, ама за дисплейче нещо мисли ли? 
|
| Вто Яну 05, 2010 1:05 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Дааа, винаги дисплея е проблем. Иначе мобилните телефони вече си станаха компютри. То за спорта може да се направи прототип, но не и за масова употреба. Може да се ползва Протеуса за симулация, поне там "частите" са без пари 
|
| Вто Яну 05, 2010 1:15 am |
|
 |
|
kiiid
|
Хехехе... добрата стара идея на нов глас, а?
Аз мислех за нещо подобно още преди време, дори направих платчицата на онова дето го публикувах в "бла-бла с ПИК12". Обаче както някой отбеляза проблемите са не в самия компютър, а в периферията - дисплей най-вече. Затова промених концепцията и направих нова платка, тоя път базирана на Пропелер. Ето я тук. Съвсем като за бедни - общата цена е около $20 асемблирано. Тя има съвсем различна идея - цялото компче си има всичко, обаче за комуникация се ползва Блутут. По тоя начин може да се закачи към всичко - клавиатура, мишка някакъв дисплей и т.н. Обаче като стигнах до софта се оказа че съм кът със свободното време в момента та така си седи. Ама ако има желаещи ще раздам дев-образци 
|
| Вто Яну 05, 2010 1:40 am |
|
 |
|
darkshy
|
Аз най-вече за спорта го измислих това. То не трябва да е точно мини лаптоп ами нещо като часовник, калкулатор, термометър с операционна система.
Главната ми цел е да се науча как става интерпретатора и тези операционни системи и бози и флашове и рамовете... и т.н.
За лсд смятам да сложа обикновенно 2х16
киид имам 2 въпросчета към теб:
1. Bluetooth-a ти сериен ли е т.е към контролера как го вързваш по tx и rx ли?
2. За какво ще служи слота за сим карта? Нещо като покет пс ли ще правиш?
П.П. Може да използвам и едно лсд от сони ериксон т68и 
|
| Вто Яну 05, 2010 10:59 am |
|
 |
|
kiiid
|
BT е серийно и имитира сериен порт. Тоя слот обаче не е за SIM а е за MicroSD т.е. "хард диск" 
|
| Вто Яну 05, 2010 12:54 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Точно този дисплей от SE ще ти отнеме маса време да го подкараш. И ще "изяде" пика 
|
| Сря Яну 06, 2010 10:16 am |
|
 |
|
kiiid
|
Тъкмо днес ми попадна ето този интересен линк: http://www.parallax.com/tabid/708/Default.aspx
Както казват хората старата любов ръжда не хваща 
|
| Сря Яну 06, 2010 12:01 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Хич не се сетих, че това може да е microSD
П.П. Вие откъде ги взимате тези слотове за карти памет? От лаптоп става ли да си извадя дето е за ММС?
П.П.2. За дислпея гледах това: http://sandiding.tripod.com/lcdt68.html и това: http://forum.lcdinfo.com/viewtopic.php? ... c&start=15 и не ми се струва трудно само че с тези графичните дисплеи не ми е ясно как се генерира картината 
|
| Сря Яну 06, 2010 2:06 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Но с тоя Блутут за да ти върви компютърчето задължително отсреща трябва да има някакво друго компютърче. В тоя си вид повече прилича на блутут флашка. А и блутута не гълта ли много ток?
Вместо блутута по-добре сложи сериен порт за мишка и клавиатура и за екран ако може Пропелера да генерира ТВ сигнал или порт към графично ЛЦД. А ако го направиш и да емулира 6502 направо си намираш и софта за без пари и време. За връзка с ПЦ може да се полза приставка "сериен към усб". Така ще имаш наистина самостоятелно работещ компютър, при това и по-евтин.
|
| Сря Яну 06, 2010 5:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Комет, Електронинвест, сигурно има и на други места.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 06, 2010 7:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Миии, тя идеята за 100 доларовия лаптоп е стара, малко производители се вместиха в цената, пък като им видиш възможностите са
Вече за под 300 долара можеш да си купиш почти нормален лаптоп работещ с боза и покриващ всички (почти) нужди.
darkshy, трябва да си майка Тереза да успееш и ако стане - заслужаваш Нобелова награда за принос в образованието 
|
| Чет Яну 07, 2010 12:37 am |
|
 |
|
kiiid
|
Не си прав. Има безброй клавиатури, мишки, звук и т.н. периферия дето бачка на Блутут. За дисплей, не знам но винаги може да се направи такъв, нали? Или поне софт дето се търкаля на някой телефон и служи за емулация на дисплей. Варианти много. А иначе това дето ти го казваш е тук: http://www.parallax.com/Portals/0/Downloads/docs/prod/prop/PropDemoDschem.pdf
Това е демото на Пропелера, човек малко памет още да му закачи отвън и ето ти го компа 
|
| Чет Яну 07, 2010 1:25 am |
|
 |
|
darkshy
|
А знаете ли как се генерира ТВ сигнал дето се свързва към ТВто с жълт чинч, защото не съм запознат с телевизионните и общовзето индициращите неща. Единствено знам статично, динамично управление на 7 сегментни дисплеи и управление на лсд 16х2 
|
| Чет Яну 07, 2010 9:39 pm |
|
|