Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
по-безумно за ацп-тата 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение по-безумно за ацп-тата
в темата за музикалната кутийка, някой беше казал за самоделна саунд карта с цел по-качествено възпроизвеждане. само дето аз аудиофил не съм, музиката, дето я слушам, така или иначе единствените й записи са с лошо качество, но затова пък ми трябва обратното - качествен звукозапис... и днеска си мисля - а няма ли да стане с едно ацп, един елементарен контролер (16ф84 :lol:) и връзка по rs-232? неизвестните засега ми са 2: наличен на пазара евтин 16- или 24-битов ацп и как стоят нещата с конверторите rs232->usb, че на моята щайга com порт не съм сигурен дали има (т.е. отзад със сигурност не е изведен, а на дъното не съм гледал дали има)

Последна промяна egasimus на Пон Юли 12, 2010 1:40 am, променена общо 1 път

Нед Юли 11, 2010 6:23 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
В един от форумите аудиофилските бяха дали проект за през USB с външен ДАК. Ако ти трябва да слушаш музика според мен това е най-добри вариант. Че човека беше дал и платки само правиш лепиш и пускаш.
Слушал съм готово направено и мога да потвърдя, че работи. Като цена не знам колко излиза, но едва ли е много до 20 лв. да е ДАК другото са дребни неща.
форума е http://www.bgaudioclub.org човекът, който беше дал проекта е с ник fenkiller.

Нед Юли 11, 2010 7:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мен именно тва ми е мисълта, че dac ми не требе, а сносно adc за запис :)

Нед Юли 11, 2010 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ъпдейт: по спецификации дъното ми има 1 com порт, така че тия дни се захващам с експерименти... baud от рода на 115,200, обаче, едва ли ще се съчетае хубаво с 96kbps семплиране... с usb ще да е май.

Пон Юли 12, 2010 1:42 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пич, като те гкедам какви работи питаш/пишеш - по-добре се откажи или поне го отложи за по-други времена :) . Нямаш си на идея какво ще ти трябва за да имаш истинскo "евтино" 24 битово ацп :) .

Пон Юли 12, 2010 2:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
знам си аз, знам си, ама - колко му е? елементарен предусилвател, n-битово ацп, данните се изпращат на компютъра и оттам всичко се прави софтуерно. надеждност не гоня, а латенцията да е 20ms, ако ще - просто искам да си скалъпя нещо, понеже мозъкът ми е препържен от ранна детска възраст и тва е единственият начин да прихвана що-годе някакви знания :) а помага - изграждам си обща картина за нещата и малко по малко започват да се оформят конкретни празноти, които вече мога да си запълня и сам... та ще си поиграя, като имам време, с вградения 12-битов ацп на някой контролер (някой атмел с usb примерно, бодовете и плетките на rs232-то сигурно няма да ми свършат работа), ще нащракам някакъв полуумен софт, после вече ще мисля за външен ацп. и сега не бих отказал препоръки, де.

Пон Юли 12, 2010 3:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
24 битово ацп не се прави с препоръки - сори :) .

Пон Юли 12, 2010 4:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
И с " елементарен предусилвател " също.....

Пон Юли 12, 2010 7:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Извинявам се за първия пост май нещо не бях допрочел или по точно не се замислях че някой би искал да си прави нещо подобно.
За да не отварям нова тема искам да попитам по знаещите до колко се простират възможностите на на АЦП и ЦАП като разрядност до днешните технически възможности. В един от аудио форумите се пишеше до скоро, че няма АЦП с 24 бита разрядност което обезсмисляше до някъде употребата на ЦАПове с такава разрядност. Предполагам тези с по-голяма разрядност са изградени на принципа делата-сигма ЦАП и АЦП. До каква разрядност сте се сблъсквали и колко е цената на тези с най-голяма разрядност.

Пон Юли 12, 2010 8:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе от над 10 години нямам книги подръка, пък и професията ми вече е по-различна, ама DAC-овете за CD плеърите не бяха ли еднобитови и суперлинейни? За това се иска бърза цифрова част, ама ако това е проблемът днес... Пък като имаш добър DAC добрият ADC е подробност. Ай, драпайте, щото дедо ви Бонго от ден на ден по-забравя...

Пон Юли 12, 2010 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
В един от аудио форумите се пишеше до скоро, че няма АЦП с 24 бита разрядност което обезсмисляше до някъде употребата на ЦАПове с такава разрядност.
наистина няма, но ти не се отчайвай, аудиофилите са от оная порода дето ходят на екстрасенси и астролози, ако направиш 24 битово ацп, и си достатъчно убедителен когато им го показваш, наистина ще усетят разликата и ще се възхитят на кристалния звук който вади :lol: :lol: иначе можеш да направиш ацп по схема да е 24 бита, но последните битове няма да ти носят никаква информация, ще са чист шум. и причината не е технологична, просто нивото на естествения топлинен шум е доста над чувствителността на такова ацп. долу горе 16 бита е максимума, за домашни условия дори това е много.

Вто Юли 13, 2010 7:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Що пък не : на 1024 волта тамън един бит ще е малко повече от миливолт :twisted:

Вто Юли 13, 2010 9:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има сигма-делта ADC с 23 ENOB, но това е при 1 измерване за 2.5 секунди. За аудио цели съм срещал до реални 19 бита при 96 kHz дискретизация. Това последното обаче е прочетено от PDF, нямам реални впечетления.

Вто Юли 13, 2010 9:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Има има.
Днес 24 бита на 192 кХз си е стандарт за ПРО аудио, както за АЦП така и за ЦАП. Вече даже и 32 битови се пръкнаха.
Освен това - АЦП-тата са с по принцип по-добра характеристика от ЦАП-овете. Незнам що - ама ми е правило впечатление като чета характеристиките...

Чет Юли 15, 2010 9:09 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
Има има.
Днес 24 бита на 192 кХз си е стандарт за ПРО аудио, както за АЦП така и за ЦАП. Вече даже и 32 битови се пръкнаха.

:D

Чет Юли 15, 2010 10:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща