Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Блиц лампа с бобина от кола... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Блиц лампа с бобина от кола...
на 23ти имам р.д. и на 22ри смятам да го отпразнувам тук с колеги... донесох си перфектно озвучение, но като ще правя парти искам да е хубаво... днес гледах една схема за блиц с импулсна лампа... та ми хрумна:

Защо не направя блиц лампа с бобина от кола ? Понеже нямам повишителен траф и не мисля, че имам нужното време до тогава да се занимавам и с това - мисля, че това е някакъв вариант...
ще бъде ли достатъчен тока и ще бъде ли достатъчно напрежението ?
Имам един траф от стар телевизор, не помня каква марка, но е бг май и е от тея дето са доста огромни и имат като дърво с лак и гланц отгоре... копчето за включване беше продълговато, сложено хоризонтално... за момента този траф го ползвам с грец до 3.2 ампера (ако не ме лъже паметта)...

Та какво ще кажете за идеята - траф 220-12 волта, изправител и филтър, управляваща схема -> бобината от колата -> импулсна лампа :twisted:

Сря Дек 17, 2008 4:14 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Зависи от лампата най-вече. За ИФК120/150 би трябвало да е ОК. Правил съм си стробоскоп за москвича с ИФК 120, като директно изправям ~220V и с един кондензатор го правиш около 300V. Управляващите импулси си палят директно лампата.

Сря Дек 17, 2008 10:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Трябва да имаш предвид 2 неща

1. Трябва ти кондензатор. От него ще вземаш енергията за разряд през лампата - тука трябва да внимаваш, за целта има СПЕЦИАЛНИ кондензатори (държат голям разряден импулсен ток). Тука някой ще каже - абе аз го правих с какъвто ми дойде и то стана. Стана ама.... за колко време...

2. Трябва да ограничиш тока за заряд на кондензатора (особено ако го зареждаш директно от мрежата). Не само заради кондензатора, но и заради лампата.

Между другото на колко години ставаш, като ти гледам поста не е повече от 18. Внимавай с високите напрежения да не те четат по новините...

Сря Дек 17, 2008 12:19 pm
Профил

Мнение 
Директно заменяш импулсния траф от коя да е схема на блиц с жигулска бобина и си готов!Само че става много обемисто!Аз ползвам повишаващи бобини от телевизори.Особено удачни са тези от портативните СОФИЯ 31.Имат три извода.Високото се вижда-дебелия проодник.От другите два определяш общия и остналият трети е първичната.С тези бобини съм карал блицовете по няколко години без да е имало провал.Дори по едно време бобините ги нямаше по магазините,кът бяха и в сервизите.Мой приятел техник ми даде тогава няколко,които правели проблеми по ТВ-тата,но на стробоскопите си работеха.Та повишаващи бобини сега се намират тук-там и няма да е проблем.Ако има бобина с два извода само,в отвора вкарай картонена шпула с 15-20 навивки ПЕЛ -,25-0,30 за първична и пак ще стане.Феритът е излишен,не се ползва-само бобината е достатъчна.

Сря Дек 17, 2008 6:52 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А бе вие фотоапарати за еднократна употреба не сте ли виждали?! Тичкайте до близкото фото!

Сря Дек 17, 2008 7:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]