Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Videomixer за работа в реално време 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Videomixer за работа в реално време
Тя идеята според мен изобщо не е за този раздел, ама ако реши шефа - да си играе да я мести.

Идея (груба): видеомиксер който да е толкова прост и ефикасен (и евтин) като аудиомиксера. И: открих ГОЛЯМА ДУПКА В ПАЗАРА!

Мотивация: вече видеото стана толкова достъпно колкото и аудиото. И DJ-ите в дискотеките ползват DVD, камери и видеоекрани. Да не говоря за конферентни зали, че дори и охрана. В общи линии: ползваш ли аудио миксер - трябва ти и видео миксер.

Проблемът: трябват ми 2-3 видеомиксера за да си върша работата. Търсих къде ли не (в Занзибар и в Интернет) и освен суперскъпите "холивудски" машини намерих нещо мижаво: 4-канални миксерчета в които можеш да избираш само 2 канала. Имат над 1000 ефекта които освен да дигат цената ти помагат и да осереш положението. Най-евтиният беше 1350 евро... Ама аз ако искам сложнотии ще туря компютър, бе! И ще ми излезе почти същите пари.

Идеята: поне 5-6 канален видеомиксер който да превключва източниците (S-Video или Composite) с най-елементарен "fade" ефект. Натискаш копчето с номерчето и готово. Желателно е скоростта на fade-то да се настройва от "веднага" до 2-3 сек.
Ако остане място в ROM-а може да се вмъкне и някакъв размазан Алфа ефект или "Soft wipes".
Втори изход "Preview" с всичките входове в квадратчета си е направо наложителен.
Желателно е поне един от входовете да става и за "Croma key" - нали трябва и надписи да туриш. Пък ако е качествен: що да не накараш китариста да "лети" над града или мацката да сочи данните зад гърба си.
Ако има и елементарни настройки за всеки вход: контраст, осветеност, цветност и най-вече цветови баланс - добре ще е.
Още по-лукс: входовете да могат да се появяват в произволни "квадратчета" върху background: оставаш 4-те идиота да си спорят и отиваш да пиеш кафе :D ...
Аудиото: може да е с елементарни аналогови ключове ама да го има в стерео вариант.

По-дигитално?! DV-то вече е мъртво. Напр. аз така и не го ползвах - мноо първичен формат. Като (ако) спечелите малко парички направо пуснете HDV Pro версия.

P.S. Ако някой направи такова чудо дето даже работи и е на приемлива цена ще си купя първото. Ако ми хареса ще купя поне още 10. Ако и те ми харесат ще стана дистрибутор за в Занзибар! :twisted:

Ай, дерзайте ако ви стиска! Ако имах време и чаркове досега да имах "направи си сам" вариант който да ми върши работа, че и бройки щях да съм продал. Тука някъде четох, че хора плачат за практически задачи...

Пет Окт 26, 2007 12:39 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ами това че няма евтини може да ти говори нещо
да миксираш видео не е като да миксираш аудио
много стандарти, синхронизации и прочее, предполагам тези професионалните дигитализират входящите видео сигнали и ги нормализират в някакъв вътрешен формат след това правят ефектите и имат обратно енкодер за изход в различни формати
при всички положения за да стане нещо което върши работа ще трябват високоскоростни ацп-та, dsp-та и цап-ове и години работа докато се подкара
1350 EUR хич не звучи скъпо ако пазара ти е 10 броя :)

Пет Окт 26, 2007 11:47 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
За да миксираш видео трябва да си наясно точно за какво става дума и какво представлява видеосигнала. Възможните варианти са два – аналогово и цифрово. Първия е много лесен – само потенциометри, но има следните проблеми, става за PAL но не за SECAM, и друго че сигналите от всички източници трябва да са абсолютно точно синхронизирани по честота и фаза. Грешка от няколко наносекунди оказва влияние на цвета. За това е неприложима за любителски източници на сигнал, а и те нямат вход за външна синхронизация. Този метод се използваше в телевизията, когато студиата бяха аналогови. При цифровия – всеки сигнал се дикретизира отделят се цветове и се записва в кадрова памет, правят се нужните ефекти, което вече е само софтуер, и отново от кадрови буфер се генерира аналогов сигнал със цапове. Именно това определя и цената. Кадровия буфер трябва да е 712*576*3, което прави над 1.2 мегабайта, които трябва да се обработват 25 пъти в секунда. С такава задача донякъде може да се справи компютър със съответния хардуер за преобразуване на видеосигнала.

Пет Окт 26, 2007 2:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То излезе, че пак се избъзиках повече отколкото искам. Ако става дума за мен - аз миксерите вече съм ги осигурил и само чакам шефа да даде пари щото ми писна да давам от моите.
Ся, за да пиша тука значи все нещо разбирам от електрониката и съвсем елементарните обяснения могат да ми бъдат спестени. Но те не са излишни щото кой ли не чете тук...

Аз просто пуснах идеята. Ама наистина при първи работещ вариант ще купя поне 10 бройки и оттам нататък ще видим :) . Искам да кажа, че в момента знам кой ще ги купи. А защо да търся пазар за нещо хипотетично?

Забележки към отговорите:
- Не се плашете! Аз съм отварял някои "промишлени" варианти и съм се смаял от "чалгата" вътре. Но напр. първият вариант на Videonics с ръчно запоени жички и "съберичарк" чипове преминава по-добре изпитанието на вековете от следващия с палове или както му се викаше там.
- Що "мултистандартен"? Това и големите фирми не го правят: този модел е за Европата, онзи за в Америката и т.н. Става дума за почти домашна техника все пак.
- Ама много "хардуерно" подхождате към въпроса: "бързи АЦП-та" и т.н. То си има готови чипове и даже модули (май) и просто трябва да се скалъпи нещо дето работи. Бъговете се отстраняват безплатно :D
- Става дума за цифрова машина, де. Само с 2-а истински канала и евентуалния 3-ти за Preview. Превключването на входовете може да се комбинира с аналогово. Че нямало да стане за по-малко от 20-50 милисек. не пречи - на Videonics-1 му трябват 2 сек. да превключи :lol:
- Евалла на rumen65 дето ме изпревари с идеята за компютъра! Аз просто мислех да кажа: "ако има проблем с чарковете сега най-евтината машина взе да става PC-то". Едно PC с "твърда" програма си е добър вариант. Другото е въпрос на външен изглед.

Съб Окт 27, 2007 1:54 am
Профил

Мнение 
Правил съм подобни истории, задачата може да е проста, може и да е сложна. Всичко зависи какво точно ти трябва.
Само няколко въпроса:
1) Какъв е изхода на миксера - ако е само за наблюдение е едно, лесно може да смесваш десетки сигнала и да ги показваш на един монитор. Включително да им правиш някакви по-елементарни обработки преди входа- зумване, регулиране на цветове и т.н.
Ако обачи изкаш да пипаш изхода вече става по-сложничко.

2) Дали не може да се оттървеш от аналоговите истории. Ако примерно входа е от камери, сравнително добра цифрова камера може да се намери за 50-100$ и ще си има куп обработки, най-малкото баланс на бялото, аутофокус и т.н. Данните идват в удобен за логаритмуване формат и т.н.
Не че не може и аналогови, но е повече главоболия...

За два канала може и РС, даже и не ти трябва някакъв особен хардуер или софтуер. Примерно 2 камерки 800х600@30fps, 2 мрежови (1394) карти за по 7$ и коя да е видео карта с поне 2 овърлея.

За повече не става само РС, трябва си и малко хардуер...

Съб Окт 27, 2007 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc,
става дума за максимално подобие на аудиомиксерите и без много екстри т.е. тъпо превключване между повече от 4 канала ама е желателно да има 2-ри изход на които да се виждат всички входове в "правоъгълничета".
Регулировките също са екстра и е по-желателно да са на входовете.
Става дума за популярен, народен видеомиксер с неохранителна насоченост.

Те камерите по принцип вече са цифрови ама е желателно да се свързват чрез аналогов сигнал заради простотата и по-голямата допустима дължина на жицата. Загубата в качеството не е толкова забележима.

Номерът е всеки на когото му се наложи да може да покаже или запише видео от поне 5-6 източника (камери, DVD, компютри) като му прави монтаж в реално време. Приложения: дискотеки, конферентни зали, стадиони, телевизии на живо, видеоманиаци и т.н.

Пон Окт 29, 2007 3:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
логиката ти е чисто инженерна, в реалния свят който ползва тая логика за бизнес нужди без изключение не вижда пари.

Пон Окт 29, 2007 9:33 am
Профил

Мнение Hm
bongo-bongo написа:
miro_atc,
става дума за максимално подобие на аудиомиксерите и без много екстри т.е. тъпо превключване между повече от 4 канала ама е желателно да има 2-ри изход на които да се виждат всички входове в "правоъгълничета".
Регулировките също са екстра и е по-желателно да са на входовете.
Става дума за популярен, народен видеомиксер с неохранителна насоченост.

Те камерите по принцип вече са цифрови ама е желателно да се свързват чрез аналогов сигнал заради простотата и по-голямата допустима дължина на жицата. Загубата в качеството не е толкова забележима.

Номерът е всеки на когото му се наложи да може да покаже или запише видео от поне 5-6 източника (камери, DVD, компютри) като му прави монтаж в реално време. Приложения: дискотеки, конферентни зали, стадиони, телевизии на живо, видеоманиаци и т.н.

Не е толкова просто колкото си мислиш, ако искаш да е просто ми вземи един настолен компютър евтин , един видеокаптчер за 50лв с 1 канал, ще ги вкараваш последователно в компютъра и там ги миксирай както искаш софтуер бол :)
От това по евтино няма :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Окт 29, 2007 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама то ако беше фасулска работа аз досега да бях навързал жиците и нямаше да прося хиляди евро от шефа.
Аз просто пуснах идеята за ДУПКА В ПАЗАРА. Видеомиксера ВЕЧЕ е толкова необходим колкото и аудиомиксера. Само че видемиксерите които са на пазара почти НЕ ВЪРШАТ РАБОТА и са най-малко 10 пъти по-скъпи от по-разкошен аудио. Ама в 21-ви век живеем!

Описанието на необходимите функции го давам от собствен и на другите опит (аз отдавна не работя като Илектрончик).

Между другото да ви пусна и другата идея (не казвайте, че е сложно):
Една тънка и широка кутийка в която влизат 5-10 аудио-видео сигнала и чрез индивидуално превключване излизат на поне 2-а независими изхода. И аналогово превключване върши работа щото е за чисто домашна употреба, дистанционното си е наложително.
Цел: да се намали хаоса от дистанционни и жици в един съвременен дом в който има поне 1-2 плеъра, поне 1-2 компютъра, поне 1-2 аудиосистеми, поне 1-2 телевизора и т.н.
Идеята: в кутийката влизат аудио-видео изходите на всичката техника от хола и оттам си избираш какво да излезе на Хубавия телевизор и на Готиния съраунд като в същото време определяш какво да излиза на Малкия телевизор и кое предаване да се записва.
Не казвам, че няма подобни устройства на пазара ама те са много обременени и скъпи. Аз говоря за тъп и евтин превключвател.

А ако ще е до екстри: 2-а тунера с обща антена и евентуално вградена записвачка на харддиск :)

Сря Окт 31, 2007 1:11 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@bongo-bongo: Само за протокола - такова нещо ли търсиш? Цена на дребно $500 в САЩ.

Сря Окт 31, 2007 6:25 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@bongo-bongo това дето го искаш по дефиниция никой няма да го направи, защото ако имаш голяяям телевизор и гооотин сърраунд ще искаш да работят пирфектно, а с такива "прости" превключватели ще постигнеш обратния ефект.
Само за протокола : имам тука едни приятели дето сигурно неслучайно си купуват кабели по 10$ (минимум) метъра и чинчове по 5-6 $ парчето.

Сря Окт 31, 2007 3:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
vlado написа:
@bongo-bongo: Само за протокола - такова нещо ли търсиш? Цена на дребно $500 в САЩ.

това няма да му хареса: System: NTSC 525

Сря Окт 31, 2007 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май взехме да се разбираме :)
- Видя се, че цената може да бъде приемлива
- Vlado, поръчал съм 2 броя на Роланд които са братчета на това което предлагаш ама са още по-непрактични: нямат аудиомиксер а ритъм-синхронизация само че от MIDI машина. А цената им е 1350евро на парче... Ако не ме притесняваха буквичките "NTSC" в твоя вариант още вчера да бях отишъл в магазина да им обясня къде да си заврат Роланда.
- 4 входа са недостатъчни, пък и само 2-а S-Video... Ама ако това е проблема хората с RC група правят от S-Video Composite :D
- Cekins, ама нали на такива запалянковци разчитат фирмите да си пробутат стоката 10 пъти по-скъпо... Моите жици са "на килограм" и имам проблеми не с качеството им а с начина на свързването им.

За видео-простотии мога да ви дам още 1000 идеи ама вие направете поне 1-а докато не са ви изпреварили китайците :)
Основен тренд: не се иска универсалност (за това си има компютри) а изобилие от канали и приемлива цена.

Чет Ное 01, 2007 1:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
> Основен тренд: не се иска универсалност (за това си има компютри) а изобилие от
> канали и приемлива цена.

Ако под приемлива цена разбираш по-евтино от канцеларски компютър, забрави,
поне още няколко години има дотам.
Смесването на два и повече асинхронни видеосигнала изисква дигитализация,
някаква обработка, и изкараване на резултата към изходите.
Това, което си описал в първоначалното си съобщение - 5-6 входа, поне два
различно изглеждащи изхода, прозорци и т.н. е разбира се технически изпълнимо,
но не случайно оня миксер от $500, споменат по-нагоре, има само два входа.

Можеш ли да правиш всичките сложнотии - с 5-6 входа и два-три изхода - на
сравнително евтино PC? Ако можеше, нямаше да търсиш друго решение, разбира се :-).

Това, което съвременното положение на техниките позволява, е нещо от рода на
4-5 канален миксер с немалка част от възможностите, които описваш, до към
80-90 MB/S влизащи данни, за под $1000 пазарна цена. До две-три години
(виждам вече кои процесори ще ги има на пазара тогава, които ще позволят
това) тая скорост ще може да отиде по три при същата цена, което вече
предполагам би те устроило :-).
Ако виждах реален пазар - т.е. някой да поръча първите 10-20 броя - дори бих
се замислил, ресурсите за такава разработка ги имаме с немалък излишък...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Ное 01, 2007 7:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ся, аз зарязах науката преди доста време ама принципите са си същите, че са и по-простои. Щото елементната база доста напредна и вече вместо "КХц" се пише "ГХц".

Принципно са необходими 2 АЦП (може да се мине и с 1-н) и с 2-е "кадрови" памети. Необходим е и 3-ти модул който да сканира входовете и да изкарва прозорчетата за допълнителния ориентировъчен дисплей. Ха на бас, че така работят повечето "промишлени" варианти. А цена от 500 евро си е достатъчно приемлива и за 2-те страни в покупко-продажбата (засега).

Колкото за PC-вариант: аз съм го правил на "супермощен" комп. с P4 2.6MHz и 512к RAM. Имах 2-е карти със S-Video вход, 1-н външен USB тунер със S-Video вход и още 2 USB камери различен модел ( :) ). И ТВ изход, естествено.
Като софтуер използвах страхотния Media Player Classic :D

Вто Ное 06, 2007 1:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща