|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Хартиен ДВГ
Любопитно ми е колко от вас са си мислели да си направят собствен двигател?
Не от хартия, разбира се, а само на хартия
Едно време се бях запалил по идеята да направя истински двигател, но по разбираеми причини реших да отложа нещата до пенсионирането си. За щастие това няма да е скоро, а и вероятно дотогава вече ще са направели по-добри двигатели.
Всъщност, аз нямам цялостна идея за завършен двигател, а само частични идеи някаква насока за мислене. Първо да уточня че не съм изобретил нищо – нито насоката, нито някакви ценни идеи. За някои от идеите имах “съмнения”, но се оказа че преди около 100г. други са ме изпреварили...
Относно насоката става дума за въздушен хибрид. Предполагам много от вас са запознати поне с електрическите хибриди (комбинация от електрически и ДВГ). Идеята е проста – първо двг-то харчи гориво само когато трябва (а не и докато чакаш на червено), второ при спиране енергията се акумулира (а не отива в подгряване на спирачните дискове) и трето динамичното натоварване се поема от елкромоторчето, докато двг-то си стои в по-приемливи/ефективни обороти и натоварване.
При въздушните хибридчета, двигателя си е само един, но по някакъв начин може да прави разделно компресия и декомпресия и примерно докато е в спирачка компресира (без да хаби гориво) и т.н. В някои отношения въздушния хибрид отстъпва на електриката... но също харчи гориво само при нужда, също може да акумилира и също може да има динамика (балансирайки между компресия и декомпресия).
Варианти за конструкция има толкова колкото са проблемите (т.е. много), сега точно не ми се пише за това. Проблемът е, че идеите за конструкция както и другите разгледани самостоятелно са меко казано съмнителен ефект, но събрани на куп се надявам да бъдат полезни.
Ще дам пример с една идея как да се подобри термодинамичния цикъл. Представете си нормална кола с нормален двигател, който изхвърля газове с температура 400-800 градуса при да речем атмосферно налягане. Нормално докато стигнат края на аспуха, топлината на газовете спада. Идеята е просто да се постави нещо от сорта на вакуум помпа на края на аспуха. Ще пропусна доста важните подробности кой ще задвижва помпата и т.н., важното е че на теория ако помпата се захранва примерно с 1кВт, то двигателя вследствие на пониженото изходно налягане ще вдигне мощността си с повече от 1кВт (Инверсен Брайтънов цикъл). За по-правдоподобно нека да предположим че двигателя е с турбо, т.е. полезната мощност отива върху турбината на турбото (иначе има други подробнисти..)
По принцип количеството топлина в изгорелите газове е голямо, но качеството топлина е нищожно, така че никой не може да очаква повече от 5-10% от количеството да може да се превърне в механична енергия. И ако примерно има малки загуби при връщането на енергията от турбото към вакуум помпата, се сещате предполагам защо никой не инсталира подобни устройства. Иначе идеята на теория не е лоша (даже е по-добра от парен двигател), но на практика се ползва само в няколко електроцентрали в Япония доколкото знам ( и то заради екологията, а не икономията)..
Спирам че нещо почнах да се уливам 
|
| Вто Апр 25, 2006 8:00 pm |
|
 |
|
3aek
|
ако скоро няма да се пенсионираш не мисли в таз насока
преди няколко седмици имаше едно предаване по discovery за петролните залежи което беше доста страшничко:
пика на добив сме го минали и сега производството пада с около 3 % годишно а търсенето расте с 5% годишно (Китай, Индия и прочее)
в близките 10-15 години цената на петрола ще се повиши няколко пъти и тотално ще промени световната икономика и автомобилосотроенето по принцип
край на евтините самолетни билети, полети, карго което като цяло ще затормози международната търговия - в Китай може да е много евтино но транспорта от там до тук ще оскъпи стоката няколко пъти - какво ще кажете за 20 000 USD цена за транспорт на контейнер със стока за 10000 USD в него - някой (по-обемисти) производства ще станат рентабилни да се правят на място (хладилници, печки, телевизори?)
автомобилите няма да са това което са сега
прогнозата беше - край на евтините горива, светът ще стане като цяло по-беден а световната икономика ще навлезе в бавна и сигурна рецесия докъто не се намерят алтернативни евтини енергоносители
|
| Вто Апр 25, 2006 8:26 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
http://www.kolibka.com/2.html
Free energy - The race to zero point
Мечтай мащабно 
|
| Вто Апр 25, 2006 9:23 pm |
|
 |
|
3aek
|
530 MB 
|
| Вто Апр 25, 2006 9:29 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
[по темата]
Нещата са страшно усложнение: петрол -> пари -> правителства -> политики ...
Сигурно броят на РАБОТЕЩИ алтернативи (двигатели , по-добри начини за извличане на енергия от вече познати източници на енергия) клони към 50 ...
Няма теория на конспирацията , теория на властта -> този, който я има НЕ ИСКА ДА Я ЗАГУБИ.
Петрол -> власт и пари , кои я има , някои си.
Те правят всичко по силите им (най-вече измервано в пари) , за да не допуснат някои да им вземе властта и парите.
Казвам парите = силите им , защото властта е нееещо доста относително.
Та ... успех с разработките (и аз имам една идея на листа, някои ден ще се пробва) , но се подгответе и за другoто, ако се окаже , че сте направили нещо наистина РАБОТЕЩО и с дорби х-ки.
|
| Вто Апр 25, 2006 10:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Малко офтопик, но - в Бразилия са решили да минават на спирт от захарна тръстика.  В резултат цената на захарта се дига яко, ма вече 60% от колите там са на спирт.
|
| Вто Апр 25, 2006 10:57 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А стига бе! Да си караш колата със спирт: то все едно да пиеш бензин или нафта!
Такава ценна суровина като спирта да се ползва за гориво - те това е злоупотреба със спиртни напитки! 
|
| Вто Апр 25, 2006 11:09 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Или биодизел от използвано олио (правят го в Малта и така се справят със задръстената канализация от множеството ресторанти).
@the_real_maniac: еми точно, мислиш ли, че разните петролни гиганти не се усещат, че "нафтата" свършва и дали няма да искат да запазят енергийната си "власт" и след това? (и ако може да не зависят от араби, венецуелци и т.н.) Току виж след 50-на години Shell, BP и Shevron се надпреварват кой има най-много декари захарна тръстика/някакви маслодайни там, не им разбирам.
Че има много видове работещи ДВГ - вярно, но да се мисли конспиративно е, смятам, прекалено. По-вероятно ми се струва производителите на ДВГ-та (тези с класическа конфигурация, дето ги има в колите) да преработят съществуващите разработки за работа с алтернативни горива. По-евтино, отколкото да зягърбят 50+ години research and development.
Изглежда от всичките видове ДВГ класическият дизелов е най-икономичен (с най-високо КПД). По това съдя от факта, че се използват в презокеанските търговски кораби, където не се изисква нищо друго освен КПД.
@micro_atc: бях се интересувал преди време (не мога да си намеря линковете). Съществуват действително много варианти. Това, което помня от скромния си research по интернет е един пич, който се беше сетил да върти два цилиндъра около статичен "колянов вал" - (цитирам по памет) "$20,000 и около 5 години работа".
Идеята с въздуха са я ползвали навремето - в една от първите подводници, за задвижване под вода. Евентуалния проблем при задвижването на кола (на първо четене) : повече съхранена енергия -> по-високо налягане в резервуара -> по-здрав такъв -> по-голяма маса, която трябва да ускориш/спреш -> повече необходима енергия за това.
|
| Вто Апр 25, 2006 11:50 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Двигател на хартия???
Няма никакъв проблем. И аз от малък имам няколко тетрадки с такива двигатели.
@0х00 при корабните ДВГ петролната криза се усети много по-рано. Затова и там се гони предимно КПД. Но скоростите на придвижване там са убийствено ниски за всяка друга транспортна индустрия.
Тази информация от Discovery трябва да се провери. Аз също лапам мухите от тази телевизия, наистина много увлекателно направени предавания. Но когато темите навлязат в моята област съм направо шокиран как претупват нещата и колко разводняват. Така че не им вярвам докато не проверя.
Дали сме минали пика на призводство не знам, но е факт как Щатите нападнаха Ирак зле прикрити зад "свободо-демократични" принципи. А според данни на BP в Ирак е най изгодно да се добива петрол, има много не разработени залежи и до скоро там имаха участие предимно руски и френски фирми. Ако въпроса с горивата на планетата допре до световните залежи на олио нищо чудно една сутрин и Малта да осъмне окупирана от САЩ.
Ето едно интересно четиво:
http://www.bp.com/liveassets/bp_interne ... lications/
energy_reviews_2005/STAGING/local_assets/downloads/pdf/statistical_review_of_world_energy_full_report_2005.pdf
PS: Препратката я разбих на два реда за да не разтяга прозореца.
|
| Сря Апр 26, 2006 9:41 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Съжалявам че темата се отклонява в посока конспирация и политика...
Да, има проблем с петрола, но горива ще има - просто други ще печелят, т.е. едни огромни пари ще сменят посоката си. И това е много по-сериозен проблем от чисто техническата страна какви ще са алтернативните горива...
Друг сериозен проблем е настройката на потребителите. Все още е по-разумно да се прави скъпа спортна кола, отколкото скъпа малолитражка. Наскоро четох че фолксваген след 5 години разработки са се отказали да правят вариант на Поло, който харчи 0,86 литра на 100. Проблемът според тях е че им излизал 26000$ парчето и нямало как да се избие. Вероятно са прави - кой би дал много пари за една стъклена лагерна количка (виж ако беше резачка...)
Според мен тенденцията е в дългосрочен вариант всички двигатели да са с горивни клетки (сбогом на термодинамиката), в по-недалечно бъдеще имат шанс електрическите хибриди. А за въздушните хибриди - според мен работата е или сега или никога.
По-вероятно е второто, понеже едва ли ще се намери производител който да хвърли 50-100 милярда...
Така че затова говоря за хартиен двигател
@0x00 относно ефективността на двигателите... Първо има различи видове ефективност (термично кпд и кпд спрямо приложението). Второ ако говорим за термичното кпд има сериозна разлика между теория и практика... На теория след стирлинг идват модификациите на Ото след това Дизел, след това Брайтън и т.н. На практика най-високо термично кпд за което съм чувал (след стирлинг) е при турбините (Брайтън цикъл) след това идват големите дизели (някои даже двутактови) след това Ото...
Иначе относно въздушния хибрид - може би е близко до това с подводниците, но идеята е друга. Първо двигателят никога не работи само на въздух (т.е. като пневматичен мотор) винаги се добавя топлина (гориво). Количеството съхранена енергия под формата на сгъстен въздух е нищожно (ако се движеше само на сгъстен въздух колата не би измилнала и 500м). То е толкова, колкото може да се "усвои при спиране". Примерно на мойта кола ако избича спирачки, може да се усвоят до около 100кВт- но това е само за няколко секунди, т.е. за 5 секунди ще се получи 0,138 Квтч. Резервоарът обаче може да се получи обемист (освен ако не се използва самото шаси), обемист понеже налягането няма да е повече от 10-15 атм.
Всъщност много хора си мислят че хибридите едва ли не се движат на батерии... Истината обаче е че ефекта от хибрида не е от батериите. При електрическите хибриди се използват супер кондензатори - от тях идва далаверата, а не от акумулаторите...
|
| Сря Апр 26, 2006 11:02 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Биогориво се прави и в БГ, в Пловдив, само че не се сещам за името на фирмата. Изкупуват слънчоглед и още някаква друга слънчогледноподобна култура, от които правят някакъв бенДзин. Дал обаче върши работа, или само замацва двигателя, не знам.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Апр 30, 2006 10:39 am |
|
 |
|
miro_atc
|
дали замацва двигателя честно казано слабо ме интересува....
проблемът с биогоривата е че могат да бъдат доста вредни. Някои технологии използват разни химикали за извличане на мазните/въглехидратите от слънчоглед, соя и т.н. Тая химия остава после в сухото вещество, от което се прави харана за животни. И после ядем месо фрашкано с токсини и всякакви други простотии. Надявам се в Пловдив да не правят така.
То безвредни горива май няма... Даже водород да вземеш, мислиш си че взема кислород от атмосферата и става вода - да ама не. В атмосферата има и азот, който ако се нагрее се вързва с кислорода и се получават разни NOx
|
| Пон Май 01, 2006 11:53 am |
|
 |
|
3aek
|
вина ги ми се е струвало че био-горивата са нещо подобно на фирмата на Остап-Бендер "Рога и Копита" (тези които са чели 12-те стола ще разберат)
т.е. симулиране на работа и теглене на пари от фондове за енергийна алтернатива/ефективност и прочее
някой запитвал ли се е колко гориво ще излезе от един декар слънчогледов посев? и колко нафта е изгорил трактора за да засее и обработи този слънчоглед, няма да се учудя ако за всеки получен литър био-гориво преди това не са изгорени 2 литра нормално за да се добие
ако това работеше досега да се е наложило на пазара - никаква конспирация не може да го спре - пазара не търпи вакум
|
| Пон Май 01, 2006 12:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ама те бразилците не само планират, те отдавна го правят, мисля около 40% от бензина там е такъв. Има два типа, единият е исто от захарна тръстика, а втория е смес. Бразилия е големичка страна, съизмерима със САЩ, не смо като площ. Има сериозни дадености скоро да станат водещ производител на бензин в региона. Но и това си иа ограничения, не помня вече колко беше добива на декар, но не е кой знае колко, а площа е ограничена.
Има много биопродукти, в повечето случа дори отпадни които може да са източник на енергия. Освен това има някоко които все още се пренебрегват, слънчева енергия, приливите и вятъра. Предполагам ще има сериозен напредъл в тая област, тъй като това е неизчерпаем поне за момента източник. Една от следващите стъпки може би ще са електроавтомобили, но може би с горивни клетки, освен ако скоро няма някакъв пробив при акумулаторите. Бензиновият двигател е доста неефективен, и няма особен шанс да му се повиши ефективността. Много по ефективно е да превърнеш горивото в електроенергия стационарно и след това с тая енергия да си караш колата, отколкото да го сипваш в двигателя на колата.
Кризата според мен няма д е толкова от липса на източници на енергия, колкото от защита на интереси. Щем не щем в един момент мисл че сетът отново ще се обърне към атомната енергетика. Статистически погледнато не е по опасна от друг тип енергетика, да не забравяме колко хора са загинали от разршени или преляли язовири, или колко са натровени и са умрели от рак от ТЕЦ, освен това ТЕЦ изхвърлят огромни количества вредни емисии. Все още е рано да се мисли за термоядрена енергетика, но дори и тя не е много по безопасна от атомната, в крайна сметка си е същата бомба, само дето е по-мощна. Атомната енергетика освен това се развива веце повеце от 50 години, достигнала е мн високо ниво, не може да с енадяваме че термядрен реактор ще достигне това ниво на безопасност в близко бъдеще.
Та мисля има на къде, желанието го няма като че ли ... нкои среди. Сащ планират да увеличат строителството на АЕЦ, и като започнат никой еколог няма да ги спре. Време е хорта да спрат да мислят под влияние на медии и разни организации. Какви са фактите, големи компани държат петрлия бизнес, и няма шанс да действат против интереите си. Т.е. за алтернативни горива, ще си трябва наистина криза, сериозна криза. Ресурси като слънчева енергия, приливи ли вятър с хубави, но искат много инвестиции, много равитие за да станат ефективни. Това което го има, е развито и е под контрола на също така големи компании е енергетиката. разни зелени организации бонтуват населението, промиват мозъци, и правителства ограничават строежа на това което е възможно, атомни централи. Колко са сериозните аварии довели до смрт впоследните 20 години ....... след чернообил няма почти нищо, освен това там степента на сигурност е била много ниска, действията не са обосновани, случило се е в руска централа, каквото и да си гоорим, руснаците имат най-ужасната подръжка, защото и те като българите са малко мърлячи и много мислители, има ис предпоставки за аварията.
Та ... нови двигаели и подобряване на съществуваите, хубаво е, но няма да е много ефективно, петрола е ограничен, трябват срочно нови мощности, това е според мен истината, и то такива които са овладени и надеждни, а който толкова се страхува, може да се отдели еидн остров, който иска д аживее без ток, без кола, да копае кладенци на ръка, и да режедървета с брадва, аз нямам такова желание. За да има бъдещи поколения някой трябва да ги създаде, и чак тгава да мисли дали ще им е лошо или е им е добре.
п.с. .. пак се отплеснах ..... ако се работи о двигател на хартия, дали не е по добре да се работи по електромобилна хартия ......
|
| Пон Май 01, 2006 12:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Алтернативи има... наистина някои не са толкова чисти или ефективни.
Всичко според мен е въпрос на политика. Имам предвид по-скоро липсата на политика и желание, отколкото наличието на някаква конспирация.
Примерно половин Африка гладува и като се замисли човек защо е така? Абсурдно е да се твърди че няма ресурси или че има някакви проблеми човечеството да се справи с глада. Няма такива, просто човечеството е такова, че не може да се организира.
Имаме проблем с енергията? Нищо подобно... много проста сметка показва че е достатъчно да се използва териоторията на Сахара и да се използва слънчевата енергия с 1% ефективност, за да се покрият всички енергийни нужди на цялото човечество. Има такива проекти - примерно слънчевите комини, възможна технология, необходим е само пясък и работна ръка ( в Африка ги има и двете).
Друг пример е точно темата с въздушните хибриди. Без дори да се повишава термичната ефективност, според някои може да се снижи до около 60% разхода на гориво. Как? ами много просто като не се гори бензин докато натискаш спирачка или чакаш на червен сфетофар. Няма магии, няма нужда от "изобретения". Просто някой трябва да седне и да го направи, което не казвам че е лесно и по силите на 2-3 ма.
Защо никой не го е направил досега? Може би защото не е чак толкова лесно... Принципът е прост - един компресор, една горивна камера и един пневматичен мотор. Нищо сложно, просто никъде не продават пневматични мотори които издържат на примерно 1500С. Трябва да се измисли система за охлаждане, смазване, подходяща трансмисия с разпределение на енергията и т.н.
Защо да не се направи електромобил? Аз казвам защо не? Все пак предпочитам да се направи нещо което още не е направено или да има поне някакъв пазарен смисъл.
|
| Пон Май 01, 2006 2:53 pm |
|
|