Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Имам чарколяци от едно DVD и ... 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Имам чарколяци от едно DVD и ...
Едни приятели разкостваха неработещ лаптоп и ми дадоха CD-то му. То е multi-layer DVD writer, почти неизползван, а съм чувал, че в тях има нелоши лазери (около 200-300 mW се споменава най-често в нета), без да броим фината механика и оптика. Та си го разчовърквам сега, гложди ме идеята някой ден да си направя моя CNC машина за гравиране.
Имам няколко въпросчета:

1. Колко волта е номиналното захранване на лазерите в тези гадинки? Бях чел около 3 волта, толкова ли е наистина?

2. Чудя се, да пазя ли механиката, дето шава лазера напред-назад? То е един биполярен стъпков мотор, който върти един нарязан вал, та лесно ще го подкарам, ама пък гледам във всички проекти, които се срещат в нета (примерно тук) лазера го вадят и си го монтират на отделни две оси, и с отделна леща за фокусиране. Та да, вярно, така могат да гравират отдалеч, и имат повече обхват, вместо ограничения на CD-то. От друга страна, ще гравирам малки детайли, та много ход не ми трябва, а и така ще трябва да му мисля всичко на всичко една ос и съм готов :) Как мислите вие?

3. От какво охлаждане се нуждае лазера на пълна мощност? Може ли да се ползва 100% on, или иска периодични почивки?

Изобщо, ако някой има опит или идеи за такива неща, ще се радвам да си побъбрим :)

Вто Яну 15, 2013 11:15 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Имам чарколяци от едно DVD и ...
Правиш регулатор с LM317 на около 400 mA. Задължително слагаш електролитекондензатор (предварително разреден) на диода, за да не го опукаш. Може да ползваш такава оптика: http://dx.com/p/2-5mw-dot-laser-module-3v-46391

Имам един такъв лазер и на 450ma се държи добре. Храня го с две Li-ion-ки.

Пон Фев 04, 2013 5:30 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Имам чарколяци от едно DVD и ...
Ако владееш руски , може да намериш много информация по въпроса. Например тук: http://lasers.org.ru/
Най -важното за лазерите е, че се захранват с генератор на ток. Максимално допустимият ток е много близък до номиналния , т.е. много лесно може да го изгориш.

Вто Фев 05, 2013 9:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]