Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Нетрадиционно рязане на Плексиглас и ПВЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Нетрадиционно рязане на Плексиглас и ПВЦ
Идеяте е следната :

Имам рутер с който си режа разни детайли от плексиглас и меки пласмаси ( до 4-3 мм. ) но ми се ще рязането да не е по механичен път , лазерно рязане не ме устройва поради финансови причини основно .Така както седях ми хрумнаха следните два варианта ..... ( виж приложената скица :) ).
Приемам всякакви други идеи и преложения .

П.С
Водното рязане също го отхвърляме .

Прикачени файлове:
Cutting.jpg
Cutting.jpg [ 10 KiB | Прегледано 10876 пъти ]

Чет Сеп 06, 2012 8:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Нетрадиционно рязане на Плексиглас и ПВЦ
На първия вариант с лещата тука му е мястото - в безумни идеи - няма да стане. Ако излъчвателят е голям по размери и по подразбиране близко до лещата, то няма да получиш точка, а изображение на повърхността на материала. Даже и да получиш точка , няма да върши работа - трябва ти колимиран сноп, както е при лазера, защото материалът е относително дебел. Даже и енергията да е достатъчна да разтопи матерала, няма да се получи хубав срез.
За втория вариант предлагам ножът да се прекръсти на игла и да се затопля индукционно. Може и да се получи нещо.

Чет Сеп 06, 2012 9:26 pm
Профил
Аватар

sthx написа:
На първия вариант с лещата тука му е мястото - в безумни идеи - няма да стане. Ако излъчвателят е голям по размери и по подразбиране близко до лещата, то няма да получиш точка, а изображение на повърхността на материала. Даже и да получиш точка , няма да върши работа - трябва ти колимиран сноп, както е при лазера, защото материалът е относително дебел. Даже и енергията да е достатъчна да разтопи матерала, няма да се получи хубав срез.
За втория вариант предлагам ножът да се прекръсти на игла и да се затопля индукционно. Може и да се получи нещо.

Много си прав за първото :) за съжаление е така ще чакам тогава слънчеви дни :) , Относно втория начин и на мен това ми беше идеята за тънка игла и индукционно нагряване ще взема да спретна нещо ей така за спорта и да пробвам какво ще се получи :).

Чет Сеп 06, 2012 10:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Ако питаш мене ще се получи едно голямо мазало... Преди два-три месеца ми трябваха спешно едни панелчета с разни дупки по тях - дадох ги да ми ги изрежат на лазер - на 1 мм дуралекс при висока скорост на лазера уж да не затапя много, станаха едни грозотии дето не ти е на идея. А представи си каква мацаница ще е след тоя нож... Пък ква пушилка ще настане просто не ти е на идея. Такива неща според мене само на CNC с фрезер могат да станат "чисто"

Пет Сеп 07, 2012 8:09 am
Профил ICQ
Аватар

Няма да стане и по двата начина! Материала се топи и наистина става мазало. За проба сложи тънка игла вместо човката на мощен поялник и опитай. Пластмасите искат остър режещ инструмент и подходящ режим на рязане с добро охлаждане. Колкото са по ситни стружките, толкова е по-гладък среза.

Пет Сеп 07, 2012 9:05 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

И аз съм за ЦПУ с фрезер и охлаждане. Колкото по-мек и топим матряла по-едра стружка и по-ниска скорост.
Иначе една безумна идея. С тънка стоманена тел на 2 макари които си пренавиват телта от едната на другата и обратно. Режеш като с резбарско лъкче листов материал.
Мисля, че нещо подобно има работещо но за метал, но със специална тел и с ток между жицата и метала

Съб Сеп 08, 2012 8:24 am
Профил

Пушека написа:
Мисля, че нещо подобно има работещо но за метал, но със специална тел и с ток между жицата и метала

Нишкова ерозия се нарича. Има и обемна ерозия.

Съб Сеп 08, 2012 9:18 am
Профил
Аватар

Напоследък колегата всичко на лазер реже. Мога да направя аналогия между лазера и GSM-ите. Едно време като ги нямаше пак сме си свършвали работата, ама сега като ги има чак се чудим как сме я карали навремето :)
Тва железа по 1-2 см. днеска ги носи, днеска ги взема.

Съб Сеп 08, 2012 12:11 pm
Профил ICQ
Аватар

не мога да си спомня дали беше от Марсиански хроники или нещо подобно, но имаше нещо което се казваше вълнов нож, един вид невидимо острие дълго няколко сантиметра...
малко извън безумията - освен ултразвуково спояване, има и ултразвуково рязане. но не съм сигурен дали става за Плексиглас и ПВЦ, обикновенно е за платове. освен това острието не е много невидимо

п.с. май става http://www.dukane.com/us/PFF_cutting.htm

Нед Сеп 09, 2012 11:39 pm
Профил

Хммм с елмазен връх става за стъкло, но за твоя случай няма как. Плексиглас се реже най добре на лазер мен ако питаш. Не знам на колегата горе къде са мъ го рязали, но на 1 мм плексиглас става перфектно качество с лазера. На 10-15 мм също става добре, но там вече има малък наклон на среза. Водостройното рязане също е добър вариант. Не знам какво не ти харесва обаче на рутеракойто имаш, това също не е никак лош вариант за плексиглас.

Съб Сеп 15, 2012 11:53 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Хммм с елмазен връх става за стъкло, но за твоя случай няма как. Плексиглас се реже най добре на лазер мен ако питаш. Не знам на колегата горе къде са мъ го рязали, но на 1 мм плексиглас става перфектно качество с лазера. На 10-15 мм също става добре, но там вече има малък наклон на среза. Водостройното рязане също е добър вариант. Не знам какво не ти харесва обаче на рутеракойто имаш, това също не е никак лош вариант за плексиглас.

Устройва ме , но ми се искаше да имам алтернативи. Но като гледам ще се минава на ЛазАр ( ще викам Лазар да ми ги реже :) .

То и без това темата е в "Безумни идеи" така че си чешем езиците ( и мозъците ) :)

Нед Сеп 16, 2012 1:13 pm
Профил ICQ

Има и други варианти, водородна горелка например ...

Нед Сеп 16, 2012 1:39 pm
Профил
Аватар

Да, има и други - колимиран поглед на тъща... :D

Нед Сеп 16, 2012 4:44 pm
Профил
Аватар

Ултразвук - освен за запояване става и за рязане. Разликата е в мощността. :)

Нед Сеп 16, 2012 6:11 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]