|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:27 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Строителство...
Уау, евкалипти!!! Тук ги садят точно за да дърпат подпочвените води, не вярвам да замръзнат дори и край БГ черноморие и току виж си създал ферма за евкалиптово масло, може и по някоя коала да пускаш лятото Неприятното (или предимството?) е че под тях и бурени не растат, поне не и европейски. Edit: мии аз преди няколко години гледах док. филм за човек развъждащ палми по БГ черноморие. Зимата им увива стъблата с коледни лампички и найлон отгоре. П.С.: гръцките палми са устойчиво нещо. Няма да имам възможност да разнасям растения но който иска семки да свирка.
|
| Пон Авг 19, 2013 8:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
С всичко е така... гледам разни вили из България, добре направени ама разни климатици висят като циреи по тях. Първо се строи, после се мисли обаче въздушното ако не се предвиди предварително после е голям зор. Като гледам при нас ще зависи от разположението, от него ще зависи колко лесно ще се вкара... Още не ми е ясно номера с обратния поток... Повечето пишат че най-добре през мокрите помещения да се връща, има логика за влага и т.н. Но някак си не мога да си го представя колко въздух ще може да циркулира през врати и т.н.
|
| Вто Авг 20, 2013 9:24 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Никога не съм видял обратния поток да се връща през бани, тоалетни и кухни - само си помисли за миризмите, дето ще се разнасят. В тези помещения по стандарт има само "духащи" въздуховоди и вентилация, която изсмуква и изкарва извън къщата. Та тези, дето ти ги разправят тия неща хич не ги слушай. Единствено ако има еър ексчейнджър, който вкарва свеж въздух от вън, тогава неговия обратен поток се взема от баните, тоалетните и кухните (ама той това го изкарва навън), а вкарва в спалните и другите "ливинг" помещения. Иначе обратния поток за всяко помещение без мокрите трябва да е равен на правия поток иначе системата не се балансира както трябва и не работи добре.
|
| Вто Авг 20, 2013 3:08 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако говорим само за вентилация (а не за въздушно отопление) наистина обратния поток е от мокрите помещения.
Идеята е в жилищните помещения (всекидневна, спални и др.) да се вкарва (нагнетява) въздух. Така налягането в съответните помещения е високо. В долния край на вратите (или другаде) към коридорите се поставя трансферна решетка, която позволява на въздуха от стаите да преминава към коридорите. В мокрите помещения са смукателните решетки на вентилацията. Там те създават подналягане. На вратите им също има трансферни решетки, през които се засмуква въздух от коридорите.
Идеята е миризми. влага и др. да се движат от помещенията с високо налягане, през коридорите към баните и тоалетните, където налягането е ниско.
В зимен режим - Въздуха от стаите преминавайки през коридора и след това през мокрите помещения ги затипля (отдава част от топлината си в тях). След като се засмуче от смукателите - преди да се изхвърли навън преминава през рекуператор (ако има такъв де), за да се извлече останалата топлина и да се предаде на входящия свеж въздух ( който предварително може да се затопли от земята преминавайки през тръби на дълбочина над 1.5 - 2м в земята. Е те тези тръби са с въпросното сребърно антисептично покритие ).
Свежия въздух затоплен в рекуператора постъпва към стаите под налягане. Той може да се затолки допълнително преминавайки през въздушен радиатор (топлообменник) или калорифер. Може да се йонизира, озонира, стерилизира с UV лампа и др.
По спомени - за жилищни помещения в които не се пуши нормата е да се обменя 1/3 от обема на въздуха всеки час. Разбира се това силно варира в зависимост от броя на хората в помещението, та може да е повече или по-малко.
Системата се балансира при затворени външни врати (към атмосферата) и прозорци. Отварянето им я разбалансира.
|
| Вто Авг 20, 2013 4:26 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Знам че температурата на почвата на 2 метра под земята е горе-долу постоянна през цялата година, но горе-доулу знаеш ли каква е за българия?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Авг 20, 2013 4:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Точна цифра нямам, но тя зависи от района. За Пловдивско например се приема, че точката на замръзване на основите е на дълбочина 70см под прилежащия терен (до такава дълбочина трябва да стига термоизолацията на основите), като минималната температура от таблици се приема, че е -20 градуса. Мерил съм в Пловдив водата в сондаж (водата е на дълбочина 3м под земята) зимата при -10 градуса околна температура. Водата беше +11 градуса.
|
| Вто Авг 20, 2013 5:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ъъъ няма значение дали е в северна, ижна или запдана или в планината... На всякъде си е строго индивидуална. Примерно тука в Разград е 13 - 14 градуса (средно водата тука е на 8-10 метра).
|
| Вто Авг 20, 2013 7:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама с толкова въздухарки къщата ще е швейцарско сирене. Как ще се пърди в банята напр. (аз много обичам боб), или ще се ръга заглушител в задника?
|
| Вто Авг 20, 2013 9:10 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Авг 20, 2013 10:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда... май това е, само че ще се получи малко по-сложно отколкото си го представях. Мислех си въздоховодите да са само в едната посока  Да видим дали съм разбрал правилно... последно ще има едно помещение за техниката. То ще е леко закопано в земята и изолирано добре температурно, хидро и пневмо. Самата техника дето ще е в помещението ще се поръчва и уточнява най-рано след грубия строеж, демек след 1-2 години. Но най-вероятно ще са термопомпи, ще видим... сега мисля само да предвидя помещение и канали. Та от това помещение през компресор ще тръгва изходящия въздух. И тъй като помещението ще е хермитически изолирано, от другата страна на компресора ще смуче и това ще я входния поток. Доколкото разбирам всяка стая от сградата ще е свързана с входа и изхода, като тръбите и дебелените на разклоненията се изчисляват така, че потоците да са що годе равни, а не една стая да шунтира... Така, дотук е по-скоро режим климатизация и въздуха ще се върти в къщата, без да се променята наляганията по стаите. Сега, ако към входящия свържа чист въздух отвън с подходяща клапа, то реално ще смучи отвън и ще се помпа в къщата. Ако има отворени врати/прозорци ще "издиша" през тях. Ако всичко е затворено ще издиша през отдушниците през мокрото помещение.. Това да кажем ще е режима на вентилация. Лятото си мисля че може да работи предимно като вентилация. Освен това може и термопомпата да е само в пасивен режим, демек прост топлообмен. Водата едва ли ще е повече от 15-16 градуса, топлинния кацитет е 1.2 квтч за кубик/градус. Демек хем може да затопля водата с няколко градуса преди да я вкарам в слънчевите колектори, хем да се охлажда въздуха.. Зимата естествено ще трябва термопомпа, но това няма да е активен сезон 
|
| Вто Авг 20, 2013 10:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Мога да атачна тук малко книжки на тая тематика, та да се пообразоваш малко как се смятат тия неща ако искаш  . Защото има тънконсти точно какъв обем въздух трябва да минава през дадено помещение, за да е оптимално отоплението/охлаждането, защото иначе се получават зони с различна температура. Иначе горе долу правилно си го разбвал, само дето няма компресор, а един голям вентилатор, дето върти въздуха из къщата. И свежия въздух от еър ексчейнджъра (или както Емил му вика "рекуператор") се вкарва в обратния поток към вентилатора, малко преди филтъра, който също стои на обратния поток точно преди вентилатора. Може да се вкарва и директно в помещенията, ама тогава и на него му трябва хубав филтър, а тези филтри хич не са евтини. Моя е MERV10 (това им е някаква мярка за колко финен е) и струва около $35 и трябва да се сменя на 6 месеца. MERV16 са доста по-добри, но те пък са на двойна цена. Също може да се сложи и електростатичен филтър и на него май нищо не му се сменя, а само се мие, но пък е по-скъп като устройство. Хюмидифаера (това, дето вкарва влага в системата, ако искаш да регулараш и влагата - силно препоръчвам) също вкарва въздух преди тоя филтър, само че го взема от къщата (от помещението с техниката) а не от вън. Може да се сложи и де-хюмидифаер (дето маха влага от въздуха), ама аз още не съм видял смислена нужда от него (може и да има, но ако нямаш климатик лятото), защото зимата като работи отоплението то изсушава въздуха и се налага да се вкарва влага, а пък лятото климатика кондензира влагата и играе ролята на де-хюмидифаер. То и самия де-хюмидифаер прилича (а и реално е) на малък климатик. Над вентилатора се намира топлообменника на отоплението (с реотани ако е на ток или пък газовите горелки ако е на газ) и над тоя топлообменник пък се намира изпарителя на климатика (който стои в нещо като тава, за да може да се отвежда конденза). Нагоре вече тръгва централния въздуховод и след него разклоненията. Слагат се и две UV лампи - една по-голяма в обратния въздуховод точно преди филтъра и една по-малка точно над изпарителя на климатика. Тая първата работи само като има движение на въздуха (когато работи климатика или отоплението, защото новите системи като стигнат темоературата на заданието не спират вентилатора, а го оставят на 20% от оборотите, за да циркулират въздуха из къщата и така държат температурата изравнена, защото иначе ако е на няколко етажа особено на горните етажи става топло а на долните студено) и трепе микробите и бактериите във въздуха, а другата - тая над изпарителя работи на цикъл 3 часа включена/3 часа изключена, за да предотвратява образуването на мухъл около изпарителя. Сещаш се как се вмирисват въздуховодите на колите, ако не се ползва климатика - тая втората лампа предотвратява точно това. Та като сложиш всички тези компоненти и се получава една доста приятна атмосфера за живеене в къщата та чак не ти се излиза навън  .
|
| Вто Авг 20, 2013 11:09 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Май нещо не съм разбрал  За централна въздушна климатизационна система ли говорим или само за вентилационна система? Това което съм описал в предишния ми пост е само вентилационна система. Т.е. грижи се само да осигури свеж въздух за обитателите. Въздушния нагревател който споменавам се използва само за да дозатопли/доохлади свежия въздух от рекуператора до стайна температура, а не за да отоплява стаята с него. Това е екстра и може и без нея. Това което Димитър ти описва е централна въздушна климатизационна система - за отопление/охлаждане + вентилация. Проблема на въздушните системи е звукоизолацията между стаите. Поставят се звукозаглушители във въздуховодите, но ако системата е само вентилационна и се проектира правилно - предполагам може да се мине и без тях. Централната въздушна климатизационна система има и друг потенциален проблем - смесването на въздуха от отделните стаи. Предполагам филтрирането до някъде решава проблема, но нямам впечатления дали е достатъчно (Димитър може да сподели опит). Какво става с въздуха в спалнята, ако в хола примерно се пуши? Този проблем би трябвали да е значително по-слабо изразен при само вентилационните системи. Димитре, твоята система позволява ли динамично да се изключат отделни стаи от климатизационния контур (примерно рядко обитаемите)?
|
| Сря Авг 21, 2013 1:01 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Кой ти пуши на днешно време бе  . Иначе по принцип се разделят на различни зони големите къщи и всяка се регулира по отделно, ама не защото въздуха се смесва, а защото винаги имат част, която е необитаема и няма смисъл да се топлят/охлаждат. В моята къща има из въздуховодите разни ръчни клапи, с които мога да регулирам или напълно да спирам въздуха към определени стаи, ама до тях имаше доистъп от мазето. След като го завърших достъпа до тия клапи се прекъсна и сега са постоянно отворени. Виждал съм, че има и такива с мотори. Отделно на самите отвори решетките също се регулират и могат както да променят посоката на струята, така и да я спрат. Ама тия неща дълбоко ме съмнява да изолират стаите от цигарен дим. Те са по-скоро точно за да не се налага да климатизираш определен и помещения, въпреки, че аз винаги климатизирам цялата къща и не спирам въздуха към примерно спалните, дето не се ползват. Едно от нещата, дето най-много мразя от едно време е къшата/апартамента да имат неклиматизирани помещения и като минаваш от едно в друго да ти се променя температурата - супер некомфортно. Плюс това трябва да си ненормален да пушиш в къща с такава инсталация, защото ще разкажеш играта на филтрите (а и не само) и ще трябва да ги сменяш всяка седмица, защото ще се осмърдява цялата къща. Аз за 8 г. тук още не съм попадал в къща, в която пушат вътре та не знам как въобще това ще е някакъв довод в цялото начинание. Иначе наистина има някакъв шум от инсталацията, но според мен е несъществен а и лесно се премахва почти нацяло ако инсталацията е проектирана и изпълнена както трябва. Незнам обаче как това може да се осъществи в БГ с всичкия този бетон, дето се строи. Както и Тони вече спомена трябва да се предвиди доста място за въздуховодите, защото са си доста големи.
|
| Сря Авг 21, 2013 1:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е то на термопомпата пасивния режим в много случаи върши работа, но и в такъв си харчи ток, водата си се върти. Обаче е интересно как стои въпоса с вода за темропомпата, ти подпочвени води хубаво имаш, ама ако са плитки може да е вода просмукана от морето, не е ясно каква ще е температурата. Нашия кладенец за термопомпата е 60 м, иначе вода излиза бол, ама не става за термопомпа, та провери дали имаш по дълбочко вода, тая повърхностната ми се струва няма да е подходяща. Имай в предвид че термопомпа и въздушно може да срещнеш проблеми с оборудването, то това беше много голям плюс на чилърната система като строихме.
|
| Сря Авг 21, 2013 2:03 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За къща на пушачи аз съм влизал, ама това едва ли е някакъв довод за едно или друго. С тия електорсатичните мият се ама се и ремонтира  , а освен тях си има и механични филтри. Тия тук /УС/ обаче се топлят на газ, поне моите, не знам как ще работи с термопомпата. А за зонирането, да ти кажа ако може аз бих зонирла всяка стая, децата са се поамериканчили, направо си умирам от студ, ако можех бих вдигнал спалнята , мойта де, но за малка къща наиситна няма смисъл, но пък за голяма е икономия, имаме цял етаж който не се ползва, защо да го държа на температурата на другите. Също пък имам етаж сао със спални където денем няма никой, там е наместено да се пуска да топли или студи след 17:00 до 6.30, реално само един етаж топлим/охлаждаме целодневно.
|
| Сря Авг 21, 2013 2:10 am |
|
|