Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Супер кондензатор за ел. велосипед 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Супер кондензатор за ел. велосипед
Цецо написа:
Всеки в що годе прилична форма може да го издържи, въпроса е да се абстрахираш от болката.... в задника :) Мисля, че се досещам се какво е да си проститука попаднала в спално помещение с войници :)

Е, ти без "памперс" ли караш? Мазохист. Още някой и друг такъв преход и ще минеш от другата страна на реката :D

Вто Авг 21, 2012 3:09 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Алоо, кибиците, не се впрягайте много. В раздел безумни идеи сме все пак. :D
Н'бабане Гт'муан'га написа:
А "тъпкач"? :)

Тъпкача къв му е проблема??. От мрежата е елементарно.С матора е по-сложно, но не невъзможно. Цената е проблема. А може би наистина хибриден вариант с малки литиеви батерийки е начина. Да не се хабят за преходните режими. И да се ползва рекуперативното спиране на мах
Zeus написа:
Като гледам, 10F е за 2.5V. ...

Загледай по-надолу. Има едни 150F/2.5V . 2х40бр от тях и става прилично. Ама аз тези ги дадох просто за пример. Ужасно скъпи са.

Вто Авг 21, 2012 3:51 pm
Профил

miro_atc написа:
Пушека написа:
За раницата не си съвсем прав.

я пак?
С 2-3 Wh/kg ти трябва бая голяма раница ;-)
за сравнение оловните са 30-40, LiOn към 100, а LiPol до към 200 Wh/kg...

Каповете се ползват заради високото кпд заряд-разряд, което е важно при хибридите (спиране в генераторен режим и поддържане на оптимална мощност на ДВГ). Но като основен източник на енергия трябва да почакаш ;-)

Принципно си прав. Но за в града ти трябва да можеш да минеш едни 10км на батерии. останалото е на 'вафли'. НА Обикновените батерии (едни 3-4Ач са достатъчни за 10ина км) този режим ще им види сметката за нула време. А капациторите не им пука много.
Това са към 2-3 F при разряд от 100в до 20в. А в комбинация с химия нещата придобиват смисъл. Далече съм от мисълта за велосипед за международни превози.

Вто Авг 21, 2012 4:12 pm
Профил
Аватар

yahoo!, ей, Цецо, това си е бая постижение бе. Аз неотдавна си засичах време
за 10 км пеша - бях наполовината на твойта скрост, а не беше из планина (е леко
нагоре е, от Метро до Кокаляне дето живея, и малко сражение с кучета имаше по пътя
ама то не ме забави :D ).

Това със суперкондензаторите не знам как идва като мощност/тегло, ако се прави
батерия от огромен брой от тия по 1 фарад/5 волта може и да натежи и заради
многото корпуси.

Но те са толкова трагични по ток - т.е. имат огромно вътрешно съпротивление - че
едва ли въобще има практичен начин да се сглоби нещо от тях.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Авг 21, 2012 4:27 pm
Профил WWW

Пушека написа:
Това са към 2-3 F при разряд от 100в до 20в. А в комбинация с химия нещата придобиват смисъл. Далече съм от мисълта за велосипед за международни превози.

3F@100V с товар от 500W се стопяват за под 30 секунди.

По-горе ти дадоха реална ситуация 3 акумулатора - 24Ah @36V т.е. общо 864Wh, това с товар от 500W трябва да издържи час и половина.

Сметни си разликата между 30 секунди и 1.5 часа. Аз мисля че си мнооого далеко и от междуквартални разходки, камо ли международни превози ;-)

Хайде да не са 1.5 часа пробег, сложи ги 10 пъти по-малко (4-5 км според Радо)... пак отиваш на 60F@100V. Демек трябва да купиш към 2400F@2.5V...

но поне темата ти е в правилния раздел ;-)

Вто Авг 21, 2012 5:35 pm
Профил

Моята сметка е следната:
Ако приемем че с 10Ач@36в се изминават 36км - 360ватч/36км = 10ватч/км=36000 J/km
Еконд =1/2(100в^2 - 20в^2).С = 1/2.9600.С @36000 J
C= 36000/4800 = 7.5F@1км
Тоест само с тия фаради трябва да се измине 1км. Малнее наистина за самостоятелно ползване, но ако леекинко се подпре с литиева батерийка към 3ач@36в=100ватч=360000J+ 36000J= 396kJ =11km
Но и само 3ач батерийка ще бъде стопена за нула време. Така че хибридния вариант си е съвсем възможен.

Вто Авг 21, 2012 7:16 pm
Профил

Е то има ли значение какъв двигател ще сложиш на велосипеда?
Дали ДВГ (каквито слагаха едно време) или ел. двигател - май си става друго превозно средство.
По закон де......МПС!
А там е друга бира - каски, документи, свидетелства за правоуправление.........
//поне така си мисля :?

Вто Авг 21, 2012 7:20 pm
Профил ICQ

Wise написа:
Е то има ли значение какъв двигател ще сложиш на велосипеда?
Дали ДВГ (каквито слагаха едно време) или ел. двигател - май си става друго превозно средство.
По закон де......МПС!
А там е друга бира - каски, документи, свидетелства за правоуправление.........
//поне така си мисля :?

Не е точно така. В ЕС си има законодателство за електро-велосипеди. Описано е до какава мощност, каква максимална скорост и т.н. не ти трябва нищо. Някъде изискват да има и т.нар система "pedelec", което ще рече само като въртиш и педалите да работи двигателя. В България май няма някакви закони в тази област, но реално до сега не съм имал никакъв проблем с КАТ.

Вто Авг 21, 2012 7:35 pm
Профил
Аватар

А бе улиците на София не са за велосипедисти, бяха едно време аз като бях 14-15 годишен,
пилотирахме с един приятел навсякъде.

Сега колите са поне 100 пъти повече, малоумието на тия зад волана и то е нараснало.

Направо си е самоубийствено според мене.

Виж, както Цецо - обиколка на това-онова по алеи дето няма много коли - е страхотно,
без помощни средства де, на вафли или каквото там, то и на глад донякъде може :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Авг 21, 2012 7:45 pm
Профил WWW

tgi написа:
А бе улиците на София не са за велосипедисти, бяха едно време аз като бях 14-15 годишен,

Сега колите са поне 100 пъти повече, малоумието на тия зад волана и то е нараснало.

И тук не е по-забавно :( А аз си шаря с колелото до работа лятото, когато имам възможност. Ужас е, но поне претръпнах, че може да не се живее чак толкова дълго. По-лошото от многото коли е многото газове. На някой кръстовища като заседна и после нямам сила да поема, то дробът ми се дави. Без да броим що идиоти има зад волана. Абе няма култура тука за такива неща, няма и да има скоро.

Вто Авг 21, 2012 9:14 pm
Профил WWW
Аватар

Ценното на кондензатора е неограничения ток на заряд. :) Тоест, перфектна рекуперация. С подходящ мотор, който лесно се обръща в генератор и читаво управление ще се изминава доста повече километри с един заряд.

Вто Авг 21, 2012 11:47 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

tgi написа:

Направо си е самоубийствено според мене.

Виж, както Цецо - обиколка на това-онова по алеи дето няма много коли - е страхотно,
без помощни средства де, на вафли или каквото там, то и на глад донякъде може :D :D .

Да, вече не е за влосипедисти, особено по междуселищните шосета. Примерно, караш в петък следобяд с 90км/ч, зад тебе поток от 10-на коли (може и някой тир, който едва не ти се е качил на задния капак), срещу тебе още толкова коли със същата скорост. И изведнъж застигаш велосипедист, който се движи с 10км/ч. Направо кошмар. Мантинелата е до самия асфалт, а ако не мантинела, то храсти. Банкет въобще липсва. Велосипедиста горкия няма къде да иде, а ти не можеш да минеш на 15 см от него. Ако набиеш спирачки, тира ще те окачи. Абе кошмарна ситуация. Направо си е руска ролетка да караш колело в днешно време, особено извън населените места

Сря Авг 22, 2012 9:03 am
Профил

Пушека написа:
Моята сметка е следната:
Ако приемем че с 10Ач@36в се изминават 36км - 360ватч/36км = 10ватч/км=36000 J/km
Еконд =1/2(100в^2 - 20в^2).С = 1/2.9600.С @36000 J
C= 36000/4800 = 7.5F@1км

Мда... а сега сметни колко парчета от 1F@2.5V ти трябват, за да получиш 7.5F@100V щото аз горе съм объркал сметката и никой не ме поправи.
После сметни колко ще тежат... Сметни и колко ще струват...

Сря Авг 22, 2012 10:18 am
Профил
Аватар

В някой от последните броеве на Електор:
Прикачени файлове:
SuperCap.jpg
SuperCap.jpg [ 167.95 KiB | Прегледано 4914 пъти ]

Сря Авг 22, 2012 11:10 am
Профил

Продължавам да не разбирам защо ви е да прее*авате идеята на велосипеда - то точно за фафличките иде реч, а ако някой иска да си вози Д-то има къде по-добри начини от модифициран велосипед. Ако и да е толкова безумно като идея това с кондензаторите, та да е само за чесане на пръсти. Но и фабричните електровелосипеди ми се виждат глупост. То енерията дето ще я изхабя да карам после това утежнено животно не мога ли да я ползвам, за да движа някое олекотено животно, та и да спортувам покрай това. Без да бром, че тия електровелосипеди имат по-скоро асистиране, отколкото да те возят. Един вид се товариш по-малко, но пак прилагаш сила на педалите, иначе не ще изкараш дълго само на батерия.

Сря Авг 22, 2012 11:31 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща