Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
UPS от батерийки 1.5V 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение UPS от батерийки 1.5V
Ако се навържат 100-150 батерийки последователно и се захрани комютъра , дали ще заработи? Според мене да, защото и без това импулсното веднага изправя променливия ток. А и вече повечето електронни уреди са с импулсни захранвания ,така че ще става и за тях. Пък и по мои сметки времето за работа ще е поне 1час за батерии АА/R6. И батерийките ще се купуват на по-тънка цена - на едро. :wink:
А ако и фирмите за батерии предложат готови блокчета =200V :roll:

Съб Авг 18, 2007 1:40 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: UPS от батерийки 1.5V
ji4ka написа:
Ако се навържат 100-150 батерийки последователно и ...
:roll:

Я сметни вътрешното съпротивление на тази батерия и виж какъв ток можеш да дръпнеш! :twisted:

Съб Авг 18, 2007 2:04 pm
Профил WWW

Lupus написа:
Я сметни вътрешното съпротивление на тази батерия и виж какъв ток можеш да дръпнеш! :twisted:

Около 30 ома и поне 1 Ампер! :twisted: :twisted:

Съб Авг 18, 2007 11:44 pm
Профил

ji4ka написа:
Lupus написа:

За колко време мислиш че ще издържат 1А тези батериики :roll:
Като се изхабят всички направо ще фалираш :D

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Авг 19, 2007 3:04 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
а зарядните батерии,които са nimh за тях какво ще кажете :)

Нед Авг 19, 2007 1:09 pm
Профил
Аватар

ji4ka написа:
Lupus написа:

Айдеее... Още един мераклия да учи закона на Ома.... ОЕ, ТЕ и т.н. :evil:

Нед Авг 19, 2007 2:59 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Тази тема цепи мрака ...
Особено ми допадна идеята да се ползват 150-200 батерии. Не съм виждал ups със 18-20 бр. 12V акумулатори, които да правят 220V :)

С батерии може да стане като се ползва кадърен dc-ac step-up преобразувател.
Примерно навързваш батерии, така че да докараш поне 12V 5-6Аh, правиш го на 220в. променливо и си вършиш работата.
Друг е въпроса, че ще ти трябва нещо да ти следи мрежата и достатъчно бързо да превключи на резервно захранване като спре тока.
Последно стигаме до това доколко е целсъобразно да се изпълни това устройство ... ако смятам вярно за 12v са нужни 10 батерии (NiMH) от по 1,2V. Да речем елементите са от по 2200mAh. Три такива клона в паралел ще докарат няколко ампер-часа. Ами това са 30 батерии на цена 2-3 лева за брой. Като се сложат и разходите за другите части може проекта да надхвърли 150 лева. За тази цена си купуваш заводски ups който даже ще има връзка към компа за да се изгаси културно, като се изощят акумулаторите.

Нед Авг 19, 2007 4:34 pm
Профил

Мнение 
По принцип на батериите не се дефинира вътрешно съпротивление а се дават разрядни х-ки. Има модели батерии за кратковременни режими с големи токове- пише си го на опаковките. И освен това има леко самовъзстановяване след всяко ползване. Но то вярно, че вече акумулаторите станаха почти на цената на батериите, а имат 500 цикъла. И капацитета ще им стигне за 60мин , а не за 5-10 като "нормалните" UPS-и.
Идеята е да НЕ СЕ ползва преобразувател защото в компа вече си има такъв - импусното захранване. Ако се бодне през един диод директно към изправителя на захранването ще има 0 време за превключване.
Връзката с компютъра вече си е друг проблем.
Себестойността на батериите и акумулаторите е на килограм,така че е важен капацитета по мощност ,а не напрежението. Другото си е търговска политика.
При новия (революционен :D) вариант се спестява силовата електроника.

Пон Авг 20, 2007 2:29 pm
Профил

Мнение Мда
ji4ka написа:
По принцип на батериите не се дефинира вътрешно съпротивление а се дават разрядни х-ки. Има модели батерии за кратковременни режими с големи токове- пише си го на опаковките. И освен това има леко самовъзстановяване след всяко ползване. Но то вярно, че вече акумулаторите станаха почти на цената на батериите, а имат 500 цикъла. И капацитета ще им стигне за 60мин , а не за 5-10 като "нормалните" UPS-и.
Идеята е да НЕ СЕ ползва преобразувател защото в компа вече си има такъв - импусното захранване. Ако се бодне през един диод директно към изправителя на захранването ще има 0 време за превключване.
Връзката с компютъра вече си е друг проблем.
Себестойността на батериите и акумулаторите е на килограм,така че е важен капацитета по мощност ,а не напрежението. Другото си е търговска политика.
При новия (революционен :D) вариант се спестява силовата електроника.

Имаш напредък , ама цената на тези килограми е доста когато се наложи да ги сменяш често , трябва да зложиш в цената и откритето си колко време на живот имат демек колко пъти ще ги смениш и после умножи смените по броиката на батериите и цената за 1 , тогава ще видиш че си заслужава да се сложи електроника за по висок ток и акумулаторна батерия 1 или 2 последователно .
Ама как ги реши тези 500 цикъла нещо не ми стана ясно , повечето се хвалят че са от 2000 нагоре , при правилна експлоатация ще си караш години , например оловните акумулатори в колите ако всичко ти ОК , издържат до 6-7г !!!
На прав път си че е по добре електрониката да работи с по малък ток , аз съм виждал UPS 6кВата на 240V ак-батерий , но това прасенце си е прасенце , 4-ма души изплезиха език до колени докато го пренесат на части , ама това не е масова техника , и да не говорим че издържа не повече от 40 мин, отделно управлява дизелов агрегат и в момента като ти угасне тока пали генератора чака 10 мин , ако има напрежение почва от там , пак не се разчита на повече от 15-20 мин :D
Иначе масовите UPS-и , вече минават на 1 акумулатор малко по мощен , има толкова нови електронни елементи дето може да издържат на голям ток, не виждам какво те притеснява , какво толкова борбата е за 10мин да издържи , докато бачкаш да се сетиш че оглушителния писък на UPS-а е защото нямаш ток и да бъзаш да приключваш и гасиш , дори почти всички са автоматизирани имат си управление .

Топлата вода е открита доста преди теб, трудно е да се нарече нещо за революционно преди да си обмислил всички варианти :D

Пон Авг 20, 2007 3:15 pm
Профил

Мнение 
Просто им се зачудих на тия UPS-и - разни стабилизации, времена на превключване, хармоници, при условие ,че задачката се решава и с батерийка 200V и един диод. :wink:
Големите токове не са проблем(вече) на електрониката ,а по-скоро на акумулаторите. При ниските волтажи токовете стават огромни. А за циклите мисля, че 500 са за NiMH и 1000 за NiCd при пълен разряд. Ама мене и те ме съмняват камо ли тия 2000. 8O
Иначе и аз си имам тука едно радио с три батерийки дето има лепенка на говорителя 150W. :)

Пон Авг 20, 2007 3:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имаш някои пропуски по самото задание за проекта, иначе схванах идеята (може би)

Трябва да се уточни следното:

1. Искаш да е без преобразувател, а да е директно включено към компа. Тогава не трябват 200 волта, ами +12, +5, +3.3 и съответните отрицателните напрежения +
един камион батерии :).

2. След изправителя са към 300-330 волта. (има конеднзатори там) Измери, ако искаш.
Цитат:
през един диод директно към изправителя на захранването

3. Последно при положение, че не трябва да има време за превключване (по задание), "батареята" ще е свързана постоянно към компа и ще се черпи от там, като същевременно ще се зарежда, така ли е идеята ? Нещо като online ups ?
Или батериите ще са в паралел с основното захранване и като то отпадне да остане компа на батериите? При този вариант с паралелното връзване, в режим на нормална работа ще се черпи и от двете захранвания, не еднакво но все пак.

Пон Авг 20, 2007 6:02 pm
Профил

Мнение Е
ji4ka написа:
Просто им се зачудих на тия UPS-и - разни стабилизации, времена на превключване, хармоници, при условие ,че задачката се решава и с батерийка 200V и един диод. :wink:
Големите токове не са проблем(вече) на електрониката ,а по-скоро на акумулаторите. При ниските волтажи токовете стават огромни. А за циклите мисля, че 500 са за NiMH и 1000 за NiCd при пълен разряд. Ама мене и те ме съмняват камо ли тия 2000. 8O
Иначе и аз си имам тука едно радио с три батерийки дето има лепенка на говорителя 150W. :)

Защо така смяташ , какво им е на UPS-ите , какви хармоници може да има на 50 Hz а и да има какво от това , те къде ще отидат най много до твоя комп , ти си се запънал с тази батерия и толкова , пробвай твоя вариант бъди сигурен че ще работи , но финансово не е изгодно , ако работиш в завод за батерии взимай с кашоните и ги реди у вас , помисли си и за надежноста на батериите , ако имаш 4 кабела с уши за акумулатора шанса да не прави контакт е нулев , ако имаш 200 батерии за да работи както при теб имаш 400 контактни връзки , вероятноста даради лош контакт да не работи в твоя случй е 95% .

От UPS-ите ти излиза не синусоида а е с правоъгълна форма на изхода поради което е по лесно да се направи като схемно решение и от това също идва и доста високото кпд, от правоъгълната форма има малко смущения ако ползваш UPS-а за аудиотехники .
Какво се притесняваш за времето за превключване , сметни си закъснението от кондензаторите в захранването на компа и ще установиш че UPS-а е доста по бърз от колкото си мислиш, дори старите UPS-и са си с реле и си бачкат супер, а най бързите релетата дето съм виждал са 10 милисекунди , и да загубиш 1 цял полупериод въобще не е проблем . :idea:

Пон Авг 20, 2007 6:03 pm
Профил

Мнение 
/dev/null написа:
Тази тема цепи мрака ...
...Не съм виждал ups със 18-20 бр. 12V акумулатори, които да правят 220V :)

Виждал съм и то не един например - 20KVA, 27бр. 12V/17Аh, трифазен, галванично отделен, обратните връзки са с оптични влакна 8O, да не казвам че за по-голяма мощност/по-дълго време на автономия бройката се увеличава. Батериите са свързани последователно - предполагам този дето го е проектирал е решил да се пребори по-лесно с високото напрежение, отколкото с големия ток.

Пон Авг 20, 2007 10:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Идеята да се ползват батерийки в общия случай може да изглежда безумна, но в някои случаи аз го виждам като доста елегантно решение.
Моят MAC CUBE например ще работи и на 100 волта, ще ми трябват само 93 батерийки по 1,5 волта които се събират в кутийка 15x15 см, точно колкото е размера на компютъра.
Тия батерийки между другото имат голям капацитет - 4-5 ач, особено алкалните, тъй че може да се очаква 4-5 часа обща работа на такъв безумен UPS. Японците пуснаха с 1000 такива батерийки самолет с човек на борда.
Аз бих доразвил идеята така: 80 бр литиево-полимерни акумулаторчета, всяко от по 2000 mAh, 20С разряд, с 80 балансера за следене напрежението на заряд и разряд на всеки елемент, 6 kW постоянна мощност в продължение на 6 мин, тегло 5-6 кг, цена 2000 лв.
Щом има лампови усилватели за 400 000 $, що да няма UPSи за 2 000.

Пон Авг 20, 2007 11:16 pm
Профил

Мнение 
Не съм рекламен агент на батерийки (все още :wink: ), така че не съм се хаванал да ги редя. Просто съм си го мислил като идея и аз също отчитам плюсовете и минусите. Проблема е по-скоро в липсата на подходяща батерия 200V с малък капацитет (0.1Ач) , разряден ток 1А, тегло 300-400грама. Равнява се по енергия на 10 нормални батерийки.
Може стандартно да се вгражда в кутиите на компютрите с гаранция хх цикъла и х години. Като се изхаби си купуваш нова. Никаква електроника, само химия. Красота! (електрониката си я има захранването на компютъра!)
Явно тука няма много производители на батерийки, иначе как щяха да ми се зарадват на идеята. :D

Пон Авг 20, 2007 11:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща