Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Свърх-бърза CCD-камера 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Свърх-бърза CCD-камера
Идеята е да се направи камера, с матрица, да речем 640x480 пиксела, да снима със скорост... внимание... 1000000 (1 милион) кадъра / сек. Т.е. един кадър всяка микросекунда :) Като имаме предвид, че 1 пиксел са 3 байта, имаме поток от 900KB/us или ~900 MB/sec. От тук нататък оставям на фантазията ви реализацията. :) Ясно е, че ще трябват 921600 АЦП-та (1 МХц семплиране няма да са проблем), поне 10 ГБ памет (за 10-11 сек. филмче), която трябва да е разделена на банки, за да може да се пълни паралелно, защото иначе няма да стигне бързодействието (май все още няма памет с трансфер-рейт 1 ГБ/сек). Ще трябват и много DSP-та, но не се наемам да кажа колко точно. Но ако може да се мине без тях - още по добре.
Трябва да се отбележи и факта, че за 1 us светлината изминава едва 300 метра, та може да се появят някви релативистки странични ефекти, та ако някой разбира физика, нека изясни въпроса. :)

Пон Яну 24, 2005 5:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
(май все още няма памет с трансфер-рейт 1 ГБ/сек)

Тука май грешиш...даже на компа ми (и на твоя) е от порядъка на 3GB/s (моята е 3200)...

А иначе кво ще снимаме с тая камера...китайски тенис на маса? :lol:

Пон Яну 24, 2005 5:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
шъ дебъгва лазерната трепачка на комари. как уцели тъщата, ще си я пуска записа кадър-по-кадър, за да си удължи удоволствието :P

Пон Яну 24, 2005 8:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако не се лъжа най-големия проблем ще е CCD матрицата - точките се четат последователно май :? .

Пон Яну 24, 2005 9:14 pm
Профил

Мнение 
Мда CCD-то е най големия проблем. Има такива камери, но не знам дали са цифрови или мехачни.

Пон Яну 24, 2005 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ако не се лъжа най-големия проблем ще е CCD матрицата - точките се четат последователно май :? .

Що па последователно? Нали е матрица - наредени тройки фоторезистори за всеки от цветовете? Или как е? :?:

Пон Яну 24, 2005 9:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Мда CCD-то е най големия проблем. Има такива камери, но не знам дали са цифрови или мехачни.

Е тва трябва е да ебахти ненормалната механика. 8O И камерата трябва да е свързана с фабриката за филмова лента. :)

Пон Яну 24, 2005 9:57 pm
Профил

Мнение 
Ами тя снима много кратко врме, а лентата си е сериозно дълга. А механиката наистина е доста слжна, даваха някакво филмче преи година две точно за високоскоростните камери, някакви огледала се въртят .... преди да снимаш и трябва време да развърти ... а за матрицата .. преведи си какво значи CCD ... ако не успееш по късно ще ти подскажем ... и ще разбереш как се сканира ...

Пон Яну 24, 2005 11:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Dimitar написа:

Що па последователно? Нали е матрица - наредени тройки фоторезистори за всеки от цветовете? Или как е? :?:

Какви фоторезистори бе човек. CCD (Charge Coupled
Device) матрицата работи на принципа на заряда (като кондензатори). След това целия ред се чете последователно (един дефект да има и целия ред го губиш). Поне аз така съм ги учил нещата - сега може някакви по-модерни да са измислили :? .

Вто Яну 25, 2005 10:22 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ако се откажеш от CCD матрицата (понеже тя по принципа си на действие е със сериен изход и следователно ще ти дойде бавна) може да стане с ... паралелна CMOS SRAM! В един руски сайт четох, че отхлупвали чипа отгоре и го осветявали и ... картинката се получавала. Не ми стана много ясно как аналоговия сигнал минава през изходните регистри и си остава аналогов ама нейсе. Така че, с CMOS матричен фотоприемник ще стане. Ако те интересува, сайта на който го намерих е www.rlocman.ru . Имаше и снимки правени с такава матрица, но иска много силно осветление на обекта.

Чет Мар 17, 2005 1:26 pm
Профил
Мнение 
Àìè êàòî íÿìà äà å CCD - ñ ôîòîóìíîæèòåëè :lol:

Пет Мар 18, 2005 4:34 am
Мнение 
Òîçè CMOS ñåíçîð ìàé íå å ëîø:
http://download.micron.com/pdf/datasheets/imaging/mt9m413c36stc.pdf

Пет Мар 18, 2005 5:39 am
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
http://www.shema.ru/cgi-bin/rshema.pl?n ... =kuk.shtml - много интересно

Пет Апр 01, 2005 10:11 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
ToHu написа:

Е тва трябва е да ебахти ненормалната механика. 8O И камерата трябва да е свързана с фабриката за филмова лента. :)

Рекс, във част от функционалните ми задължения на работа влиза заснемане със HighSpeedCamera - 3500 frames per second, дори и в БОЯНА нямаха такава, относно механиката ... е много е тъпа , чесно ти казвам , гениалното е просто , е казал поета, за лентата не ми се говори докато цъкнеш и стотина метра вече ги няма !

П.С. ако те дразни Рекс , ще се поправя :-)

Последна промяна forest_gump на Съб Фев 25, 2006 1:33 pm, променена общо 1 път

Съб Апр 02, 2005 2:57 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
И как лентата остава цяла при ТАКАВА скорост? :)

Нед Апр 03, 2005 11:14 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща