Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Atmel MCU life cycle 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Atmel MCU life cycle
Работи се върху девайс с атмел-ско животно (sam9 - g10/g20/x5 серия, нещо такова). Хубаво, но не мога да разбера какви са им плановете за тия контролери - т.е. не разбирам къде из сайта им (или където и да я обявяват) се намира информацията в какъв етап от живота си се намира някой MCU и до кога ще смятат да го произвеждат? Не ми се ще след 2 години да има редизайн, щото някой е решил, че еди-кой-си контролер вече е морално остарял. Примерно. Някой може ли да помогне по въпроса? За момента съм у дарил спирачката, защото се оказа, че има адско движение на количества от тия контролери - на единия ден има няколко стотин бройки някъде, на другия ден - 0 8O Та не знам - някой е гладен за количества или ги изтеглят или какво ... Трябва ми да знам дали ще се произвежда някой контролер и колко дълго се планува да го има на пазара?

Сря Юли 04, 2012 3:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Atmel MCU life cycle
Най-лесния начин е да ги питаш - по-лесно от това няма :) . Аз примерно работя основно с Фрискейл и те това го пишат на страницата на продукта. Лайф цикъла им е разделен на 10 май беше и с число отбелязват в кой точно момент на цикъла се намира съответния продукт. S08 контролерите им примерно имат 15-20 годишен цикъл. За тоя SAM9 дето питаш аз лично също нищо не успях да намеря, но като гледам най-ранната документация е от 2009 г. което ми говори, че още дълго време ще се произвежда. Никой не прави такива инвестиции и после да реши ей така да спре продукта. От моя опит поне 2-3 години преди да го спрат ще кажат, че имат такива намерения и ще дадат време на клиентите си да си планират нещата и накрая да направят финални поръчки с график на доставки (обикновено за година напред). Така че ако си сериозен клиент никой няма да те остави в невидение. Ако пък купуваш малки количества то тогава не ти е кой знае какъв проблем да се преориентираш към нов чип. Та пак ти казвам най-добре ги питай направо или поне през дистрибутора им, който ползваш - те съюо знаят за тези неща.

Сря Юли 04, 2012 4:24 pm
Профил

Мерси, Dimitar, пуснах тикет още докато пишех темата, ще видя дали ще благоволят да ми кажат. А колкото до документацията - зорлен работа, никъде не виждам да е упоменат срок. За сметка на това има миграция от sam9261 -> g10, sam9260 -> g20. Сега се чудя дали няма да вкарат в киреча g10/g20 и да рекламират x5. Та рекох да си питам и тук, може някой да се е сблъсквал с тях. Колкото до дистрибутора им... че те имат ли за България? Купуването става през Комет, надали са им дистрибутор :D Количествата ще са относително малки - никой няма да се заинтересува от мен в такъв случай, нормално, но предпочитам да не редизайнвам след няколко години :)

Сря Юли 04, 2012 4:44 pm
Профил WWW
Аватар

Сега се сетих друго нещо - ако имат някакви намерения да го спират обикновено пишат "not recommended for new designs". Щом не го пише това, значи има доста хляб в него още. Например за един от чиповете, които ползвам 68HC08AZ32 в момента го пише това нещо "not recommended for new designs" и като ги питах преди месец какво мислят точно да правят, защото имаме около 45 продукта с него и само сертификацията на един отнема 6 месеца и ми казаха, че поне още 5 г. даже няма да почнат да мислят да го спират. Така че със сигурност имаш доста време още, преди да спрат твоя чип :) .

Сря Юли 04, 2012 6:03 pm
Профил

Така е!

По-скоро Атмел ще фалират отколкото да спрат някой SAM в близките 5-10 години.
Но това не означава, че пък точно тоя чип който ти трябва ще го има в наличност. Навремето със SAM7 бяха ни избичили едни lead times и това беше една от причината да подкараме и АРМ от друг производител. Верно това беше в началото на кризата и тогава имаше проблеми с много чипове, не бяха само атмелските...

С две думи или не го мисли, или ако искаш да си вържеш гащите мисли за план Б, т.е. друго CPU ;-)

Сря Юли 04, 2012 6:38 pm
Профил

Ок, мерси за отговорите, приемам, че щом не е обявено на видно място няма да очаквм проблем за близките 4-5 години, пък за повече не вярвам да има някой (освен моторола) да даде смислени гаранции. Все пак ми е любопитно какво ще отговорят на тикета :) А моторолските - бях се загледал е i.MX233 примерно, че те му дават 10 години гарантирано жив, но поради разни причини отпадна.
А я така и така съм започнал темата - как седи въпроса с пин-съвместимостта при атмелите? Нейде да казват "Проц 1 е съвместим с проц 3, 5 и 7 в корпус Х" ? Защото доста производители дават такава информация, а при тези нещо е липсваща... Освен в документ за миграция, но и там филма е малко странен - при sam9261 -> g10 например - да, всичко им е еднакво като изводи, обаче пиновете на захранванията не са точно същите ... айде честито :D Имат ли някъде сравнителна таблица за подмяна на едно животно с някое друго и въобще имат ли си политика в тая област?

Сря Юли 04, 2012 8:11 pm
Профил WWW

Цитат:
HI Ivan,

Thank you for choosing Atmel products. [....]
I am sorry that we do not have products lifetime information. For
this part, please contact our local FAE or sales
(http://www.atmel.com/about/contact/defa ... s%20Office)
for help.

We have SAM9G25 which introduced to the market to replace SAM9G20 years
ago. However, they are not pin to pin compatible.

Sorry again for inconvenience.
Best Regards, [...]

Та е ти отговор значи ...

Пет Юли 06, 2012 11:23 am
Профил WWW
Аватар

Еми с такава фирма си се захванал :D . Както вече казах добрите фирми я дават тая информация, даже без да я искаш :) .

Пет Юли 06, 2012 3:56 pm
Профил

Dimitar написа:
Еми с такава фирма си се захванал :D . Както вече казах добрите фирми я дават тая информация, даже без да я искаш :) .

Може и таралеж да се окаже в гащите, знам ли ... ще си проличи :) Поне за сега тоя таралеж изглежда най-подходящ за целите ми.

Пет Юли 06, 2012 4:38 pm
Профил WWW
Аватар

Бе хвърляй се смело напред и няма какво да го мислиш толкова. Като ги спрат тогава ще го мислиш :D .

Пет Юли 06, 2012 4:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]