|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:26 am
MMS през GSM/GPRS модул (ембеддед система)
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 MMS през GSM/GPRS модул (ембеддед система)
Колеги, имам следния проблем: Налага се да изпращам MMS чрез GSM/GPRS модул - ще имам на разположение такъв тия дни, с поддръжка на GPRS. Контолера има място да се пише - т.е. по-сериозен стек ако трябва някакъв - има къде да влезе. След като цял ден чета каквото ми предлага гугъл започвам да разбирам, че това хич, ама хич не ще да е проста работа като изпращането на SMS. Т.е. не е прост набор от AT команди, а си е интернет връзка - TCP/IP & PPP + нещо наречено PDN за достъп до MMSC сървър. И стигам до извода, че не пише нищо смислено от къде да започне човек... все такива едни принципни работи, но нищо конкретно - сякаш темата е табу. Някой от вас има ли някакъв опит с това? За мен е първи досег то AT командите, но мисля с тях няма да има особен проблем - добре документирани, примери има. Въпроса опира до следващите нива, за да се свържа с MMSC сървъра? Изобщо пътя на установяване на конекция към него, как се говори с него?! Има хора, които плачат от същия проблем, никакъв екзампъл или линк разглеждащ по-детайлно проблема. Някой правил ли е такова нещо? Да удари едно рамо при желание, че ми се вижда сериозно начинание, а както казах - информацията е кът 
|
| Сря Авг 24, 2011 7:13 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: MMS през GSM/GPRS модул (ембеддед система)
Кой е "Модулът", не поддържа ли директно MMS някак си? То незнам картинките как ще му ги дадеш, май телита можеше да му забодеш камера и от нея да снима. Всъщност, картинки ли са или просто размера на смс не стига? И другото, като има ГПРС и стек, що се минава през MMS? Некой междинен сървър, пък бил и той някоя социална услуга (twitter)? А за инфо търси нещо open source, имаш достатъчно ключови думи - пробвай koders.com или гоогле code search. Разните инструментчета дето пращат през мобилен телефон, закачен към компютър, също могат да са добра база за начало.
|
| Сря Авг 24, 2011 8:04 pm |
|
 |
|
head_up
|
За модула не знам дали няма да ми се сърди някой ако взема да обяснявам, та може да се приеме със сигурност, че не поддържа MMS като функция. Действително има и такива с вградена възможност да го генерират, но уви - аз нямам щастието  Картинка или звук - ами и двете са опция според зависи (никакви туитъри и т.н.), на практика това е във формирането на MMS-a, което още е далече. Преди това ми трябва установена връзка с MMSC и някаква идея как се говори с него. Едва след това ще мисля как да формирам самия MMS. Поразрових се, т.е. цял ден се ровя, относно нещо open source - ядец, мисля само едно приложение мярнах за линукс, което предполага, че нейде му има и сорсовете, но някак си го загубих между другото - нищо, пак ще го намеря. Но това си беше единственната следа, не че няма приложения за уиндоус - всъщност 2-3 се намират - но от там сорс ще видя през крив макарон. За ембеддед система - нищо, нито за някаква OS за MCU (което ми беше надеждата). Ще разровя из koders.com, но до сега нямам никакъв успех. Все още се надявам някой, който се е борил с такова чудо да подскаже малко? Поне да стартирам от някъде ...
|
| Сря Авг 24, 2011 10:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Така като гледам и да иска да ти помогне човек ще е зор работа.... "някакъв модул", "някакъв контролер", "някакъв ОС"... По принцип това е нещото но малко ме съмнява как ще го подкараш. Късмет все пак!
|
| Чет Авг 25, 2011 4:44 pm |
|
 |
|
head_up
|
Мерси, miro_atc, винаги съм вярвал във взаимната помощ, ако ще и зор да е  "Нещото" го знам, не ми върши много работа, но все още го чета - току виж ми светне нещо. Колкото до "някакъв модул/контолер/ОС" - това няма почти никакво значение: все пак масата модули поддържат в някаква степен TCP/IP & UDP & PPP от там на сетне какви са специфичните AT команди - това го пише. Контролера пък какво би те бъркал ако го знаеш кой е?! Ще се пише на Ц, все място достатъчно, серийен асинхронен интерфейс все ще се намери. ОС не ми трябва, писах, че очаквам да намеря екзампъл за някаква - не би. Това не са значими фактори, при липсата на директна поддръжка на MMS от GSM модула всичко се свежда най-вече до комуникацията с MMSC през GPRS и MMS формата. И осъзнах, че ще ми дойде много трудно. Ама ...
|
| Чет Авг 25, 2011 4:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нямам представа какво правиш, нито как смяташ да го направиш.
Но "някакъв" mms client е достатъчно сложна задача, а пък клиент за "някакъв" проц/модул/ОС е съвсем дебела работа. Има огромна разлика между двете и за второто не мога да ти помогна със сигурност. За първото има някакъв шанс да получиш помощ от мен или други колеги, но ти трябва да дадеш повече информация.
Просто на куп за цялата задача трудно ще намериш някой, но ако разделиш на части все има шанс някой да е работил със същия модул, същия контролер/ос и т.н. То даже какво С ползваш има значение. Примерно сорсовете за GNU (като "нещото") много по-лесно ще ги ползваш пак с GNU. Но ако си с друг компилатор може да се потърсят по-подходящи сорсове. Иначе мен не ме бърка нищо, но важното е теб да ли те бърка портването....
|
| Чет Авг 25, 2011 7:02 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
head_up, е то MMS форматът е със сигурност (без да съм го проверявал все пак) подмножество на MIME, почни от rfc1521 и нещата ще си отидат по местата доста бързо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 25, 2011 7:17 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
http://sourceforge.net/search/?q=sms+mms+phonebookЗа float си мислех преди, ама не ми светна името тогава. Почвай ги наред и дано намериш нещо полезно.
|
| Чет Авг 25, 2011 9:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Една относително лесна възможност е да изпратиш MMS като атач към мейл. Това препоръчват телетата за техните модули.
|
| Съб Авг 27, 2011 9:30 am |
|
 |
|
head_up
|
То може и да се окаже по-лесния вариант. Голямо гадно е дори да се ползва GPRS през телефона - ако си пишеш сам всичко. Някой ползвал ли е GPRS трансфер през GSM/GPRS модем? Без вградени функционалности на модема, т.е. да конфигурира модема като прозрачен (както прави windows когато ползва интернет през такъв модем) и от там на татък да ползва някакъв ембеддед IP стек за целта?
|
| Сря Авг 31, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ако няма модул, който да поддържа MMS (доколкото съм в час това означава поддръжка на WAP), това е НАЙ-лесния вариант (IMHO).
На въпроса ти във втория абзац - колегите да кажат, аз такова животно не съм срещал, но и не съм търсил.
А какво ще кажеш не за MMS, а за ъплоуд на MMS съдържанието като файл към FTP-сървър?
И въобще, много малко инфо даваш. Ако ще правиш уникат е едно, а ако смяташ да бориш китайците с цена е съвсем друго.
|
| Сря Авг 31, 2011 7:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе той човека не е много наясно какво пита, ама поне да беше казал какво иска...
Всички GSM/GPRS работят с АТ команди, няма значение кой как ги ползва, прозрачно или непрозрачно... Чрез АТ команди могат да се правят най-различни неща, от набиране на номер до пращане на email. А какво прави windows и как го прави зависи от драйвера дето ще му закачиш. Като отвориш inf-файла на модема там има изброени протоколите дето се поддържат. Почти всички поддържат проЗт модем (ала-V110 протоколи) демек CSD, но има и такива дето поддържат и GPRS. Разликата е огромна, въпреки че и през едните и през другите може да се докара интернет на теория. А пък ембедед стековете са съвсем отделна бира. Няма нищо общо с windows като и с GPRS. По принцип един стек лесно може да се подкара през проЗтия модем, но аз файда от подобна простотия не виждам. То беше едно време, когато за интернет звъниш на стационарен номер, ама тогава пък мобилните разговори бяха на такава цена, че интернета щеше да излезе златен. От друга страна връзката ембедед стек и GPRS не е толкова проЗта. Стекът имплементира всички протоколи чак до физическо ниво, само че GPRS модема не дава достъп до ниско ниво. Ако модема е мерцедес, пък стека бмв, то да направиш двете да работят заедно е все едно да от едната кола да изкормиш ходовата част и двигателя пък от другата купето и електрониката.
Та с две думи - gprs и ембеддед стек са леко несъвместими. При ембедед системите и двете се правят с еднакъв или що годе съвместим интерфес. Така в едно устройство може да имаш етернет с ембедед стек и gprs modem с подходящ драйвер. Ако искаш да отвориш сокет, ползваш съответния интерфейс. Веднъж отворен сокета той си знае към кой интерфейс е, така че на високо ниво си работиш със сокети и не се интересуваш откъде минават пакетите. Поне така го правим ние и отгоре си имаме и http и ftp клиенти дето си бачкат без да се интересуват какво има отдолу. Но вариант да ползваш gprs през някакъв друг стек не ми е известен...
Между другото ако сам ще правиш MMS, най-добре гледай да избягваш WAP пуша. Мисля че трябва да стане и през http. WAP-a е гадост, от която няма никаква файда. Аз съм правил wap броузер, но не ползвах пуша. През http хем е много по-просто, хем по-добро.
|
| Сря Авг 31, 2011 9:43 pm |
|
 |
|
head_up
|
Признавам си - в движение се уча. До колкото може да се каже овладях основните AT команди (т.е. тези които присъстват във всички, явно, модеми). Иначе казано - регистрация в мрежата, статуси, разни идентификации, набиране номера - за войс и дейта, вдигане, отказване, смс изпращане, четене на пристигнали и т.н. Мога да го играя ГСМ тип "слушалка" ако ми се наложи. Искам: а) да мога да изпращам MMS съобщение до някакъв номер (не към някакъв частен FTP-сървър), съдържанието варира. б) да мога да изпращам данни (още не ясно дали малко, но сигурни TCP или стрийм - UDP) до зададен от потребителя IP (за по-лесно) И за това ми трябва да мога да работя през модем с поддръжка на GPRS (с който дойде оператор, само с промяна на настройките) - само с това ще разполагам. Повечето модеми вече от тоя тип си имат tcp/ip & udp & ppp поддъжка през специфични за всеки AT команди - включая този, с който разполагам. От там се опитвам да подходя, до днес ми беше доста мътно - взе да се поизяснява как става това със специфичните AT команди, като се появи хардуера ще мога да пробвам дали правилно съм разбрал. Преди да започне да ми се изяснява се чудех дали не мога да използвам някакъв стек отвън, както казваш - с подходящ драйвер. Стек някакъв имам работещ, но е скопен - все пак за предназначението в конкретната задача си работеше задоволително. Сега си мисля, че първия подход (със специфичните АТ команди) беше по-правилен и ще продължа натам - както казваш да правя от бмв и мерцедес едно ще е чудо... Та ... знам, че изглежда ужасно странно (и вероятно малко терминлогично объркано) така като обяснявам, но както казах уча се в движение да карам горепосоченото чудо и се радвам, че се намира някой да ми отваря очите - благодаря за което  Още е мътно, но ще се изясни ...
|
| Чет Сеп 01, 2011 1:00 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Като начало забрави за аналогиите с ОС и разгледай де що GSM модули има и техните възможности.
|
| Чет Сеп 01, 2011 11:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам дали имаш някакъв шанс да променяш заданието... Но си струва да опиташ, защото от това зависи както колко труд ще вложиш, така и накрая какво ще се получи.
Най-добрият вариант е всичко да стане само на HTTP. Подкарваш само tcp/ip на ниво сокет и отгоре слагаш някакво просто http. От страната на устройството това е един от най-елементарните варианти. Същевременно е най-добрият, защото имаш ли http на практика имаш всичко. Ще се изненадаш, но в интернет има всякакви страници и чрез post/get може да ползваш всякакви услуги. Не бих се изненадал дори ако има MMS както има страници през които да пращаш SMS, мейли и т.н.
Но по-важното в тоя подход е, че ти лесно може да направиш добра, мощна и евтина сървърна част. Всеки хостинг предлага PHP а с половин страничка може да направиш какво ли не. Особено ако после ще го продавате устройството става супер универсално - правите няколко примерни странички и клиента си ги кача където намери, включително има безплатни хостинги. Клиента лесно може да си прави и всякакви модификации, защото за PHP даже не е нужно да си програмист.
За сравнение пращането по UDP изисква сървър, на който нещо да слухти. Ако тръгнеш да пишеш приложение става дебело. После това приложение ще е за конкретна платформа. Автоматично един куп клиенти изпищяват щото сървъра им е на друга платформа. А пък ако нямат сървър още по-зле щото далеч не всеки хостинг ти разрешава да качваш приложения. Не дай си боже пък клиента да иска малко по-различна функционалност. Просто това "пестене" да не пуснеш http после излиза през носа.
Тъй де моят съвет е да си оформите нещо като сървърна част и там устройството да праща данните на някаква страничка, която ги дъмпва в проста база данни или ги обработва - все тая. Тук хитро би било в резултата от заявката да връщате текстово файлче дето устройството да сканира за команди. Нормално файлчето ще е празно, но ако сървъра реши да промени някоя настройка ще трябва само да вмъкне 1 ред в отговора. Примерно искате да промените интервала на пращане данните или време за следващо пращане и т.н. За всяка настройка/параметър на устройството си слагаш командичка... Идеята е цялата логика да е на сървъра, където всичко е хиляди пъти по-лесно. Примерно искате да пратите част от данните като MMS. Ми отваряш чичко гугъл, търсиш "MMS PHP", copy&paste на скрипта, евентуално леки козметични промени - save на файл на сървъра и си готов. Забележи, че не е само MMS, каквото и да ти дойде на акъла, потърси го и ще видиш че най-вероятно вече го има като скрипт на PHP, който може да работи на всякакви платформи и сървъри и се подкарва за половин час...
|
| Чет Сеп 01, 2011 9:39 pm |
|
|