|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:02 am
| Автор |
Съобщение |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
 ARM ???
Здравейте колеги, мисля да почна да се занимавам с ARM бихтели си дали мненията на , коя фирма да си закупя съответните китове, или по точно кой са по добри за начинаещи 
|
| Сря Ное 04, 2009 9:03 pm |
|
 |
|
StiV
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
За начало май най добре това: http://www.mikroe.com/en/tools/easyarm/
Има доста примери, от хелпа също може да се научи много, а и от форума: http://www.mikroe.com/forum/
Аз също ги ползвам, но като недостатък може да се добави, че компилаторите правят доста обемист код.
Нека и другите колеги с повече опит да подскажат?
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Сря Ное 04, 2009 9:45 pm |
|
 |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Това EasyARM ми уплаши окото  96 бутона ?!?
Виж www.olimex.com за китове.
Като развойна среда - Eclipse + GCC.
За учене не от хелпа, а от документацията на съответния производител + документацията от ARM.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Ное 05, 2009 12:50 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
мда това определено ще да е за начинаещи....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 05, 2009 1:02 am |
|
 |
|
Zdrav
|
имхо
"за начинаещи" не означава "за бавноразвиващи се". Според мен в началото човек е по-адаптивен има повече хъс и няма да сравнява постоянно с някоя друга комфортна среда която е оставил(се опитва да остави  ). А рано или късно виждам, че почти всеки поглежда към тази комбинация - Eclipse + GCC.
|
| Чет Ное 05, 2009 11:59 am |
|
 |
|
Цецо
|
Проблема с гнуста не е в писането. Проблема е да стигнеш до писането  И какво ще правиш след писането (дебъгването).
Самото писане си е писане, всеки пиклив текстов редактор ще свърши работа.
Обаче да подкараш тоя тулчеин винаги е приключение и ако само едно нещо не е като хората се изискват купища знания и опит за да се справиш. За дебъгването пък въобще не коментираме, там е такава каша... Ако тръгне - тръгне. Ако не, мамата си джаса. Ако пък имаш нещастието да ползваш нещо малко по нестандартно като желязо... трябва да направиш почти всичко сам.
Да пуска IAR. От опит го казвам, няма по лесна за подкарване среда, работи с напрактика всички желза и всички дебъгери. Инсталира и почва да пише. После като се отрака, може да мине на каквото иска.
Но човек който пуска подобна тема - със сигурност не е узрял за "напарави си сам" идеологията:) На него му трябва готова платка, IAR и да направи поне една мигалка. Другото после...
Е ти може и да познаваш някой който е скочил направо в гнуста, ама аз такива не познавам. познавам обаче достатъчно дето са скочили на по късен етап и бягат после с писъци  :):)
Иначе наистина всички рано или късно поглеждат към гнуста за армове. Ама поне при мен е от чисто финансова гледна точка. Ако им кой да ми ги плаща, с радост бих ползвал я Keil, IAR или GH. Ама няма
Та моя съвет е платка от олимекс и IAR. С гнуста да се захваща когато се опре до комерсиализация.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 05, 2009 12:24 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз бих те посъветвал да разгледаш www.cypress.com. PSoC5 серията е базирана на ARM Cortex и имат много хубави китове а IDE-то е точно като за начинаещи
|
| Чет Ное 05, 2009 12:31 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
kiiid всеки път ме изпреварваш  Тъкмо да напиша: "kiiid кажи нещо за PSoC-a" и ти вече си написал  Сега вече с Cortex ядрата не звучиш офтопик
Майтапя се. Казвам го без лоши чувства. Гледам че PSoC се разнообразява, но не са ли прекалено нови?
Цецо изразявам лично мнение. По въпроса за дебъгването съм съгласен. Нямам опит с IAR, но и там ще се съглася с теб. При подкарването на туулчейна на GCC - да има проблеми. За начинаещ трябва да се рови доста и пак трудно ще намери отговор на иначе очевидните за един гуру неща. Но не са необходими чак толкова(купища) знания. Като сложим и това, че има готови неща като CrossWorks, YAGARTO ... може да не му се наложи да минава в кръжока "направи си сам".
Трудностите и суровата среда дисциплинират и дават основни навици и познания - нещо което според мен е важно за всеки начинаещ. За напреднал е по-важно безболезненото и бързо преминаване от една среда на друга. При начинаещ четенето и главоблъскането няма как да ги спестиш.
Но да не превръщам темата в поредния сблъсък на идеологии  . Днес времето е изключително ценен ресурс и това налага да се правят компромиси с принципни неща като това новобранците винаги да влизат през мръсния канал.
|
| Чет Ное 05, 2009 1:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
kiiid тия чипове още не са ги пуснали в продажба
Много я обичаш тази фирма но докато не отработят тази серия добре ще са си просто екзотика за която още не си струва да се говори.
|
| Чет Ное 05, 2009 1:38 pm |
|
 |
|
misho
Ранг: Минаващ
|
За да не пускам нова тема имам следният проблем - искам да пусна експериментален WinArm проект като за редактор използвам programmers notepad. Обаче като дам make на сорс-а ми се показва съобщението: The system cannot find the file specified. Процесора - at91sam7s128. Извинявам се за левашкия въпрос, но съм абсолютно начинаещ в архитектурата на arm7 и тууловете за него, а нямам възможност да използвам платена среда.
|
| Чет Ное 05, 2009 7:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е трябва да видиш кой точно файл ти липсва. Постни последни няколко реда от промпта.
Макар че е много вероятно и така да не можем да помогнем, ако се окаже че тулчейна е компилран не точно така както на теб ти трябва.
Ама свиквай, с гнуста е така. Току гръмне някъде и се почва едно псуване... Точно такава ситуация имах предвид като казвах че това не е за начинаещи.
|
| Чет Ное 05, 2009 8:11 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Или файла или пътя към него не е наред. Да нямаш интервали в името на някоя от папките(напр. Program files)?
Когато напишеш в конзола какво ти излиза?
Постни мейк файла, който ползваш.
|
| Чет Ное 05, 2009 8:58 pm |
|
 |
|
MIPS
|
Виждам , че има добри съвети , а да ви попитам между PHILIPS, ATMEL или CIRRUS с кой да почна , да не стане после като с пиковете 
|
| Чет Ное 05, 2009 9:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Пробвай с друг текстов редактор
Извинявай за левашкия отговор, ама не можах да се сдържа
Като за начало виж дали си инсталирал тоя WINАРМ toolchain. После ако тоя мейк го пускаш от редактора (който аз не познавам) виж дали има настройки за пътищата към мейк и компания. Но при всички случаи, когато имаш проблем с GNU работи от команд промпт!
Ако в команд промпт напишеш "make all" и видиш The system cannot find... значи нямаш пътища (ама това са въпроси за обикновен уйндовс потребител, а не за програмист...)
бтв бих ти препоръчал yagarto вместо WinArm - не че има голяма разлика, просто специално за SAM7 си е документиран като за начинаещи - как да го инсталираш, как да го подкараш и т.н.
По-темата... като гледам MIPS се интересува от китове, а не среди? Наистина olimex имат разни неща... но и самите производители също предлагат бордове. Въпросът е за какво точно ще го ползваш, защото ако ти трябва LCD по-добре да си вземеш такъв борд, ако ти трябва етернет може да е друг. Най-добре изброява кво ти трябва и търсиш борд дето има всичко по възможност, та да потестваш повечко, преди да стигнеш до собствена платка...
Другото дето не ставя ясно ARM - ARM7 или Cortex M3? Първото е улегнало и според мен е по-добро, ама пък бъдещето е на бъгливия куртекс... Демек ако ти трябва за еднократен и бърз проект - АРМ7, ако ти трябва платформа за следващите 5-10 години - куртекс.
Виждам другите вече са обсъждали компилаторите...
Наистина GNU не е за малоумници, но дори и на добрите им трябва време за да навлязат, особено ако го правят сами. Затова, ако ще го пробваш, най-добре потърси познат, дето да дойде да ти настрои всичко.
Може би най-добре, ако поработиш малко и на IAR (или друг комерс) и малко на GNU и след това сам да избереш. Защото изборът винаги е субективен. Примерно за моите изисквания аз съм си преценил, че GNU ми върши 100 пъти по-добра работа от IAR. Но това си е мое и може би субективно мнение. Друг ще каже пък че IAR му върши 1000 пъти по-добра работа и също може да е прав за себе си.
Но ако оставим настрана субективната преценка, аз мисля че това са два различни стола и е неудобно да се седи и на двата едновременно. Трябва да се избере единия, за предпочитане по-удобния според размера на задника 
|
| Чет Ное 05, 2009 9:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
А защо не Luminary (Texas) ?
Aз щото съм на вълна куртекс сега, гледам че те изглеждат най-съблазнителни...
Иначе за АРМ7 мисля че Атмел правят най-добрите. Но туй е въпрос на субективно мнение. С две думи аз ги харесвам защото са обща и съвместима платформа, демек може да ги сменяш като носни кърпички според нуждите. NXP (филиповци) са... един голям експеримент. Демек една торба с чипове дето нямат много общо. И ако направиш платка с един, пък ти се наложи да го смениш си отваряш сума си работа. Това не ме кефи.
|
| Чет Ное 05, 2009 9:48 pm |
|
|