Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Защита на говорители по ефективна стойност 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Защита на говорители по ефективна стойност
Затрябвало ми е набърже да скалъпя няколко устройства за защита на говорители от глухари и пичлемета (външно устройство).
Защитата по пикова стойност е в усилвателя ама чалгарят е способен на всичко като чуе любимата си (тъпа) песен.
Понеже нямам чаркове, литература, време и нерви съм решил захранването да идва от говорителите и мощността да се мери с лампички които да светят на някой фотодиод. Най-вероятно и полеваци няма да сложа за регулиране а някой шмитер-ключ който да спира звука за известно време.

Притеснява ме зависимостта лампичка-Si фотоелемент щото не е много проста. Някой има ли данни за това?

Вто Авг 04, 2009 9:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Няма ли да ти е по-лесно да ограничиш входния сигнал, пък чалгаря повече от макс. не може да завърти копчето за усилване :)

Вто Авг 04, 2009 10:33 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Най-простия начин за защита на тонколони които съм виждал е с проста лампа.При определени условия има 0 ома , при издевателства лампата почва да свети и си върши работата - ограничава мощноста върху говорителя.Това е разпространен метод при дискотечно узвучение за да няма золуми по говорителите.

Вто Авг 04, 2009 10:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еее, това с последователната лампа е прекалено дървено пък и ще криви ниските щото не става дума за дискотека с хилядите ватове. И трябва да се експериментира за всяка уредба поотделно.
Искам все пак някаква точност на задействане щото прага глухар/слушател си е известен :)
Пък и да си оставя вратичка за електронен потенциометър на входа - има съвестни слушатели пострадали от калпаво рипване.
Да не говорим, че има и съвсем съвестни (като мен напр.) които не си пускат сата или ТВ-то на звуковата уредба заради различното ниво на звука на каналите пък и като загърмят рекламите...

Zeus, аз точно като ограничение/изключване на входния сигнал го бях замислил ама ти ме подсети, че за най-бруталните ще има реленце което изключва говорителите докато не се вразумят. Така устройството спокойно може да се забута някъде между усилвателя и говорителите.

Edit: всъщност лампичките са 12 волтови от коледната украса на общината - изненадващо качествени, с лупа отпред и без окъсяване при изгаряне. Имам достатъчно да ги включвам последователно и да защитават всеки канал на уредбата.

Сря Авг 05, 2009 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това което ти трябва се казва лимитер и вече го има и в евтините китайски усилватели .
Има го и като отделно устройство.От опита ми с озвучаване на големи помещения
( и допира на DJ до техниката ) съм се убедил че е важно не само ограничаването по
мощност , но и честотното ограничаване на сигнала .Ако пък искаш да си правищ лимитери сам
мога да ти дам работеща схема на QSC .

Сря Авг 05, 2009 9:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе аз само исках да си съкратя времето за търсене и експерименти. За китайско не ми се говори нито за купуване.
Решил съм: лампички на канал осветяващи Si приемник.
Не става дума за дискотека а за съвременните масови многоканални уредби в които честотите са достатъчно диференцирани пък и се знае къде блъска най-много.

Сря Авг 05, 2009 10:03 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
А бе аз само исках да си съкратя времето за търсене и експерименти. За китайско не ми се говори нито за купуване.
Решил съм: лампички на канал осветяващи Si приемник.
Не става дума за дискотека а за съвременните масови многоканални уредби в които честотите са достатъчно диференцирани пък и се знае къде блъска най-много.

Може да следиш тока за по интелигентно и ако превиши определена стойност някакъв полеви транзистор ще изключва крайното стъпало :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Авг 06, 2009 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето нещо за четене по темата
http://sound.westhost.com/project33.htm

Чет Авг 06, 2009 12:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv, как се следи с елементарна схема ефективната стойност на ток с произволна форма? А ако ограничението е по изход - по-добре да сложа реленце (тук е "Занзибар" все пак).

Zeus, набързо го прегледах ама не е точно каквото искам и повече ще пречи отколкото да помага.

Както казах: усилвателят си има необходимите защити по пикова и постояннотокова стойност, няма "пук" при включване и т.н. Обаче като го надуеш ефективната стойност се доближава до пиковата а това обикновено първо поврежда говорителите и то така, че само експерт може да го установи.
Лампата е най-простият преобразувател на ефективна стойност в топлина/светлина, в случая повече ще свети щото става дума за ограничение по максимум, Si елементът си е чувствителен в близката инфрачервена област...

Номерът е ДА НЕ СЕ ПРЕЧИ на нормалното слушане.
Явно ще се експериментира (пък имам време...) и с някое тримерче ще се спасява положението.
То пак ще има забавяне/интегриране щото тия маломощните лампички може и килохерц да предадат :)

Offtopic: едно време беше много популярно с подобни лампички да се правят любителски оптични телефони, хващаха и на 100 метра. Със съвременната цифрова техника и разните му там LED-ове/лазари би се получило много полезна играчка когато има пряка видимост :idea:
Щото хубавите уоки-токита съвсем не са безпари пък и не са за деца.

Чет Авг 06, 2009 9:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
След като си решил да е трудно - подарявам няколко оптрона лампа - фоторезистор ( японски ).Така
или иначе правиш лимитер .Просто този ще е с много по-големи нелинейни ( пък и други ) изкривявания .

Чет Авг 06, 2009 9:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря Василе, що ги нямах преди време...
Обаче на мен ми трябва много ламби - един датчик и малко електроника.
Пък и за отрицателни пари да ми ги даваш докато дойдат до "Занзибар"...

Ама мен вече ме мързи бе хора - за всяка спойка сметка си правя. Да не говорим, че имам малко повече акъл от средностатистическото китайче :)

Пет Авг 07, 2009 9:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]