Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проектиране на автомат за асансьор 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проектиране на автомат за асансьор
Здравейте, чудех се къде точно да пиша за мойто питане и тук асе спрях.Ще учствам в едно състезание и съм намислел да проектирам следното нещо.ДА се проектира автомат за управление на асансьор за обслужване на триетажна сграда.Реализирайки схемата с елемнтна база по ваш избор.Това е условието, но трябва да се ползват ТТЛ елемнти и тригери( това е позволено), ако може някой да помогне с идеи, теория, статии, схеми и каквото и да е само да ми послужи ще му бъда много благодарен

Чет Май 07, 2009 6:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ама това олимпиада ли е или някой НАИСТИНА ще се вози в асансьора 8O

Чет Май 07, 2009 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Напиши в Google "elevator ladder diagram". Първият резултат има малко основи.
Задачата за асансьор е почти класическа за ладери (ladder), а то и така са се правили преди. Като си изясниш каква е логиката, можеш да си го пренесеш на TTL.
Успехи.

Пет Май 08, 2009 12:23 am
Профил

Мнение 
woody написа:
Напиши в Google "elevator ladder diagram". Първият резултат има малко основи.
Задачата за асансьор е почти класическа за ладери (ladder), а то и така са се правили преди. Като си изясниш каква е логиката, можеш да си го пренесеш на TTL.
Успехи.

търсих, даже и в руските сайтове навсякъде са показани как се прави ама с PIC-ве, а на мен ми трябва, не да командвам ел.мотора, а напр. като натисна бутона за 2 етаж на втория етаж да отиде и така.Аз не отбелязах че това ще бъде риализирано на хартия и симулирано в прогр. среда Multisim.Ако може нещо по конкретно да ми кажете.......

Пет Май 08, 2009 7:07 pm
Профил

Мнение 
ivelinqnev написа:
търсих, даже и в руските сайтове навсякъде са показани как се прави ама с PIC-ве, а на мен ми трябва, не да командвам ел.мотора, а напр. като натисна бутона за 2 етаж на втория етаж да отиде и така.Аз не отбелязах че това ще бъде риализирано на хартия и симулирано в прогр. среда Multisim.Ако може нещо по конкретно да ми кажете.......

Честно казано не можах да разшифровам напълно първото изречение, но горе долу му хванах смисъла...
Ивелине, като имаш логическата диаграма и имаш познания по TTL логика , или знаеш някой процесор, е достаъчно да включиш надраменното устройство да анализира данните и да синтезира схемата и евентуално програма. Пък нека да бъде и с някоя грешка - няма да утрепеш човек. Този вариант е по-добър за тебе и по-честен спрямо другите отколкото , ако вземеш готово решение и го представиш като твое. Пък и ще си личи, че неси го правил ти.

Пет Май 08, 2009 8:42 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
ivelinqnev написа:

Честно казано не можах да разшифровам напълно първото изречение, но горе долу му хванах смисъла...
Ивелине, като имаш логическата диаграма и имаш познания по TTL логика , или знаеш някой процесор, е достаъчно да включиш надраменното устройство да анализира данните и да синтезира схемата и евентуално програма. Пък нека да бъде и с някоя грешка - няма да утрепеш човек. Този вариант е по-добър за тебе и по-честен спрямо другите отколкото , ако вземеш готово решение и го представиш като твое. Пък и ще си личи, че неси го правил ти.
Имах предвит че не успях да открия добре обеснена логическа диаграма, това е......

Пет Май 08, 2009 9:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще трябва да се понапънеш.

http://www.metalpass.com/metaldoc/paper.aspx?docID=31
Ако беше зачел тук (първото с Google както ти бях писал), можеше и да излезе нещо. Какви PIC-ове, какви чудеса ...

Съб Май 09, 2009 12:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми за 2 етажа се прави на контактори. + Фазова защита + контрол за опечен мотор + фотоклетка + контрол за достигнат етаж (по време) + какво ли не още. Да не утрепем накой зяпльо. Бе я по-далече. Кофти и неблагодарно.
PS. В Multisim симулация на асансьор си е ебати ебавката. По мое скромно мнение.
Късмет!

Съб Май 09, 2009 9:29 am
Профил

Мнение 
[quote="Popeye"]Ми за 2 етажа се прави на контактори. + Фазова защита + контрол за опечен мотор + фотоклетка + контрол за достигнат етаж (по време) + какво ли не още. Да не утрепем накой зяпльо. Бе я по-далече. Кофти и неблагодарно.
PS. В Multisim симулация на асансьор си е ебати ебавката. По мое скромно мнение.
Късмет![/q
Явно аз не съм се изразил, правелно.целта ми е не да командвам моторин и др. а тригерните клетки да запомнят състояниет(напр. на кои етаж е), а ТТЛ елементите да управл. извикването на асансьора.дано сте ме разбрали сега.........

Съб Май 09, 2009 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, май аз също не вдявам. Това курсова работа ли е ? Да сложи даскала подпис ?

Съб Май 09, 2009 12:59 pm
Профил

Мнение 
Popeye написа:
Добре де, май аз също не вдявам. Това курсова работа ли е ? Да сложи даскала подпис ?
то не екурсова работа, но пак е от университета и така а можеш да помогнеш- поне идеи да дадеш

Съб Май 09, 2009 4:44 pm
Профил

Мнение 
#-o

Съб Май 09, 2009 5:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С идеите е много лесно. Повози се в асансьор. Хвани асансьорен техник да те светне, сами ще дойдат. Сори, ама нещо не ми се ще да пиша тук. Не си ти виновен. Такива ми ти работи. Гадни.

Съб Май 09, 2009 7:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Погледни тука
http://www.naladchik2006.narod.ru/ARHIV/MEH.htm
има разни руски схеми, с релета са, но можеш да вземеш идеи

Съб Май 09, 2009 7:20 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Ето това е човека, който ти трябва:
http://www.youtube.com/watch?v=yZks46ddjn8&feature=channel_page
Асансьорът работи с пикче. Софтуерът е доста специален и е работен повече от година... всичко на асемблер :roll: Проектът е използван за курсов проект, курсова работа и на края за дипломна работа (за двама човека) в ТУ Пловдив...

Нед Май 10, 2009 4:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща