| Автор |
Съобщение |
|
stamen777
Ранг: Минаващ
|
 Държавен изпит - малко помощ
Здравейте на всички!
Аз съм 12 клас и след няколко седмици имам държавен изпит а половината ми въпроси са от микроконтролери. Развивам тука въпроси и практически задачи има доста. За някои неща и даскалката неможе да помогне много затова питам тук - някой ако му се намира информация под ръка
Приложна задача: Да се начертае блокова схема на система за поддържане на определен температурен режим в пещ.Описание на системата.
Това е една от задачите от които се затруднявам.
Благодаря предварително 
|
| Сря Апр 29, 2009 10:31 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Държавен изпит - малко помощ
За да регулираш температура трябва да имаш сензор на температура. Сигналът от него трябва да постъпи в едно устройство , което да усили и преобразува сигнала от сензора. Наричат го трансмитер. Изходният му сигнал е напрежение, или ток, пропорционален на температурата. Този сигнал постъпва към друг вид устройство, наричано регулатор, или контролер, който решава какво да прави , като съпоставя приемания сигнал със заданието който му е дадено. Задание пък може да се променя във функция от времето, или от други параметри. Често трансмитерът е вместен в самия регулатор. Изходният сигнал на терморегулатора управлява реле, контактор, триак, транзистор, а те от своя страна - нагревател, клапа, или друг изпълнителен механизъм. Ами това е. Заграждаш тези неща в кутийки и си готов. Ако сте учили , че тези кутийки имат знаци в тях, които символизирът действието им, трябва да сложиш и тях.
Кое е училището? Ако не е тайна, разбира се. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Апр 29, 2009 11:41 pm |
|
 |
|
stamen777
Ранг: Минаващ
|
Благодаря много, ще се хвана да си го направя ей сега.
ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" - Горна Оряховица
Имам още едно 1-2 въпросчета но после ще питам, че сега конспекта не е в мен 
|
| Чет Апр 30, 2009 12:11 pm |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
Ако те интересува мога да ти пратя на мейл технологична схема на автоматизация
на хлебопекарна пещ по 1 и 2 вариант на БДС
|
| Чет Апр 30, 2009 4:33 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
А какво представляват тези вариант 1 и вариант 2 на БДС 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Апр 30, 2009 5:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А с термостат за 5 лева не става ли? 
|
| Чет Апр 30, 2009 6:53 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
ДА бе представяш ли си блоковато схема на изпита ква ще е .. една голяма кутийка и пише ... термостат за 5 лева....(казано от най великия инженер на всички времена бат @ bongo_x2)
|
| Пет Май 01, 2009 10:09 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Хе, още си спомням един колега беше упоменал в източниците на дипломната си работа "Справочник на радиолюбителя". Председаделя на комисията бързо качи налягането, като го прочете 
|
| Пет Май 01, 2009 10:17 am |
|
 |
|
sthx
|
Щом е за представителни цели трябва да е наукообразно. А за практически - понякога и термостатът идва вповече. Само едните реотани могат да са достатъчни, а температурата - каквато се случи.
Един познат прави фурни. Отначало почнал с най-простия вариант, после сложил терморегулатор. Продал на клиентка последователно простата и след това "сложната" фурна. След втората продажба тя почнала да се обажда по телефона, че фурната не работи както трябва. Дори започнала да го заплащва със съд. И изведнъж след няколко седмици млъкнала. Срещнали се след това случайно и моят човек я попитал какво става. Оказало се , че при продажбата на фурната заданието на терморегулатора било някакво произволно, а майстор-баничаря не знаел нито на каква температура трябва да се пекат закуските, нито, че има възможност да променя заданието. После им просветнало , или накой им е казал...
|
| Пет Май 01, 2009 11:09 am |
|
 |
|
sthx
|
Щом е за представителни цели трябва да е наукообразно. А за практически - понякога и термостатът идва вповече. Само едните реотани могат да са достатъчни, а температурата - каквато се случи.
Един познат прави фурни. Отначало почнал с най-простия вариант, после сложил терморегулатор. Продал на клиентка последователно простата и след това "сложната" фурна. След втората продажба тя почнала да се обажда по телефона, че фурната не работи както трябва. Дори започнала да го заплащва със съд. И изведнъж след няколко седмици млъкнала. Срещнали се след това случайно и моят човек я попитал какво става. Оказало се , че при продажбата на фурната заданието на терморегулатора било някакво произволно, а майстор-баничаря не знаел нито на каква температура трябва да се пекат закуските, нито, че има възможност да променя заданието. После им просветнало , или накой им е казал...
|
| Пет Май 01, 2009 11:09 am |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
Ми така го учихме не знам.Стандарт ли /вариант ли беше ща излъжа  . Единия май беще по съветски стил а другия по западен. Ако пък тебе те интересува мога да ти ги пратя или да ги кача тук:)
|
| Пет Май 01, 2009 11:17 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами прати ги, ако ги имаш, интересно ми е да видя какви промени има. На ЛС съм ти изпратил пощенската кутия 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Май 01, 2009 4:18 pm |
|
|