Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Задача по ел.техника ! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Задача по ел.техника !
Здравейте,имам проблем със следната задача..тя е тип "кокошка" :

Код:
Да се изчислят S[VA],P[W],Q[VAr] при дадени U.R = 15,7V ; U.L = 25V ; U.C = 37,8V ; I = 0,34A ; L = 126mH ; C = 33uF ; R = 35ohm . R-L-C са свързани последнователно,цялата верига е последователно свързана.

благодаря предварително :?

Чет Ное 20, 2008 10:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Задача по ел.техника !
3dfx написа:
Здравейте,имам проблем със следната задача..тя е тип "кокошка" :

Код:
Да се изчислят S[VA],P[W],Q[VAr] при дадени U.R = 15,7V ; U.L = 25V ; U.C = 37,8V ; I = 0,34A ; L = 126mH ; C = 33uF ; R = 35ohm . R-L-C са свързани последнователно,цялата верига е последователно свързана.

благодаря предварително :?

Според мен имаш проблем още с условието на задачата. Каква е честотата на захранващото напрежение? Какво са U.R, U.L и U.C? Падове на напрежение ли?

Последна промяна Lupus на Чет Ное 20, 2008 11:07 pm, променена общо 1 път

Чет Ное 20, 2008 11:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
50Hz ...задачата се решава с комплексни числа,но нямам калкулатор с такива функции...

Чет Ное 20, 2008 11:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
3dfx написа:
50Hz ...задачата се решава с комплексни числа,но нямам калкулатор с такива функции...

Ще минеш и без комплексни числа, ако ползваш следните зависимости:
RL = 2*п*F*L
RC = 1/2*п*F*C

Чет Ное 20, 2008 11:14 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
:twisted: "но нямам калкулатор с такива функции..." :twisted:

Чет Ное 20, 2008 11:54 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Наистина има проблем с условието, но той е че има прекалено много входни данни и те си противоречат 8) .
Ако U.R е напрежението върху резистора (във всеки случай произведението U * R не се измерва във волтове) решението може да се получи с прости разсъждения:
- активната мощност е само тази, която се разсейва в резистора Pr=Ur^2/R;
- падовете на напрежение върху индуктивността и кондензатора са в противофаза и се изваждат;
- те самите са дефазирани на 90 градуса спрямо пада върху резистора, следователно входното напрежение е Uin=sqrt(Ur^2+(Uc-Ul)^2);
- входният ток си е тока в резистора Iin=Ur/R;
- общата мощност S[VA]=Uin*Iin;
- а разликата между S и P е Q.
А иначе, това което е зададено като напрежения и стойности на елементите въобще не се връзва с тока.

Пет Ное 21, 2008 7:03 pm
Профил

Мнение 
аман от разбирачи UR не е произведение, това е буква U с индекс R - демек пада на напрежение върху резистора

Съб Ное 22, 2008 2:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
nik написа:
аман от разбирачи UR не е произведение, това е буква U с индекс R - демек пада на напрежение върху резистора

Прочети внимателно какво съм питал аз и какво е писал БатеВаньо преди да реагираш така с определенията.

Съб Ное 22, 2008 9:49 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:

Аман от отворковци.Като много разбираш нещата - реши му задачата и му направи курсовата работа!

1.Условието на задачата е сгрешено.В такъв тип задачи се дава стойностите на елементите и тока и се търси напрежението на изводите на контура.Ако няма стойност за елемент - се дава неговия пад но не и с двете.
2.Става въпрос за хармоничен анализ,т.е напрежението на входа се представя като функция от вида: u=U.sin(w.t+q) , където q е началната фаза.
В комплексна форма u се представя като u=U.exp^(A)
3.Намирайки u се пресмята реактивната мощност Q=U.I.sin(A).От там използвайки триъгълника на мощностите се пресмята пълната мощност S;
S=sqrt(P^2+Q^2) ,където P е активната мощност - P=U.I.cos(A)

Задачата е елементарна и е от основите на теоретичната електротехника.Има я решена във почити всеки учебник - Фархи,Бесонов,Нейман,Калантаров..... Без тези елементарни неща не може да се продължи нататък.Но курсови работи няма да решаваме тук - поне аз няма да решавам.

Съб Ное 22, 2008 10:45 am
Профил

Мнение 
@lupus sorry това го писах за батеваньо само, само неговото писане съм коментирал щото ми стана смешно как набързо ги умножи :) иначе с това дето си го писал до сега трябваше да я е решил отдавна ама...

@кичо - за автора на темата нищо не съм казвал, но ето какво ще кажа на теб - когато ми е било времето съм ги решавал тия задачи, сега е неговото време и не е моя работа да му решавам задачата, щото нали знаеш оная приказка за дипломата и доктора....

Съб Ное 22, 2008 5:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
пишман станах,че пуснах тема тук.това ми е дал Доцента,в часът по упражнения си я реших подобна задача,но с калкулатор.

исках малко помощ от разбиращи хора,но нейсе.нищо не и е згрешено на задачата,с дадените стойности могат да бъдат намерени търсените,с просто ползване на комплексни числа.

Съб Ное 22, 2008 10:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
3dfx написа:
пишман станах,че пуснах тема тук.това ми е дал Доцента,в часът по упражнения си я реших подобна задача,но с калкулатор.

исках малко помощ от разбиращи хора,но нейсе.нищо не и е згрешено на задачата,с дадените стойности могат да бъдат намерени търсените,с просто ползване на комплексни числа.

Би ли публикувал решението с комплексни числа? Искам да видя как ползваш всички данни от условието....

Съб Ное 22, 2008 10:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Сега се загледах че трябва калкулаторче... Аз ползвам www.miscel.dk

Лошото е че с калкулатори се затъпява, иначе и спред калкулатора има проблем в заданието ;-)

Прикачени файлове:
calc.JPG
calc.JPG [ 52.06 KiB | Прегледано 1551 пъти ]
Нед Ное 23, 2008 12:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]