| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Рупор (horn antenna)
Има доста материали в нета, но бихте ли ме посъветвали за книга или страница в която има практически формули за пирамидален и / или коничен рупор - аз поне не открих много. Трябва ми да покрива честотна лента от приблизително 1-3GHz. Усилването и КСВто (VSWR) не са толкова важни, защото се работи с много малки мощности. Просто ми трябва насочена, широколентова и сравнително малка (30 до 50см дължина) антена и рупора изглежда добър избор. Благодаря предварително.
|
| Сря Окт 15, 2008 9:22 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 15, 2008 11:36 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Благодаря за материала. Знам че блатото е дълбоко - учили са ме за него, само явно трябваше на упраженията преди 10 години освен да мерим и правим разни фиктивни проекти, да бяхме направили и измерили и по една истинска антена... и да бях внимавал.
А иначе се продават, и то даже доста малки като размери, но цените са главозамайващи - дали заради трудната изработка, многото метал, симулациите или това, че са вечни освен ако не мине валяк през тях... или всичко заедно.
Ще преборим и това - бавно и славно.
|
| Чет Окт 16, 2008 12:28 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
то и на планарно-епитаксиална технология ги правят за микроантени... поне имаше една статия на некви корейци по въпроса...
важно е да се получи крайния резултат 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Окт 16, 2008 10:43 am |
|
 |
|
MYXATA
|
 Re: Рупор (horn antenna)
и все пак мисля че трябва да си спомниш повече от лекциите
Коефициента на стояща вълна си е отношението на отдадената енергия в ефира и "полето" което "стои" около антената и най-близката "земя"...
Така разгледано мощността не е най-важното при КСВ-то... а съгласуването на крайното стъпало с антената
защото при добре съгласувана антена отдаваш цялата енергия в ефира 
|
| Чет Окт 16, 2008 10:53 am |
|
 |
|
Grubi
|
за КСВто имах предвид че и да се върне някаква мощност назад, няма да проблем за крайния усилвател както е при големите мощности. Иначе ми е ясно, че 50% ефективност на антената е доста оптимистична прогноза. Но даже и антената да е с 0дб усилване, няма проблем.
Проблема най-вече при мен е, че искам широколентова и насочена антена (та и портативна, т.е. противоположни неща) - ако е обикновенна антената става теснолентов филтър и се получават много ехота (такава ми е ситуацията сега защото ползвам пач антени за 2.4GHz), a насочена защото искам да меря ниво в цистерна с вода например, като имам максимална дистанция от 10 метра например.
Логопериодичните антени изглеждат добра алтернатива - например антена от 1 до 7GHz цената и е три пъти по ниски от хорновете.
|
| Чет Окт 16, 2008 12:29 pm |
|
|