|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:52 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 U3 Smart Drive
U3 smart drive е обикновена USB флеш памет, която има някои допълнителни възможности от рода да си инсталираш софтуер и когато се логнеш пред чужда машина да може да използваш пароли, номера и софтуер от флеш паметта.
Интересно ми стана как се инсталира софтуера на тази памет ? Примерно имам си инсталиран някакъв софтуер на компа, искам да го инсталирам и на флеш паметта, Windows-а как ще разбере да запише файловете, които са предназначени за Windows/system32 директория във флеш паметта ? После когато използвам флеш паметта на чужда машина, как тамошния Windows разбира, че трябва да използва примерно DLL-ки от флеш паметта, вместо от Windows/system32 ?
Четох, че U3 има доста проблеми, от рода на след като си използвал софтуер от флешката и я извадиш от таргет компа, след това този комп често зависва. Някой използвал ли е такава флешка и какви му са наблюденията ? Или е въздух под налягане ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 24, 2008 7:47 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Не съм ползвал (все се канех да пробвам, но...)
До колкото разбрах, от флашката си рънваш браузера, и си ходиш из мрежата, без да оставиш следи на компютъра, от който го правиш.
Друго май не може
|
| Чет Яну 24, 2008 11:12 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
И аз не съм ползвал (двойно по-скъпи, бе). Но май ,че самия софтуер трябва да е писан с подоба функционалност. Пък и може би с флашката да върви някакъв помощен софт или драйвери?
 |  |  |  | Цитат: U3 – стандарт на бъдещето Cruzer Micro на Sandisk е първата USB флаш карта, в която се ползва новият стандарт U3. На този носител могат да се инсталират програми, които се пускат направо от него. Наистина, за целта приложението трябва да отговаря на стандарта U3 Environment. U3 приляга като втора кожа върху обвивката на Windows и позволява зареждане без администраторски или потребителски права. Без следи: Не са нужни нито изменения в регистъра на Windows, нито задаване на пътища, понеже всичко се случва в средата U3. При изваждане на картата, от твърдия диск се заличават всякакви временни данни, които приложението си е позволило да запише там. Това е доста удобно за интернет клубове, където обикновено остават куп следи от работата на потребителите. Просто и надеждно: Ако U3 картата е включена към компютъра, в системната лента се появява съответна икона. От нея се отваря панел за пускане на приложение LaunchPad - своеобразно меню “Старт” за флаш картата. От LaunchPad се пускат или инсталират необходимите програми. Функцията Enable Security позволява съдържанието на картата да се зашифрова с 256-битов ключ и да се защити с парола. Винаги свежи програми: На сайта на консорциума U3 ( www.u3.com) ще намерите версии на всевъзможни програми, адаптирани към U3, включително Skype и Winamp. През LaunchPad можете да ги свалите и веднага да ги инсталирате в картата. Забележете обаче, че не всички такива програми са безплатни. |  |  |  |  |
http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=2405&pn=4
|
| Чет Яну 24, 2008 11:31 pm |
|
 |
|
¶
|
Не знам преди какви цени са имали, но в момента една такава 4GB на SanDisk се продава към $35. Въпроса е, че не виждам особен смисъл от такава карта.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Яну 25, 2008 12:32 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Няма значение, каква е флашката, стига да има достатъчен обем.
Просто се натоварва браузера.
Ето от тука е free
http://www.download.com/torpark/3000-23 ... 86817.html
Идеята е, да не си обвързан с конкретен компютър, а да си носиш но флашката, линкове, адреси, пароли и пр, все едно си си на своята машина.
Има и вариант за Opera
http://opera-usb.com/operausben.htm
и за FireFox
http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable
има и екстри", като покриване на адреса, от който се конектваш 
|
| Пет Яну 25, 2008 1:17 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Скоро не съм ги гледал цените. Преди година при един и същи капацитет U3 бяха на двойна цена. Сигурно са паднали вече...
А за смисъла - Товариш върху това чудо ХР-то + целлия работен софт и си бачкаш през усб-то. Като влезе хайката на софтченгетата дърпаш бързо флашката и я гълташ. 
|
| Пет Яну 25, 2008 2:50 am |
|
 |
|
¶
|
Добре де, ама същото може да се постигне като си направиш boot flash memory с Windows, след което рестартираш компота и му задаваш в BIOS да зареди OS от USB-то ? Нали не фантазирам ? Мисля, че има такова животно, лично никога не съм пробвал.
А флеш памет трудно се изяжда на голо, поне малко водица ще трябва, да може да се смели по-лесно  А ако чиповете са безоловни, няма смилане. По-добре инсталацията да е на CD, чупиш диска, нека после да го лепят 
|
| Пет Яну 25, 2008 5:22 pm |
|
 |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
Това което знам със сигурност е за една дистрибуция на линукс която се зарежда на много слаби машини,
условието е да има 128 Mbt RAM. Тази дистрибуция има възможност да се инсталира на флашка по голяма от 128Мбт
Но пък може да се бутва само от по нови машини и поддържащи USB 2.
Мисля че инсталиране на програма в флаша под вин не е възможно, а да не говорим за работа в различни компютри.
edit
Не поставям под съмнение горните линкове , вероятно някой програми могат.
Но има такъв напълно работещ без проблеми вариант под линукс.
Даже може да си инсталираш допълнително софт, и да си запишеш промените.
|
| Пет Яну 25, 2008 7:19 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
В линка който съм пуснал по-горе се описва точно тая процедура - вкарване на ХР във флашка.
Иначе за У3 си мисля ,че тая функция с криптирането и заключването на целия флаш е доста ценно.
|
| Пет Яну 25, 2008 10:52 pm |
|
 |
|
¶
|
ji4ka, сичко убаво, ама много сложно бе братче  . ... толкоз процедури по направа на джобен XP, а може и да не тръгне ( по-вероятното )
Замислям се, кога да купя една SanDisk 8GB Cruzer Micro U3 USB 2.0 Flash Drive и да видя какво ще стане. Виждам, че могат да се намерят на цени около $70 без ДДС.
|
| Пет Яну 25, 2008 11:20 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Вярно че е сложно , но концепцията е добра. Пък и там го дават като авариен вариант макар ,че на една 8гига можеш да сложиш комай всичко което ти трябва във фул вариант.
|
| Пет Яну 25, 2008 11:47 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|