|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:51 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
16 битово умножение и делене
| Автор |
Съобщение |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
 16 битово умножение и делене
Направо по въпроса ще карам - искам да умножа две 8 битови числа. Естествено резултатът е 16 битов. Този резултат искам да разделя с 16 (или 8 ) битово число. Работя с PIC16 и няма хардуерен умножител, както при 18-ките. 8 битово деление съм правил, но 16 битовото ме затруднява. Ще се радвам на всякаква помощ по въпроса, че вече много се обърках 
|
| Чет Сеп 13, 2007 9:00 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Абе диване,в интернет потърси ли а ? Ето ти линк,отиди и чети - http://www.piclist.com/techref/microchi ... /index.htm
|
| Чет Сеп 13, 2007 9:56 pm |
|
 |
|
vankata
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Юли 13, 2007 10:19 am Мнения: 52 Местоположение: Хасково
|
с риск да си навлека много гневни възглеци аз така ги умножавам 16 битови числа
http://woodgears.ca/marbleadd/index.html
да направя уточнение което си го пише в "С" от голяма на малка може а обратното не 
|
| Пет Сеп 14, 2007 1:45 am |
|
 |
|
zax
|
не ми се рови сега в сайта на микрочип но там има доста добра библиотека за умножение деление плаваща запетая и др опреции
само си слагаш нужния модул и хедар и си готов ...
ако не се оправиш свиркай ще поровя все пак
може да има и по-добри не споря
но тези със сигурност работят
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пет Сеп 14, 2007 9:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз навремето измислих по лесен начин. Взех един кирлив компилатор, написах а=б/ц и после взех та взаимствах получения асемблерски код. После като малко поумнях се сетих че понеже компилатора ми беше пълна кракната версия имам и сорсовете на библиотеките 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 17, 2007 10:47 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Един бивш колега, като не се сетил как да реализира умножението, го беше направил така ( бабешката и супер бавно, но все пак работещ код  ) : нулира 16-битовата клетка резултат, намалява едното множимо в цикъл с 1, докато не стигне до 0, на всеки цикъл прибавя второто множимо към 16-битовата клетка резултат, накрая има 8-битово умножение 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Сеп 17, 2007 10:51 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
ми че какво, и това е идея, макар и бавно, но сигурно
май нямам време да се занимавам сега с това, че почвахме студентство
все пак благодаря
|