|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
mash
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 27, 2006 6:23 pm Мнения: 162 Местоположение: Севлиево
|
 RS232 по кабел
Здравейте !
Може ли да комуникирам по един 4 жилен кабел( 1(+5в);2(-); 3(RX); 4(TX) ) с 5 микроконтролера, като RX и TX ги свържа паралелно за всички пик-ове.
Т.е. има ли проблем да свържа галванично всички RX в една точка, както и всички TX в друга ?
Комуникацията ще се извършва посредством MAX232 към компорт-а.
|
| Чет Юли 05, 2007 2:08 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами може, но трябва софтуерно (в пика) да са забранени всички предаватели TXD
(т.е. да са входове пиновете) и само по един да се разрешават за
предаване към макса. По време на комутациите ще има вероятно фалшиви
импулси, но софтуерно (в компа) може да се изчистят.
Входовете (RXD)може да са си в обща точка.
И да има "гледащо куче", че ако се освини софта да не се опърлят...  )
|
| Чет Юли 05, 2007 2:46 pm |
|
 |
|
mash
|
Хаха
Това ми хареса.
Идеята е да следя 5 напрежения и при подаване на числа от 1 до 5 съотвения микроконтролер да ми го изпраща
напрежението.
За сега съм го реализирал с един 12ф675 и работи много добре, но ми се иска да заработи със всичките 5.
С диоди възможно ли е да разделя TX-изводите ?
#include "D:\picprocesori\project\12f675_voltmeter_rs232.h"
float acp;
char str;
void main()
{
setup_adc_ports(sAN0|VSS_VDD);
setup_adc(ADC_CLOCK_DIV_32);
setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
setup_timer_1(T1_DISABLED);
setup_comparator(NC_NC);
setup_vref(FALSE);
printf ("\r\nDigital Voltmeter ver.0.0.1");
While (true)
{
str=getch();
if (str=='r')
{
acp = read_adc();
acp = acp * 5;
acp = acp / 1023;
printf("\r\nVoltmeter=%f V",acp);
}
else
{printf ("\r\nERROR COMAND");
}
}
}
|
| Чет Юли 05, 2007 3:29 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
По-добре помисли и за RS485. Много не ми харесва контролерите на обща шина...
По едно чипче 75176 едва ли ще е много преразход....
|
| Чет Юли 05, 2007 4:19 pm |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
Това е схема която работи в реални условия. Разстоянието от MASTER контролера до SLAVE контролерите е 60 метра по кабел усукана двойка, като SLAVE са 50 броя на едно място и при запитване към някой от тях по съответен протокол се обаждат и връщат данни... нивата на сигналите са железни, гледани са с осцилоскоп, не съм пробвал да закача повече приемници да видя до колко ще издържи.
MASTER е един PIC и нищо повече, няма усилватели, буфери и подобни.
 имаш софтуерно само да решиш ситуацията.
|
| Чет Юли 05, 2007 8:58 pm |
|
 |
|
mash
|
Хмм ... Интересно...
А какъв е този диод ?
Нещо не ми е известно означението му ?
|
| Чет Юли 05, 2007 10:53 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
На открито поле без кабели и далекопроводи на електроснабдяване на поне километър ситурно работи...я пусни на 10 метра същата схема в близост до маломощен индуктивен товар...или пусни постоянен обмен на данни и гледай за грешки, през това време светни луминисцентна лампа със стартер в близост...и каква е идеята на усуканата двойка в случая и по нея да вървят RX и TX ?
PS: Не се заяждам, да не стане да си го помислиш като един съфорумник наскоро, не мисля че това е най-доброто решение в случая, като се има впредвид, че RS485 чип е 30-ина стотинки и изисква още 3-4 външни елемента
|
| Чет Юли 05, 2007 10:56 pm |
|
 |
|
mash
|
С този чип по-надеждна ли е връзката ?
Гледах му описанието (PDF) и цената му е доста атрактивна ...
Наистина ако е по-добър вариант .... ще се ориентирам към него.
А това с лампата че го пробвам още утре в службата 
|
| Чет Юли 05, 2007 11:10 pm |
|
 |
|
speedblue
|
Смешно ми е просто защото незнам от опит ли говориш или на база теоретични познания, понеже на теория е точно както го казваш  А сигурно и от опит де... не се обиждай и ти. В моя случай е от 100% приложен опит. Това нещо работи от 5-6 месеца вече, не претендирам да помня точно... и системата е блокирала няколоко пъти само поради ненаправена ресетираща схема когато спре тока кратковременно или при големи пулсации, това му е проблема. Но го оправих чрез управляващия PIC... нещо като "мастър ресет" на трасето  и това се активира когато спре тока само. Съгласявам се, че това не е решение за критични ситуации, но човека попита "може ли .. това и онова" - Да, може  )) и работи перфектно даже на 60 м дистанция с товар от 50 бр PIC-ове закачени на RX и TX шината - май съм му отговорил на въпроса изчерпателно.
А за въвеждането на смущаващи фактори както предлагаш няма нужда да го правя... това което е базова станция е във вътрешна стая със компютри, апарати и некакви други простотии... в близост има охладителни компресори  които се сещаш какво правят с ел. мрежата... после, кабела продължава в друго вътрешно помещение, но вече е в окачения таван, а там има магистрални кабели за други агрегати които са под тавана и които се превключват периодично и т.н. ... лично се притеснявах как ли ще се получи в тази кошмарна среда, но фактите сами говорят... имай предвид че всичките 50 бр си взимат захранването по този същия кабел... та нещо като коледна елхичка е средата... но както и да е. Реших да поясня. Винаги е така... не е достатъчно да кажеш малко
Защо усукана двойка ли... за удобство - UTP кабел под път и над път
п.с. Като каза за лампите и стартерите  кабела върви върху и по възможност между лампите и техните дросели които ... и т.н. 
|
| Пет Юли 06, 2007 12:33 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Точно същото исках да чуя и аз ...заради опита ли реши, че можеш да вържеш 50 устройства на някакъв (вероятно изчислен) baudrate на RS232 и откъде разбра, че 60m ще заработи...решил си да стреляш пък каквото уцелиш ? Мислиш ли, че протоколи от сорта на RS422 и RS485 (LAN, CAN и пр) щяха да имат смисъл и да ги правят с трафчета и съгласувания щом може да се заобиколи толкова просто. Ако говорим за тестова постановка, на майтапа да вържем 10 процесорчета на 5м кабел да си говорят - да, няма проблем, ако не държим на цялостта на данните също става...обаче не може просто ей така да драснеш "ей тва работи на 60 метра, 50 слейва закачих и тръгна - направи го и при тебе ще тръгне". Виж ако си го пуснал на 110bps е друг въпроса 
Последна промяна Predator_MF на Пет Юли 06, 2007 1:14 am, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 06, 2007 12:56 am |
|
 |
|
speedblue
|
Бодовете са ниски наистина поради факта, че същото ще премине от кабели на радио... но нали говорим за принципа - диодче на TX шината... човека си прави нещо самоделно и иска да му тръгне, пък после ще си го подобрява колкото му е кеф
п.с. Сега погледнах за да съм коректен - 300 бода е.
|
| Пет Юли 06, 2007 1:03 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Махни го Хищника бе - той ей така си ги говори на изуст нещата, много му разбира главата на него  . Аз бих вързал и 100 слейв ПИК-а точно така и хич не ми дреме....само ако имаше ТНТМ още де  . Тия тъпаци, защо са ги измислили тия другите интерфейси и протоколи, идея си нямам  .
|
| Пет Юли 06, 2007 3:24 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Е тва директно ТТЛ нива да предаваш по кабел, че и на 60 метра, не го бях виждал, имаш късмет че Пика работи в широк диапазон на входните напрежения, а при 300 бода импулсите са достатъчно дълги та нарастването не е проблем. Чудно обаче как все пак работи , особенно в посочената от теб среда, и какъв процент от пактите са счупени.
Аз лично такова решение на никого не бих препоръчал, на 60 м дори биполярен RS прави проблеми, но пък ти щом си доволен лошо няма.
|
| Пет Юли 06, 2007 8:47 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Мен ми е чудно, за такива приложения си има оптика... Че е и достатъчно евтина и лесна за употреба. Не знам що хората се хабят още с жици. 
|
| Пет Юли 06, 2007 9:39 am |
|
 |
|
Iliya
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Окт 23, 2006 2:07 pm Мнения: 69 Местоположение: Бургас
|
С оптиката е най-добре, обаче само цените на кабелите са прилични.
Аз 232 не бих ползвал.
485 си е за тази цел, обаче както върви разговорът, човекът ще се заблуди, че може да закачи 50 устройства със 75176. То и в дейташиита си пише, че са до 32 поради входното съпротивление на приемника, което е 12к. Има си съответни драйвери, които позволяват до 64-128-256 устройства на шината.
Ако кабелажът е на открито, след всяка гръмотевична буря се сменят 75176. За да не бъде така, се произвеждат драйвери с подобрени параметри, например ADM483.
Ако са прекалено много и имат доста за казване, може и скоростта на обмена да е проблем. На практика до около 300 метра много устойчиво се работи на 19200.
Ако има макар и съмнение за сериозни смущения - оптрончета... Analog Dervices произвеждат триканални изолатори, а също директно изолирани 485 - драйвери, има ги в K1.
Кабелите: най-добре + евтино у нас - Cat. 5.
Сега, Honneywell си позволяват да пускат неизолирани 485 включително в промишлена среда, но не им се връзвайте. Там работата е малко нещо на принципа: "Някой някога е измислил устройство, произвел го и то работи. Да не се променя на всяка цена!"
|
| Пет Юли 06, 2007 10:26 am |
|
|