|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:49 pm
String и Pointer в CCS, проблеми...
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 String и Pointer в CCS, проблеми...
Проблема ми е следния:
При извикване на МакеNewFileEntry по следните начини: Бих очаквал да ми се изпринтира "New File Created: ErrorsTXT", но компилатора казва: "Expecting variable such as LVALUE or...." и ми сочи към "Errors" стринга. Предполагам, че това не е правилния начин да си извикам процедурата, затова пробвах по втори начин:
Това се компилира, обаче в резултат ми изписва само "New File Created:".
Къде бъркам? Защо не мога да извикам процедурата във вид MakeNewFileEntry("Errors","TXT",3,2) ?
|
| Вто Фев 22, 2005 2:07 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
защото PIC няма указател към стринг и въобще към константа, защото той е с харвардска организация и "Errors" въобще го няма в RAM-a, та да има поинтер към него.
|
| Вто Фев 22, 2005 3:43 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Добре де...това:
strcpy(fname,"Errors"), не качва ли текст във fname (във RAM-а)...как тогава въобще работи strcpy(), след като е написана по следния начин:
???
|
| Вто Фев 22, 2005 3:48 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Ako си го копнал от някоя библиотека на CCS - нямам думи!
Компилирай го и виж компилаторът какъв .ASM ти е сгенерирал. Сигурно ще се натъкнеш на инструкцията RETLF или нещо подобно.
|
| Вто Фев 22, 2005 4:27 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Точно оттам съм го копнал (не можах да разбера това за думите  )... и като гледам на ASM работи с INDF-a...що не мога да схвана...по принцип трябва да работи, това си е C...егати
EDIT:
Доколкото имам опит в CCS-a, знам че '*' означава "address of". T.e. ако дефинираш
и използваш А така: ...е същото като това:
|
| Вто Фев 22, 2005 4:51 pm |
|
 |
|
danov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 4:43 pm Мнения: 85 Местоположение: София
|
 Re: String и Pointer в CCS, проблеми...
Не съм сигурен, но мисля, че оплакването идва от факта, че функцията очаква variable, а ти им подаваш константа.
При втория начин fname е указател, който не е инициализиран - класически пример за мазане някъде по паметта (а може там да няма памет). А пък fext е само един символ, а ти пишеш в него 4 (плюс нулата). Правилно е да ти даде грешка при strcpy (fext,"TXT");
Мисля, че ще имаш и друг проблем - strcpy копира докато срещне 0, но копира и 0-та. Както ти е направена структурата, копирането с strcpy на име, което е 8 символа, ще доведе до копиране на 0-та в началото на разширението. Също така и копирането на разширение от 3 символа ще доведе до копиране на 0 в следващото поле.
|
| Вто Фев 22, 2005 6:36 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Донякъде има логика, това за Variable-а го разбрах още като го писах...само че пак не схващам...В help-а на CCS пише следното за strcpy:
Значи, трябва ли да разбирам, че предварително трябва да обявявам дължината на стринга (което би било доста тъпо)...И защо във кода на strcpy е обявена променлива *s...значи то вероятно работи...но как? Тая вечер ще си поблъскам тиквата с още такива въпроси 
|
| Вто Фев 22, 2005 6:46 pm |
|
 |
|
danov
|
По принцип константите и променливите (могат да) стоят в различни сегменти, типове памет, и ... Затова в C са дефинирани като различни. Не съм писал за PIC, но най-вероятно константните стрингове се слагат някъде след програмата във flash/eprom.
Вариантите за работа със стрингове са два. Първия да са с предварително зададен размер, другия е да са динамично заделени с malloc. Това е възможно ако конкретната системна библиотека има поддръжка на функциите malloc/realloc/free. Ако няма, може да си ги направиш в част от RAM паметта, но ... може да се окаже, че е по-лесно да се работи с предварително зададени размери.
|
| Вто Фев 22, 2005 7:03 pm |
|
 |
|
danov
|
А на тази променлива не се ли присвоява някаква стойност преди да се използва?
Просто char *s е указател, т.е. адреса на масив от символи, а не самия масив от символи.
|
| Вто Фев 22, 2005 7:06 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Хм, тогава това как работи?
Никъде не е дефинирано колко е дълъг "s"...
|
| Вто Фев 22, 2005 7:12 pm |
|
 |
|
danov
|
Все пак може да погледнеш някоя книга за програмиране на C и по-конкретно за работа със стрингове и указатели. В C стринговете са поредица символи, завършваща с 0. Конкретно в тази функция се копира в s1 докато се срещне 0 в s2 (но трябва да копира и нулата, за да се получи отново валиден стринг по правилата на C).
Задължение на викащата функция е да подаде правилни входни параметри - указател s1, който сочи към достатъчно заделена памет, и указател s2, който сочи към стринг, написан по правилата на C - т.е. поредица символи, завършваща с 0.
Ако няма достатъчно място в масива, сочен от s1 (т.е. по-малко от колкото е дължината на s2), то се получава мазане в паметта след масива.
А тази функция според мен има проблем - не копира 0-та на края, защото цикъла се изпълнява докато *s2 != 0 и когато стане 0 тя не се записва в s. Искам да кажа, че ако имаш стринга "0123", то той заема 5 байта в паметта, а фунцията ще копира само 4. Последния, който е 0 няма да се копира и ще получиш стринг, който не е правилно терминиран.
И ако пуснеш нещо като:
char s1 [10], s2 [10];
memset (s1, 'a', 9);
s1 [9] = 0;
s2 [9] = 0;
strcpy (s1, "12345");
strcpy (s2, s1);
printf ("%s\n", s2);
ще видиш резултат:
12345aaaa
вместо
12345
|
| Вто Фев 22, 2005 7:33 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
...тука вече почвам да се бъркам здраво...довечера ще погледна малко в една книга, сигурен съм че ще измисля нещо...Благодаря за инфото 
|
| Вто Фев 22, 2005 7:48 pm |
|
 |
|
danov
|
За най-чисто ти предлагам да го изпробваш. Ще ми е интересно какъв е резултата.
|
| Вто Фев 22, 2005 8:06 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Така, направих няколко опита...оказва се следното:
Тоя код ми принтира "Predator_MF"...т.е. функцията ми се извиква Length(s) пъти с параметър s++...В случая нямаше значение дали ще дефинирам дължината на s (char s[10] примерно...). Странно, това не го знаех...Следващия ми опит беше да пробвам как работи strcpy(dest,src). Пробвах с това: Тука резултат няма, нищо не се принтира!!! Ако вместо printf(s) напиша:
Резултата е print на "Predator_MF"...Проблема значи функцията strcpy си работи, проблема идва в принтирането...не знам точно защо  . Все пак решението не ми е известно още...няма значение, ще гледам да избягвам стриговете, поне тези в CCS за PIC...то така или иначе RAM-a им си е достатъчно малък че да го тъпча с такива неща...в случая "Да живее АСЕМБЛЕР!!!" 
|
| Чет Фев 24, 2005 3:47 pm |
|
 |
|
bateAz
|
@Предатор, това за Асемблера е вярно, ама отчасти. Ако сега започваш и не възнамеряваш да програмираш непрекъснато, то асемблерът е за предпочитане - лесно се учи и лесно се ползва. Сравнително лесно се дебъгва и трасира.
Ако обаче си решил с това да си вадиш хляба- то решението е C. Просто времето за "научаване" на езика се връща многократно при по-нататъшната работа. Програмира се по-бързо, и най-важното : имаш лесна миграция от един контролер на друг. (поне теоретично е така  ). Естествено, нормално е езикът и компилаторът от време на време да ти вгорчават живота с някоя полова изненада, ама приеми го философски  .
|
| Чет Фев 24, 2005 9:18 pm |
|
|