Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Електронен аналог на автотраф ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Електронен аналог на автотраф ?
Искам да получа напрежение от 0 до 220 V ,50 Hz като формата да е синусоида. За сега съм измислил ,грец,филтър и 4 полевака ... :roll: Питанката е с какво да управлявам полевите тр. Има ли чип които да прави PWM ,да си изработва 50 Hz , а с някакъв потенциометър да се регулира амплитудата на полученото U ? За товар ще се използва траф.

Нед Апр 15, 2007 7:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами с един микроконтролер :wink: Работата е там че ще трябва да използваш каскадна схема - изправяш напрежението,после го подаваш на първото стъпало с което регулираш амплитудата.Второто стъпало ти преобразува напрежението от изхода на първото в синусоида (чрез ШИМ).Мако е играчка но става.Трябва и защити да си предвидиш.Има и друг вариант:трансформатор 1:1 преди автотрансформатора и пак си галванично разделен.Въпрос на избор :)

Нед Апр 15, 2007 10:13 pm
Профил

Мнение 
С микроконтролер знам, че ще стане. Въпроса е , дали не съществува чип за такава работа.С PWM мисля ,че и амплитудата на изходното U мога да регулирам,не виждам смисъл от "каскадно свързване"

Нед Апр 15, 2007 10:47 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
mitko_el, зависи за каква мощност, и какво КПД.

Щом ще се захранва трансформатор, от 0 до 220 V, мощността явно няма да е от значение, тъй като този трансформатор е разчетен на номинална мощност само при едно напрежение.

Нед Апр 15, 2007 10:57 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@митко_ел, по скоро си направи синусоидален генератор със ОУ-та, изчисти формата и честотата на сигнала и го усили през едно двутактно трансформаторно стъпало, регулирайки захранването на това стъпало ще получиш и промяна във изходното напрежение, при голям изходен ток и запазване на формата сигнала обаче ще е трудно.

Пон Апр 16, 2007 12:26 am
Профил YIM

Мнение 
forest_gump написа:
... по скоро си направи синусоидален генератор със ОУ-та, изчисти формата и честотата на сигнала и го усили през едно двутактно трансформаторно стъпало...

Този вариант съм го правил :) Устройството което умувам е за измерване на изолация при високо U(1500v), подходящи трансформатори ми се видяха от микровълнови печки(220/2000v) :twisted: Идеята е плавно да повишавам напрежението към трафа и да следя за пробив.

Пон Апр 16, 2007 11:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не се занимавай с глупости като искаш да мериш изолация,а си купи мегер.А и не всичката изолация се тества на 1500 волта.Има и на по-малко напрежение.А теста на изолация не ти трябва голвм ток.

Пон Апр 16, 2007 12:50 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
... а си купи мегер...

Ще ми помогнеш ли да свържа мегера към PC по RS232. :P Щото това е целта на занимавката...

Пон Апр 16, 2007 1:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Първо се научи да задаваш въпрос ! :evil: Отначало беше питане за латер,в последствие се измести въпроса към мегер.Като ти казах за каскодна схема - нямало да свърши работа,а точно това се опитваш да правиш.Специален чип няма да намериш.Каскадната скема ти позволява да изпитваш и при честота различна от 50 Херца - ако правиш нещо за износ,в държава където честотата е 60 Херца.При такова схема на свързване лесно можеш да контролираш плавността на подаваното напрежение и неговата честота и може да си направиш какъвто искаш интерфейс за връзка.Много лесно може и да се хване момента в който пробие изолацията - в зависимост от стъпката на покачване на напрежението. Колкото до това дали може мегер да се свърже към PC- да може има такива уреди с връзка по RS232 към PC,които си имат приставка мегер.

Пон Апр 16, 2007 2:11 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Първо се научи да задаваш въпрос ...

Още в началото съм написал: Искам да получа напрежение от 0 до 220 V ,50 Hz като формата да е синусоида.
Благодаря за отзивите!

Пон Апр 16, 2007 2:25 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами аз не бих ползвал PWM в случаяколкото и с голям аиндуктивност да е трафа не ти гарантира че няма да имаш пикове, които може да са доста над реланата стойност която искаш, от там може да имаш пробив при напрежения които според теб са доста по ниски. най добре генератор 50/60/400 Хц, ако ще изпитваш на 400, и усилвател с траф. След като не гониш голяма мощност нямаш никаакъв проблем. Може да е клас АВ за по плавен преход през нулата с директно +/- 200 на мостовете, от там вече траф към 2000 не е нищо сложно.

Пон Апр 16, 2007 7:38 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ами аз не бих ползвал PWM ...

И мен PWM ме притеснява с пиковете :x .Може да опитам с интегрално крайно стъпало TDAxxx , към 100W им даваха. Благодаря за съвета @ТоНu

Пон Апр 16, 2007 9:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
по-скоро при PWM ще е кофти спектъра. и има вероятност и фазов шум да се появи, не знам дали ще те бъркат хармоници (ако е само за пробив най-вероятно не)

чудя се един усилвател клас D дали няма да е по-добре от обикновено AB стъпало?
по-лесно ще го спрегнеш, а и има и по-ниско изходно съпротивление

Пон Апр 16, 2007 10:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]