Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Управление на четков мотор за пералня с тахогенератор 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Управление на четков мотор за пералня с тахогенератор
Здравейте!
Правя едно управление на перална машина с изгорял програматор - основно с цел "спорт" а и да науча това-онова. Ползвам пик 16F648 и програмирам на PIC-C. Мотора е четков. Разбрах че е по добре да го управлявам вместо фазово с импулси с променлив коефицент на запълване. Спрял съм се на честота 4Hz - тоест 4 пъти в секунда изчиславям очаквания брой импулси от тахогенератора и ги сравнявам с реално получените. На базата на получения резултат определям коефицента на запълване на останалата четвъртина от секундата - тоест през каква част от нея да пускам 220 към мотора. Проблема е че не мога да измисля елегантен алгоритъм как да определям какъв да е коефицента на запълване за следващия период, като ми се иска това да става плавно - с определяема сртъмност и т.н. Ако някой знае как става да даде едно рамо... Чувал съм за някакви PID управления, ама нещо не съм на ясно как става. Ако има и код - ще е супер, ама и само някоя насока също ще свърши работа. Благодаря!!!

Съб Яну 13, 2007 5:11 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Писал си, че ще ползваш пик. Иди на сайта на микрочеп http://www.microchip.com и потърси примери за управление на мотори - има много. И PID-а е обяснен разбираемо. В раздела "App Notes/motor control" май беше. Тука във форума едва ли някой ще ти го обясни "набързо".

Съб Яну 13, 2007 5:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
4 херца? а защо не 4 пъти на ден?

Съб Яну 13, 2007 5:48 pm
Профил

Мнение 
За нали затова питам - щото незнам как става. Определено 4/ден ще е малко :)

Съб Яну 13, 2007 5:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
1.Направи един ресърч във форума - дискутирали сме подобни теми.
2.Изтегли си от Микрочип ПДФ-ите и ги попрочети внимателно.
3.Задавай конкретни въпроси - така по лесно е да се отговаря.

За ШИМ управленията съшо имат особенности.4 пъти в секунда е малко.Изхода на тахогенератора НЕ Е ИМПУЛСИ а напрежение пропорционално на скоростта на въртене - т.е нужно ти е и АЦП ( и куп други работи) - но обяснения след зададен коректно въпрос !

Съб Яну 13, 2007 6:02 pm
Профил

Мнение 
Аз несъм 100% сигурен че това дето му мери оборотите е тахогенератор тогава. Гледайки ел схемата която чете от него, се генерират правоъгълни импулси - и явно се променя честотата им. Иначе аз пералнята съм я направил, ама сега мотора се управлява с фазофа модулация със следене на нулата и т.н., обаче не меря оборотите и се променят според натоварването - и е грозно като го слушаш - щото звучи сякаш мотора се напъва. Та иска м да го направя по - добре де - както си трябва. Аз съм си намислил как да стане в общи линии. Това дето е на ротора на мотора, като го закачиш за входната част /от изгорялата платка/ дава 8 импулса на оборот на мотора. Не го знам как се казва - ама явно не е тахогенератор...

Съб Яну 13, 2007 6:14 pm
Профил WWW

Мнение 
От къде дойде идеята за управлението с ШИМ. Един приятел каза, че за мотора е по-добре да се управлява с импулси с пълен размах - тоест 220, а за да се получи по малка мощност импулсите да се разредят. Цялата работа тръгва от това твърдение. Не ми е ясно също защо 4 херца да е малко, щото той мотора е доста инертен и за 1/4 от секундата не може да си промени много оборотите, а аз съм се спрал на 4 херца, защото така за тая 1/4 от секундата имам 25 полупериода, които мога да си разреждам както си искам и да получа в общи линии 25 различни нива на мощност. Така ли е или някъде бъркам генерално?

Съб Яну 13, 2007 6:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Изхода на тахогенератора НЕ Е ИМПУЛСИ а напрежение пропорционално на скоростта на въртене
айде сега....
разбира се че е импулси. напрежението също расте, но НЕ Е информативната величина, а честотата е.

Съб Яну 13, 2007 6:21 pm
Профил

Мнение 
Значи това тахогенератор ли е или не е - представлява някаква магнитна сърцевина която се върти в една намотка облечена с ламаринки подобни на зъбни колела. Че дава импулси - дава - мерих го.

Съб Яну 13, 2007 6:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
тахогенератор е. сега, не виждам защо се връзваш за тия 50 херца от мрежата. като искаш да управляваш четков двигател или нещо друго безиндуктивно, палиш някъде по средата на периода и гасиш във нулата.

Съб Яну 13, 2007 6:32 pm
Профил

Мнение 
Аз така го бях направил - ама да си призная, не ми стигат пиновете на процесора, та мисля да махна следенето на нулата и там да чета тахогенератора. Тук някъде из форумите пишеше че масово при пералните не се четяла нулата, и че така така смущенията били по малко. Платката ми е направена и не ми се иска много да я разбутвам, щото другото работи перфектно.
Важен въпрос!!!
Каква трябва да е носещата честотата на ШИМ при положение че се регулира променливо напрежение с 50Hz? Явно 4 херца не ви харесва нещо! ама ако е по голяма, в един период на ШИМ попадат много малко полупериоди от 220 те волта.

Съб Яну 13, 2007 6:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами как каква - самите 50 херца са носещата. всъщност, понеже се ползват и двата полупериода, брой я за 100 херца.
а, и още нещо - как така няма да ти стигат пиновете?

Съб Яну 13, 2007 6:44 pm
Профил

Мнение 
ами пиновете не стигат, щото тоя контролер не управлява само мотара а цялата пералня - 3 бутона, 2 броя 7 сегментни индикатора, 4 релета, 1 триак и чете данни за температура и за ниво на водата, та пина RB0 дето е няй подходящ за външно прекъсване в момента се ползва за откриване на нулата, а сега мисля да го направя да чете тахо...
Та затова казвам че няма свободни пинове

Съб Яну 13, 2007 6:49 pm
Профил WWW

Мнение 
Май това което ми трябва не е PID а fuzzy управление. Поне от това което съм прочел досега и това което си представям. Абе не знае ли някой как точно се управляват тези мотори на пералните че да каже?

Съб Яну 13, 2007 7:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
май това което ти трябва е едно реле. не виждам за какво ти е управление на мотор за пералня, че и пид, че и някво модерно фузи (тия фузита не бачкат, никой ли не ти е казвал до сега?).

Съб Яну 13, 2007 9:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща