Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
молба за помощ при програмиране на пик 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение молба за помощ при програмиране на пик
Молба за помощ!
Занимавам се с радио управляеми модели и пред мен възникна задачата да направя СПИИД КОНТРОЛЕР (пропорционална промяна на оборотите на колекторен двигател).навсякаде в мрежата това е направено с процесор PIKxxxxx.На мен просто не ми е ясно как процесора измерва ширината на входния импулс която е с ширина от 1 мили секунда до 2ms.в най общия случай.За това моля ако някой може да ми го обясни с думи прости много ще съм му задалжен,мож би това ще е от полза и на други като мен които на стари години се интерисуват от програмиране на пикове.предварително благодаря на всички които могат и искат да помогнат!

Чет Окт 12, 2006 7:48 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
с прости думи е трудно да се обсни това. Не знам дали на стари години е удачно човек да започне да се заниамава с микроконтролери както и на млади години с нещо което изисква житейски опит.
аз би пробвал да обясне все пак:
процесора може да извърщи доста операции за 1 милисекунда. Зависи от процесора най-бавните поравят поне 1000 операции за 1 милисекунда. И когато проза засече промяна в нивото на сигнала тоест импулс той почва да брои 1,2,3-1000 когато засе4е пак промяна тои отчита край на импулса и спира да брои. Отброяването е строго завосимо от времето от 1 до 2 за 1микросекунда например и така той изчислява за 1000 отброени периода по 1 микросекинда имаме 1 милисекунда. Тва е в общи линии.

Чет Окт 12, 2006 9:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Питай Гого55. Той стана цар на тия джаджи и вече не говори с нас 8) .

Чет Окт 12, 2006 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ако никога не си писал програми явно ще трябва да започнеш от А и Б. Само, че във форума ще бъде трудно да се обясни всичко. Най-добре си вземи книжки за начинаещи програмисти. Ама не тези дето са просто справочник за думите в езика а такива дето ще те научат как да програмираш (то такива май не знам да има). Програмирането е нещо което се учи доста дълго време и основно с практика. Схванеш ли идеята, начина на мислене, ще започнеш да се справяш за начало с елементарни задачи, а после и с по-сложни. Даже най-добре е да започнеш не на МЦУ а на компютър. Когато смяташ, че си готов, изучи из основи спецификите на микроконтролерите и опитай пак с елементарни програмки. В интернет ще намериш купища програми за всякакви микроконтролери - черпи знания от тях. Ако имаш желание и време никога не е късно да научиш нещо ново. Оффтопик - имам една позната на която свекърва й (на 65 години) на стари години се е научила и се занимава с изработка на уеб сайтове ... за другото историята мълчи :)

Чет Окт 12, 2006 11:53 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: молба за помощ при програмиране на пик
владин рашев написа:
Молба за помощ!
Занимавам се с радио управляеми модели и пред мен възникна задачата да направя СПИИД КОНТРОЛЕР (пропорционална промяна на оборотите на колекторен двигател).навсякаде в мрежата това е направено с процесор PIKxxxxx.На мен просто не ми е ясно как процесора измерва ширината на входния импулс която е с ширина от 1 мили секунда до 2ms.в най общия случай.За това моля ако някой може да ми го обясни с думи прости много ще съм му задалжен,мож би това ще е от полза и на други като мен които на стари години се интерисуват от програмиране на пикове.предварително благодаря на всички които могат и искат да помогнат!

Постни някаква схемка поне да видим какво можем да измислим тук . Може и код да получиш :)

Пет Окт 13, 2006 9:11 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С команда му казваш измери ми импулса който идва на "Pin" и е със ниско или високо ниво "State"= 0 или 1

Variable = PULSIN Pin , State

И Variable ти става число от 1 до 65535
Като всяко число съответства на 2us. Ако кварца е 20Мhz.
И може да е 1us. Ако кварца е 40Mhz.
И после в зависимост от това какво е числото го караш да направи нещо. Вдига сваля нивото на друг пин и т.н.
Просто като гъбена чорба.
Въобще не е нужно да рзбираш издъно тази техника.( над 90% от програмистите са така)
Можеш да я подчиниш за целите си и ако я разглеждаш като черна кутия.
Пиши PROTON във Търсачките дръпни го и му прочте хелпа.
Докато се усетиш, ще можеш да направиш и дистанционно управление с клавиатурата му и течно кристална индикация.
Успех!

Пет Окт 13, 2006 9:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
И с протон пак трябва поне малко да се има хабер от програмиране. Между другото поскоро намерих и кракната версия на 3-ката. Ама не поддържа 18-ки :( иначе MCLoadera е кракнат добре.

Пет Окт 13, 2006 10:26 am
Профил ICQ

Мнение 
3.0 версията си я има отдавна в мулето, но точно при нея мс лоадера не е добре - пробвай да заредиш 877а :( В 3.1 си е всичко нормално + оптимизацията /без 18-ките/ но не е публична.

Пет Окт 13, 2006 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Айде пак разводнихте темата :)

Пет Окт 13, 2006 12:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Само да поясня че колегите имат впредвид кракнати демота.
Махнато ограничението за 50 реда и др. подробности.
Кракнат протон няма.
Струва ми че за радиоуправление ще е достатъчно и некракнатото демо от официалния сайт
http://www.picbasic.org/proton_lite.php#download

Пишеш 10-20 реда програма.
Наливаш я в пика и караш.

Пет Окт 13, 2006 12:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]