Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Приемник за радиоуправляем модел 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Приемник за радиоуправляем модел
От доста време говорим за предаване на данни и мен ме засърбяха ръцете да сглобя нещо такова.Взех един чип MC3362,изтеглих му дейташийта включих поялника и почнаха въпросите.Разгледах няколко проекта които съм дръпнал от Гугъла но нещо не ми става ясно и за това реших да питам.Честно да си призная,познанията ми по радиотехника са скромни,и за това ако има някой добър индивид,които има сериозни и задълбочени познания в тази област,го моля да отговори на въпросите ми защото това ми е голям дерт:
1.На 12 крак на ИС е поставен трептящ кръг индуктивност 680 микро хенри и паралелно на нея кондензатор със стойност 180 пикофарада и резистор 39 килоома.Могат ли те да бъде заменен този трептящ кръг с резонатор на 455 килохерца ?Ако е възможно,резистора трябва ло да се остави или се маха?
2.Между 21 и 22 крак отново е поставен трептящ кръг.Този кръг се настройвал на 10.7 мегахерца под/над честотата която искаме да приемаме.До тук добре,но ме озадачи решението че вместо кондензатор се поставят 2 варикапа насрещно свързани и извод 23 се свързва в точката между тях.В тази точка през един ОУ който е свързан като буфер се подава напрежение за управлвние на варикапите.Как се пресмята този трептящ кръг (по формулата на Томпсън ?) и ако реша да сложа кварцов генератор за да работи приемника на фиксирана честота към кой от изводите 23 или 21 трябва да се свърже.
За момента това ми са въпросите и като се изяснят предполагам че и други ще възникнат :oops:

Чет Авг 24, 2006 8:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За резонатора: модел MC3361 е за резонатор, а MC3362 за LC кръг ( а може и обратното да беше ). Преди година-2 съм купувал от Комет такива LC кръгове за 455kHz. Дали ще стане замяната, не знам, не съм пробвал, явно има някакви разлики във вътрешната схема на осцилаторите при MC3361 & MC3362.

Чет Авг 24, 2006 11:11 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Не може да се заменя трептящия кръг на квадратурния детектор с резонатор.
Тукаhttp://www.spetspribor.com/nsm/files/an980.pdf пише по въпроса, а и за работа с фиксирани честоти.

Пет Авг 25, 2006 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Каспаров,мерси за ПДФ-а,без него бях с вързани ръце.

Пет Авг 25, 2006 1:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]