Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Еквивалентна схема (1) 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Еквивалентна схема (1)
Не мога нещо да направя еквивалентна схема на долната схема. (или може да съм направил, но не съм сигурен, което май си е същото :-) )
Т.е кой резистор на кой е паралелен , кой последователен. R рез. = ?
Дал съм примерни стойности за всички 1om, но вземете стойност с коята ще Ви е по-лесно.

Най-близко до мен бяха 4.6кома съпротивления, вързах ги в дадената схема и измерих Ррезултатно=4.6кома независимо дали го има R3 или не. Т.е шунтира се :?

едит: ако го няма Р3 ясно каква е схемата , въпросът е какво става като го има. И защо въобще би се използвал в схема :?

До колкото знам като се изследва схема се обхожда по пътя на тока следвайки посоката на тока от + към - .
Но нещо се обърках тотално.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: shema
R_rezultatno_kolko.jpg
R_rezultatno_kolko.jpg [ 60.29 KiB | Прегледано 2441 пъти ]

Сря Юли 19, 2006 8:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тъй както си начертал ефект от тоя средния резистор R3 няма, със или без него едно и също, тъй като потенциала между двата му края е 0, каква ти е идеята...на какво търсиш еквивалентна схена ?

Сря Юли 19, 2006 8:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това си е класическа схема на мост, захранен в единия диагонал и натоварен с резистор в другия.

Сря Юли 19, 2006 8:29 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен

Мнение 
Мдааа, теоретичната електотехника :wink: Избираш си единия от двата закона на другаря Кирхоф, пишеш си уравненията и си свиркаш. Във втири курс на техникума, за такава задача даскалицата щедро ни отпускаше пет минути. Ама сега май ще ми трябват повече, щото оттогава се минаха бая години :cry:

Сря Юли 19, 2006 9:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе нема да пишеш уравнения, нидейти обърква човека така :D Тая схема само на око като я погледнеш, виждаш, между двата резистора R1 и R2 в средната точка имаш точно половината напрежение на източника, същото е и в другото рамо на моста, можеш да си го сметнеш с закона на Ом (най-много), ама на Кирхов ти забранявам да пишеш формулите :lol: Тва е най-голямата глупост като влязох в университета - даскала разправя закони на Кирхов и всички се пулят заради името и заради тва, че са закони, а всичко иде от проста логика и закона на Ом, разбиваш си схемата на по-прости части, на които можеш да намериш потенциалите и действаш :wink:

Сря Юли 19, 2006 9:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е да де , ама въпроса е как да се ориентираш кои са правилните части.

Т.е сложната схема да я разбиеш на прости, но дали си спазил правилно последователността на движение на тока и => връзките и прочие , и прочие , поне аз така ги виждма нещата.
И нещо се оплетох.

А относно "между двата резистора R1 и R2 в средната точка имаш точно половината напрежение на източника,"

ЩЕше да е така, ако R1 и R2 Бяха вързани последователно, но те определено не са (според мен).

Цитат:
......R1----
___/
.....\
......R2----

Независимо как точно би била еквивалентната или опростена схема, опредено връзката м/у R1 и R2 почва така.

Няма как да се получи + -> R1 -> ... -> R2 -> - Т.е последователно през R1 и R2 и да се затвори веригата :?

Значи така с писане и такива текстово-греафични схеми ще станят големи объркваня кой какво е имал предвид, но дано се разбереме.

Благодаря ви за отделеното внимание, въпреки привидно лесната задача : :supz:

Сря Юли 19, 2006 9:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Упси #-o

Имам в предвид R1 и R4, не съм в час днес :lol:

Сря Юли 19, 2006 9:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз си направих труда да сметна какво ще покаже Кирхоф (главно за да видя дали ще си спомня законите без да ги ровя в Интернет) - и това само потвърди, че през R3 не протича ток.

Сря Юли 19, 2006 10:32 pm
Профил WWW

Мнение 
Не протича при равни съотношения на резисторите в рамената.

И понеже надзърнах в учебника за техникума, видях и една друга техника. Ако разглеждаме R1, R2 и R3 като триъгълник, те могат да се заменят с еквивалентна звезда, без да се промени режимът на останалата част от схемата.

Ra=R1*R2/(R1+R2+R3)
Rb=R2*R3/(R1+R2+R3)
Rc=R1*R3/(R1+R2+R3)

Прикачени файлове:
shema1.GIF
shema1.GIF [ 3.31 KiB | Прегледано 3738 пъти ]

Последна промяна JoroS на Чет Юли 20, 2006 8:48 am, променена общо 2 пъти

Сря Юли 19, 2006 10:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
1.joros - именно !
2.Относно техниката със звездата не мога сега да се сетя дали някога съм я чувал/чел. Но ми се вижда усложнено.
3.Някои/мисля predator каза, че това е стандартна схема за мост, Какво би било евентуалното приложние (вкл. R3).
Мислих си на мястото на някое съпротивление да има реално вършещо работа консуматор, но .. пак :?

едит: и мен пак ме мъчи -> в този случей очевидно не може да се приложи направате на еквивалентна схема (ясно показване на паралелните и последователните връзки), в този случей как процедирате ?

Сря Юли 19, 2006 11:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Най-простия пример - ОММЕТЪР! :D
В средата на мястото на R3 слагаш волтметър, три от резисторите в моста са с предварително подбрани стойности, четвъртия е този, който измерваш, при уравновесяване на моста волтметъра показва 0 и резистора се смята на базата на останалите 3...другия начин, смяташ по показанията на волтметъра и трите резистора които са ти известни и получаваш този който измерваш...примерно :)

Сря Юли 19, 2006 11:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Олеле, колко сложно го направихте... Положете R3=безкрайност и после си напишете уравненията по закона на Ом, за веригите R1R5 и R2R4. Изчислете напреженията в краищата на R3 и после му присвоявайте каквато си искате стойност. При R1=R2=R4=R5 има равновесие на моста и напрежението в краищата на R3=0.

Чет Юли 20, 2006 12:05 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Няма нужда от нерви - Реконструктор

Чет Юли 20, 2006 8:28 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
offtopic:

zaphod написа:
освен ако разбира се логиката ти не е наистина проста(шка) и не е натъпкана със зависимости, които нямат място във логика.

И това го пише (казва) човек, който без да разбира английски, се ориентирал по повторението на думите?!?!? Айде малко да смекчиш тона, а?

Спокойно, де!

Чет Юли 20, 2006 8:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
добре, смекчаваме тона.
без законите на кирхов задачата е нерешима. закона на ом сам по себе си не е достатъчен, още повече че не той е фундамента на електротехниката. издразних се че предатора дава такива съвети на човека, а току виж някой му повярвал. самите закони на кирхов са следствие от неунищожимостта на заряда и консервативността на електрическото поле, тоест от законите на максуел. тези два експериментални факта, съвсем не са част от логиката, и стоят доста по-високо в ранг листата от закона на ом. нещо повече - консервативността на електрическото поле не е гарантирана винаги в природата, така че закона на кирхов относно сумата от напреженията е валиден само при определени уговорки. МОГАТ да се демонстрират реални условия, когато три двуполюсника свързани в триъгълник, имат напрежения, които при сумиране не дават 0, тоест когато закона на кирхов се нарушава. това че единия закон на кирхов може да се наруши, го прави още по-важен, защото показва че нещата могат и да са иначе.

Чет Юли 20, 2006 8:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща