Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Telemetry 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Telemetry
От известно време ме вълнува този въпрос и се ровя в мрежата да се сдобия с малко информация.
По-интересна ми е телеметрията във Формула 1. Намерих няколко фирми, които се занимават с това, но информацията е оскъдна - главно рекламна.
...та си мислех, дали няма някой от форума да се интересува от тази тема и да сподели малко инфо, линкове, проекти, идеи ...

Пет Юли 14, 2006 5:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Каква информация ти трябва и какво точно те интересува, телеметрията си е телеметрия, F1 или трактора на бай генчо е едно и също. Интересуват те рекордерите или нещо друго? Мога да кажа че специално във F1 цените са доста високи, което е нормално F1 .. също така тези за коли които се предлагат също са скъпички, макар и в порядъци по ефтини, чух около 800 ЕУР онзи ден, записва МАП, Лампда, обороти и още нещо .. забравих ... дали не беше налягане на турбото .... нещо такова. Май за такава цена говореха и за логера който логва ускорение, ама за него не съм много сигурен.

Пет Юли 14, 2006 5:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересуват ме, по-специално, протоколите за комуникация.
При Ф1 изискванията са малко по-високи от трактора на... така че там нещата са на малко по-високо ниво. Е, и парите са други, но аз се интересувам от техническата страна, не от комерсиалната.

Пет Юли 14, 2006 5:59 pm
Профил

Мнение 
Хех .. протоколи .... според мен ще е трудно да намериш инфо но нищо не се знае. Въпроса е протокола те интересува за да се включиш към устройство, или просто те интересува каке реализиран, защото според мен няма да е нещо което си струва да бъде изкопирано, F1 според мен в някой насоки хич не е на такова ниво на каквото изглежда. Ако търсиш сигурен протокол по доб виж някой промишлен, или авиационен ... иначе за любопитството ... нямам идея .... не се и сещам къде може да има, в electroda някоя статйка или документче .. знам ли ..... или нейде из мулето ....

Пет Юли 14, 2006 7:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересувам се от чисто любопитство. Интересно ми е как решават някой проблеми (примерно шум, грешки, скорост...). Прав си 4е информацията, която е free, в нета е оскъдна. Може би си прав, че трябва да потърся някое авиационно или космическо решение...

Пон Юли 17, 2006 9:58 am
Профил

Мнение 
Ами шум грешки .. това май навсяъде се решава по един и същ начин, предават се данни с излишък, едва ли ползват нещо по различноот това което всеки от нас. Зависи от обема на данните конкретно. Има различни решения, применро код на грей, с допълнително CRC е доста надеждно, самия код на грей е доста надежден, в зависимост от излишъка могат да се откриват различен тип грешки. Простопрегледай някой промишлен протокол, ще видиштам как е решено, обикновенно CRC но зависи и колко ти е голям пакета, при много голям пакет от данни CRC32 вече не е много надеждно, но пък може да се раздели на части. А скороста зависи само от канала според мен, ако данните са подходящи за компресия, могат и да се компресират преди предаване.

Пон Юли 17, 2006 10:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами според мен единствената тънка и сложна част е самия радиоканал. Преди време се интересувах доста и се оказа, че никак не е лесно да поддържаш приемане-предаване по радиото на достатъчно висока скорост на разстояние поне 5 км.

Пон Юли 17, 2006 10:55 am
Профил

Мнение 
Ами и това не е съвсем така, но зависи и какво разбираш под достатъчновисока скорост, в еидн болид от F1 скороста на предаване хич не е висока, и друготокоето мисля е че там не всичко с епредава постоянно, следят се мисля много параметри но част от тях не с епредават постоянно а само се логват, ама тук може да се бъркам с нещо друго .... може да е било за совалката. Но так аили иначе там скороста не е висока. Проблем при постоянното предаване може да е връзката акоимаш няколко предавателя за покриванена цялото трасе, тоава трябва да се направи добър управляващ протол.

Пон Юли 17, 2006 3:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.plextek.co.uk/f1softw.htm ...

Пон Юли 17, 2006 4:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами и това не е съвсем така, но зависи и какво разбираш под достатъчновисока скорост, в еидн болид от F1 скороста на предаване хич не е висока, и друготокоето мисля е че там не всичко с епредава постоянно, следят се мисля много параметри но част от тях не с епредават постоянно а само се логват, ама тук може да се бъркам с нещо друго .... може да е било за совалката. Но так аили иначе там скороста не е висока. Проблем при постоянното предаване може да е връзката акоимаш няколко предавателя за покриванена цялото трасе, тоава трябва да се направи добър управляващ протол.

Е, при логването няма ограничения. :) Но по време на самото състезание има яко телеметрия. Значи, ако предаваш 50 параметъра, всеки от които средно по 2 байта с честота 50 Hz, това са си 5000 байта/сек, ако имаш и 20% утежнение заради протокола, отиваш на 56 kbps от раз.

Пон Юли 17, 2006 6:01 pm
Профил

Мнение 
Ами това не мисля че е никак висока скорост, постижимо е с наличните в комет модули :). Ако има проблем това е когато автомобила трябва да конектне от един към друг ...... как да го наречем .... клетка, ако пистата е покрита с няколко предвателя, друг вариант е просто един по мощен, но при тая скорост, и терен на пистите предполагам че са с по няколко. Може и да работи няколко клетки едновременно, примерно в САЩ Verizon ползват таква технлогия, която увеличава надеждността на връзката, там телефона е свързан към 3 клетки едновременно. Примерно там на честотата на телефона, сега ще излъжа колко точно ползват, имаш 1 Мbs по време на движение със 100-120 км/ч без никакви пропадания. Та едва ли е някакъв голям проблем. Верно когато си доста далеч от клетките скороста малко пада, ама това е било в пустинята на граниата на покритието.
Но иначе вземи GSM не е ли същото нещо, та това не е проблем според мен, най-вероятно това се поема изцяло от някой специализиран чип, а може би ползват и стандартни модули които си правят всичко.

п.с. помня едно време когато мъчихме 2400 бпс на ленове за едни пжароизвестителни централи, а вече е толкова лесно :)

Пон Юли 17, 2006 9:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Verizon според мен са CDMA система и неползват няколко клетки, а няколко канала - или по-точно телефоните в клетката си поделят всички свободни канали по равно и така сигнала се пуска по няколко канала паралелно, като за синхронизация се ползва времето от GPS системата. Това е бабата на 3G системата, известна още като CDMA2000 и UMTS. Тук само Т-Мобайл са класическия GSM - другите всички са CDMA с изключение на оная измислената система, дето само тук я има PCS май беше. Та така - по тоя начин се вдигат много високите скорости, но пък те не са гарантирани, защото скоростта зависи от това колко телефона има в клетката. Поне доколкото аз съм запознат е така де - може и да е по-различно, ама ме съмнява,защото съм почти 100% сигурен, че Verizon са CDMA. Стана така, че да си с T-Mobile и GSM единственото предимство е, че си говориш без пари със всички към T-Mobile (а те са 99.9% от хората дето познавам поне аз) - друго всичко е минуси, защото това е най-старата система тук (без да броим оная измислената).
Относно телеметрията във Ф1 - едва ли е кой знае какво - аз съм убеден, че няма и 56к/сек - просто много от параметрите се записват и чак след състезанието се четат - реално мисля, че се предават съвсем малко неща и с един по-мощен предавател работата е ОК, пък и както казва Тони 56к са нищо почти.

Пон Юли 17, 2006 10:36 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@Dimitar: И Cingular са с GSM мрежа, и между другото покритието им е (за жалост) по-добро от T-Mobile. Ама и аз карам с T-Mobile и за това можем да си говорим без пари :-)

Вто Юли 18, 2006 2:23 am
Профил WWW

Мнение 
Ами за Verizon не казвам че са GSM, но казват че ползват едновременно 3 отделни клетки да ги наречем, поне така с ерекламират, и затова обесняват че покритието им е мнго по добро. Което не е лъжа, във Вгас специално на повечето места където Т-мобил нямаше покритие веризона си имаше и то доста добро, в смисъл и нета въреше добре. За Cingular не съм ползвал.

Вто Юли 18, 2006 8:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Незнам до колко е вярно но би трябвало отборите да използват тези честоти за състезанието в Германия... Жалко, че няма как да пробжам, малко съм далеч...

Прикачени файлове:
2006 Freqs - German Guesses v2.pdf [37.44 KiB]
159 пъти

Сря Юли 19, 2006 2:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]