| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
 Къде да си направя платката?
Здравейте,
Тъй като тази процедура още не съм я правил, нямам представа къде в София мога да си направя платка. Платката не е голяма и става въпрос за един K-L Line Adapter. PCBто е правено с Protel99. Искам изработката да е качествена, макар и малко по-скъпа. Адаптера ще го ползвам за диагностика и трябва да е надежден. Благодаря.
|
| Нед Апр 16, 2006 8:09 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
В София има много платкаджийници и по този въпрос е писано много във форума. Защо не направиш едно търсене?
Ето например може да погледнеш това: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... E8&start=0
|
| Нед Апр 16, 2006 8:54 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Благодаря ти Lupus. Изчетох по темата всичките 6 страници, но не намерих нито адрес, нито уеб страница на Микрон 20 и Селектра. Сега ще търся в нета. Съжалявам за дублираната тема. Поздрави. 
|
| Нед Апр 16, 2006 1:05 pm |
|
 |
|
3aek
|
Микрон 20 - тел.955 9622
Селектра - тел. 032-634755
|
| Нед Апр 16, 2006 3:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
|
| Нед Апр 16, 2006 5:24 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Благодаря момчета 
|
| Нед Апр 16, 2006 5:40 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Просто да си кажа:
Нали не си мислиш, че платката няма да има грешки (от теб)!!!
Ако това ти е сефтето - очаквай изненади.....
Провери всички отвори дали са тези, които искаш.
Провери и корпусите - да няма грешки.
Връзките - няма как - ще се довериш на програмата.
Третата редакция обикновено - става:)
/в Академия сме - не се мусете/
|
| Нед Апр 16, 2006 5:46 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
МИКРОН_20 не го препоръчвам в никакъв случай!!!
|
| Нед Апр 16, 2006 7:25 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Аргументирай се? Аз пък, понеже не обичам да се разправям за разстояния и дебелини, затова си нямам работа със Селектра, макар че ми по-близо.
|
| Нед Апр 16, 2006 7:49 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Wise, и дума не може да става за сръдня  . Напротив, приемам всички забележки и препоръки с уважение към по-опитните. Благодаря и на теб. По платката няма начин да няма грешки. При мен проблемът основно е дебелината на пистите (незнам как да удебеля масата и захранването) и при корпусите как да разбера например при 1uF, кой корпус да сложа? На самия кондензатор непише. Същият е и проблема с отворите, как да разбера колко големи трябва да са? Защо пистите ми излизат извън оказаното от мен пространство? Ами оказва се че доста трябва да прочета докато стане тая платка, но ще го направя. Ето преди малко направих това и не съм сигурен, че стана нещо. Еми ще се науча. Важното е че е супер интересно и зарибяващо. Платка не бях превил досега. Това ще ми е първата. 
|
| Нед Апр 16, 2006 10:30 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Това е и опроводената платка.
|
| Нед Апр 16, 2006 10:32 pm |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Съвсем лично мнение - за подобна платка е по добре да се направи опроводяването ръчно
За направа на платката http://okto7.domino.bg/ - работят съвсем добре
|
| Нед Апр 16, 2006 11:33 pm |
|
 |
|
MGBY
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Тъй като сега започваш е добре да си изградиш някои добри навици, като например да си правиш пистите по-дебели (ако е възможно) като започнеш отначало със захранването на интегралните схеми (добре е да си сложиш по-дебели жици) да няма такива излишни заобикаляния на елементи (по-къси писти ако е възможно ) тия остри ъгли при връзките м/у жиците ги забрави, най-добре 90 градуса (но това важи само при връзка м/у две жици т.е връзката да е ┬ ┴├ и т.н.), а иначе опроводяваш на 45/135 градуса (ако е възможно).
След като си в средата за опроводяване на елементите ги разполагай така, че да нямаш много заобоколки на елементи при опроводяването. Гледай да използваш възможно най-малко проходни отвори ( via ).
Ако платката е сравнително проста се стреми да я направиш еднослойна - излиза по-евтина. Свеждай мостчетата до минимум (при еднослойни платки) като дължините им да са по възможност равни. Когато опроводяваш двуслойна платка по-малко главоболия ще си имаш ако спазваш правилото да опроводяваш единия слой хоризонтално а другия вертикално.Кварца с кондензаторите - максимално близо до пиновете на ИС с която са свързани (най-къси писти).
Филтриращите кондензатори на заранващите изводи на цифровите ИС 10nF да са най-близо до съответните ИС.
За високочестотните схеми задължително пост и молитва
Сигурно има и друго ама засега не ми идва на акъла , нека колегите с повече опит да кажат 
|
| Пон Апр 17, 2006 9:39 am |
|
 |
|
Bezmozachen
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Още една печатница. Един съвет. Обикновено фотошаблоните ги правя другаде, защото печатниците дерат кожи за тях. Излизат ми около четири пъти по евтино.
|
| Пон Апр 17, 2006 10:01 am |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
това горе предполагам е ЦПР-то към БАН?
Ако е то аз мога да споделя смесени чувства - фотолитографията им е добре - няма "точки" по пистите или прекъснали писти, обаче на материала фолиото е сравнително слабо залепено за подложката и лесно се отделя писта и освен това солдер-маската е доста слаба - при запояване се "подкожушва".
П.С. Иначе са много отзивчиви хората там 
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Пон Апр 17, 2006 10:30 am |
|
|