Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Пробив при биполярен транзистор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Пробив при биполярен транзистор
Заглавието на темата не е много точно.
Имам задача да разчета 4-квадрантната графика на един NPN транзистор и да определя работните му сьстояния.
Имам колебания в една област на Ic(Uce) квадранта, ограничена от следните функции:
Ib < 0
Ube > 0
Ubc < 0

От последните 2 става ясно, че Basis-Emitter прехода е в "пропускащо сьстояние", а Kollektor-Basis прехода в "запиращо", следователно транзистора е в "активно нормално" работно сьстояние.
Проблемьт идва от базовия ток. Явно напрежението на Kollektor-Basis-а е преминало максималната си допустима стойност и PN-прехода е "пропуснал". В такьв случай мога ли да пиша, че транзистора е в "активно нормално" сьстояния и ако не, как се казва когато Kollektor-Basis прехода пропусне?

Вто Апр 25, 2006 8:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Това ми намирисва на база към маса (емитер) през резистор и отсъствие на входно преднапрежение. Тогава Ib е всъщност обратния колекторен ток, който изтича от базата (<0) и създава пад върху базисния резистор (затова Ube>0), но транзистора остава запушен защото пада е недостатъчен за отпушването (предполагаме нискоомен базисен резистор).
Ако е така, това си е състояние на отсечка (запушен транзистор) и то е по-добро от висяща база, но по-лошо от Ube<0.

Вто Апр 25, 2006 9:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
DesertLeo звучи много логично. От диаграмата се вижда, че Ube наистина е много малко, като стойност.
Изглежда, независимо от факта, че посоката на напреженията отговаря на условието за активен режим на транзистора, напрежението на pn-прехода База-Емитер не е достатьчно за да разгради depletion зоната и транзисторьт остсва в запушено сьстояние.
Супер отгоивор, Благодаря! убягнало ми беше :D

Вто Апр 25, 2006 9:57 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]